Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μπαράζ εκκλησιαστικών ακινήτων βρίσκονται προς πώληση - Ποια ακίνητα αξιοποιούνται

Μπαράζ εκκλησιαστικών ακινήτων βρίσκονται προς πώληση - Ποια ακίνητα αξιοποιούνται
του Χάρη Ντιγριντάκη
Γυρίζει ξανά ο τροχός αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας ! Το πρελούδιο της επανεκκίνησης αφορά δύο από τα χιλιάδες ακίνητα που διαθέτει στο πλούσιο χαρτοφυλάκιό της και βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, για τα οποία έβαλε πωλητήριο η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δημοσιεύοντας την επαναπροκήρυξη ισάριθμων δημόσιων ανοιχτών πλειοδοτικών διαγωνισμών.
Επισημαίνεται ότι οι δύο διαγωνισμοί είχαν προκηρυχθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο όπου απέβησαν άγονοι και πλέον η αρμόδια υπηρεσία προέβη κατόπιν σε εκ νέου προκήρυξη διαγωνισμών για τα δύο «φιλέτα».
Στόχος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η προσέλκυση ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό για τα ακίνητα-φιλέτα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, εκμεταλλευόμενη τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζουν κάποια από αυτά.

Οι διαγωνισμοί

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην πώληση ενός κτιρίου 16 διαμερισμάτων επί των οδών Κόντου 19 και Νάξου 114, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Κολιάτσου, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το ελάχιστο προσφερόμενο τίμημα να διαμορφώνεται σε 1,3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, όλα τα διαμερίσματα έχουν επισκευασθεί τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα με τις στοιχειώδεις επισκευές για να διορθωθούν οι φθορές της μακρόχρονης χρήσεως και να εκσυγχρονισθούν κάποια στοιχεία για λόγους ασφαλείας.
Ο δεύτερος διαγωνισμός προβλέπει την πώληση ενός ακόμη εκκλησιαστικού ακινήτου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, και συγκεκριμένα στην οδό Αχαρνών 135. Το εν λόγω εκκλησιαστικό ακίνητο αφορά ένα κτίριο επί της οδού Αχαρνών, με τιμή εκκίνησης τα 1,8 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, όλα τα διαμερίσματα έχουν επισκευασθεί τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα με τις στοιχειώδεις επισκευές για να διορθωθούν οι φθορές της μακρόχρονης χρήσεως και να εκσυγχρονισθούν κάποια στοιχεία για λόγους ασφαλείας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική προκήρυξη.
Και για τους δύο διαγωνισμούς ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 31η Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει δημόσια συνεδρία για την υποβολή προφορικών προσφορών στις 7 Φεβρουαρίου, με την Επιτροπή να ανακηρύσσει ως πλειοδότη τον προσφέροντα το μεγαλύτερο τίμημα ή τον μοναδικό προσφέροντα.
Όσοι συμμετέχουν στη σχετική διαδικασία καλούνται να προσφέρουν ποσό ανώτερο της τιμής εκκίνησης, η οποία είναι η υψηλότερη στην κατάταξη προσφορά. Κάθε προσφορά πρέπει να είναι ανώτερη της αμέσως προηγουμένης κατά ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) τουλάχιστον.

Το μεγάλο «φιλέτο»

Στο πλαίσιο αξιοποίησης του portfolio της και ενίσχυσης των εσόδων της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προκήρυξε στα τέλη του 2022 διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση τριών ακινήτων που βρίσκονται στη Βουλιαγμένη. Άλλωστε, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως διαχρονικά προσελκύουν τα οικόπεδα που βρίσκονται στα νότια προάστια της Αττικής, τα οποία εκτιμάται πως μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερη απόδοση στους ιδιοκτήτες τους με την αξιοποίησή τους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, στόχος ήταν η «μίσθωση ακινήτων του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών», με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά».
Η εν λόγω διαδικασία αφορούσε τη μακροχρόνια εκμίσθωση 99 ετών τριών ακινήτων εντός της έκτασης του γνωστού Ορφανοτροφείου, στο «Μεγάλο Καβούρι» Βουλιαγμένης Αττικής, κοντά στον εμβληματικό Αστέρα Βουλιαγμένης. Τα τρία ακίνητα που απαρτίζουν το συνολικό μίσθιο είναι πρώτον ένα ακίνητο επιφανείας 11.836 τ.μ., όπου στεγάζονται οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου, δεύτερον ένα ακίνητο επιφανείας 1.627 τ.μ., όπου βρίσκεται και το κτίριο του εκμισθούμενου εστιατορίου «ΙΘΑΚΗ» και τρίτον ένα ακίνητο επιφανείας 3.885 τ.μ., όπου έχουν ανεγερθεί τέσσερις κατοικίες, οι οποίες εκμισθώνονται σε ιδιώτες.
Και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με την υποβολή γραπτών και προφορικών βελτιωτικών προσφορών, με την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού (σ.σ.: ελάχιστο βασικό ετήσιο μίσθωμα) να έχει οριστεί σε 1,619 εκατ. ευρώ. Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης ιδρύθηκε το 1920 για να φιλοξενήσει παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους στη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ στη συνέχεια ορφανά από τον πόλεμο του ’40 και αργότερα παιδιά για κυρίως λόγους οικονομικούς.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι όροι του διαγωνισμού, «ο οριστικός μισθωτής που θα ανακηρυχθεί εκ της παρούσας διαγωνιστικής διαδικασίας, θα πρέπει το αργότερο εντός δύο ετών από την υπογραφή της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης με το Ορφανοτροφείο, να εκπονήσει και να υποβάλει στο τελευταίο, προς αρχική έγκριση, επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση του μισθίου, στο οποίο θα πρέπει, κατ’ ελάχιστον, να περιγράφεται η προτεινόμενη επένδυση στο μίσθιο, το ύψος της εν λόγω επένδυσης, το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης αυτής, ο υπολογισμός έναρξης λειτουργίας, οι προτεινόμενες χρήσεις, τα αναμενόμενα κέρδη, οι ωφέλειες, η ανάπτυξη κ.λπ.». Και μπορεί στη διακήρυξη να μη δίνεται συγκεκριμένη κατεύθυνση ως προς την εκπόνηση του επενδυτικού πλάνου, ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να υποστηρίξει χρήσεις πολυτελούς φιλοξενίας με την εκπόνηση και Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).
Στην ίδια λογική, πάντως, πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα ένας ακόμη πλειοδοτικός διαγωνισμός δημοπρασίας για την πώληση ενός γωνιακού ακινήτου, δύο οικοπέδων, επί της οδού Σωτήρος 1-3 και Υπερείδου 23 στην Πλάκα.

Πλούσιο χαρτοφυλάκιο

Υπογραμμίζεται τέλος ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της χιλιάδες ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, με το 41% εξ αυτών να είναι οικόπεδα, το 34% κτίρια ή διαμερίσματα και το 25% αγροτεμάχια. Στην Εκκλησία ανήκουν περίπου 1.300.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων, καθώς και βοσκότοποι, ενώ το 48% των ακινήτων της βρίσκεται σε Αθήνα και Πειραιά, το 24% στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης