Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σκεπτικισμός στην γερμανική αγορά για την πιθανή συμφωνία DER Touristik – FTI

Σκεπτικισμός στην γερμανική αγορά για την πιθανή συμφωνία DER Touristik – FTI
Η τουριστική αγορά δεν αξιολογεί ως υψηλές τις πιθανότητες επιτυχίας της συμφωνίας
Δύσπιστη είναι η γερμανική τουριστική βιομηχανία απέναντι στην πιθανή εξαγορά του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα της χώρας FTI Touristik, από το νούμερο δύο DER Touristik.
Η τουριστική αγορά δεν αξιολογεί ως υψηλές τις πιθανότητες επιτυχίας της συμφωνίας. Μεταξύ των Γερμανών ταξιδιωτικών πρακτόρων, υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός σχετικά με το αν η εξαγορά επιτρέπεται, σύμφωνα με τις αρχές ανταγωνισμού ή θα έχει νόημα από επιχειρηματική άποψη.
Ορισμένοι αμφισβήτησαν εάν η DER Touristik -μονάδα του ομίλου λιανικής Rewe- θα είναι σε θέση να ενσωματώσει την FTI Touristik δεδομένων των πρόσφατων προβλημάτων της με το νέο της σύστημα πληροφορικής, για παράδειγμα.
Δημοσίευμα στην εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η DER Touristik διαπραγματεύεται την εξαγορά της ιδιωτικής FTI Touristik.
Η οικογένεια Sawiris, η οποία κατέχει το 75% των μετοχών στον όμιλο με έδρα το Μόναχο, φαίνεται ότι αναζητά αγοραστή.
Ωστόσο, η συμφωνία θα εξαρτηθεί από ένα «κούρεμα χρέους» για την FTI Touristik. Η εταιρεία έχει χρέη περίπου 1 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ταμείου κρατικής βοήθειας WSF. Η FTI Touristik έλαβε κρατική βοήθεια και πιστώσεις περίπου 603 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Φιλοδοξίες συγχωνεύσεων και εξαγορών

Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα αυτής της πιθανής εξαγοράς, υπάρχουν ορισμένα ξεκάθαρα κίνητρα υπέρ μιας συμφωνίας.
Ο Samih Sawiris μεταβίβασε το μερίδιό του στο FTI στον 31χρονο γιο του Naguib Sawiris, έναν επιχειρηματία με έδρα τις ΗΠΑ που φέρεται να είναι λιγότερο αφοσιωμένος στη γερμανική τουριστική επένδυση από τον 65χρονο πατέρα του.
Επιπλέον ο Lionel Souque, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Rewe, του μητρικού ομίλου της DER Touristik, δήλωσε δημόσια ότι είναι ανοιχτός σε ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών μετά τις επιτυχημένες εξαγορές και ενοποιήσεις των ευρωπαϊκών τουριστικών πρακτόρων της Kuoni και άλλων εταιρειών τα τελευταία χρόνια.
Μετά την κατάρρευση του Ομίλου Thomas Cook, η DER Touristik είναι πλέον το νούμερο δύο στη Γερμανία και θα γινόταν αντιπάλους της TUI ηγέτης της αγοράς, εάν αναλάμβανε την FTI.
Θα αναλάμβανε μια σημαντική πελατειακή βάση, θα κέρδιζε μερίδιο αγοράς σε σημαντικούς προορισμούς του FTI όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, θα επωφεληθεί από τις συνέργειες και θα εξαλείψει έναν επιθετικό ανταγωνιστή.
Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας άλλος σημαντικός στόχος συγχωνεύσεων και εξαγορών στη γερμανική αγορά ταξιδιωτικών πρακτόρων. Η Alltours και η Schauinsland-Reisen που ανήκουν σε ιδιώτες είναι και οι δύο οικονομικά εύρωστες και δεν δείχνουν σημάδια ενδιαφέροντος για πώληση.

Χρέη και μερίδια αγοράς

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά μιας συμφωνίας καθώς και πιθανά εμπόδια.
Ο όμιλος Rewe, ο οποίος είναι σταθερά κερδοφόρος, φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για μια συμφωνία μόνο εάν δεν χρειαστεί να αναλάβει τα μεγάλα χρέη του FTI.
Αλλά εάν το WSF συμφωνούσε σε ένα «κούρεμα χρέους» σε βάρος των φορολογουμένων, άλλες εταιρείες που χρωστούν χρήματα στο κράτος, όπως το TUI Group, ενδέχεται επίσης να επιδιώξουν μια παρόμοια κίνηση.
O Sebastian Ebel, Διευθύνων Σύμβουλος του TUI Group, δήλωσε ότι ο ηγέτης της γερμανικής αγοράς δεσμεύεται να αποπληρώσει πλήρως και το συντομότερο δυνατό την κρατική του ενίσχυση.
Επιπλέον, δεν είναι σαφές εάν οι γερμανικές αρχές ανταγωνισμού θα ενέκριναν μια τέτοια συμφωνία εξυγίανσης που θα άφηνε δύο ηγέτες της αγοράς με δεσπόζουσες συνολικά θέσεις στην αγορά.
Πολλά θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από το εάν η αρχή εξετάζει προσεκτικά συγκεκριμένες αγορές, όπως οι διακοπές στην παραλία στη Μεσόγειο, όπου υπάρχει πιο έντονος ανταγωνισμός.
Οι αρχές ίσως θέλουν επίσης να αξιολογήσουν εάν η κατάρρευση του πρώην νούμερο δύο Thomas Cook επιδείνωσε τον ανταγωνισμό και τις επιλογές των καταναλωτών ή όχι.

Μεγάλες επικαλύψεις

Υπάρχουν επίσης μεγάλες αλληλεπικαλύψεις και στους δύο ομίλους. Αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας στο FTI Touristik προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να επιτευχθούν αποτελέσματα της συνεργασίας.
Επιπλέον, μια συμφωνία FTI Touristik θα έδινε στην DER Touristik μια τρίτη βάση παράλληλα με την ήδη πολύπλοκη κατάσταση της λειτουργίας εκτός Κολωνίας και Φρανκφούρτης.
Επίσης, μετά την αποχώρηση του Sören Hartmann, Διευθύνοντος Συμβούλου της DER Touristik, ο όμιλος Rewe θα χρειαστεί να σχηματίσει μια νέα διοικητική δομή. Αυτή θα συνδυάζει τη νέα τριμελή ομάδα διαχείρισης της DER Touristik και τον Ralph Schiller, Διευθύνοντα Σύμβουλο της FTI.

Ο αντίκτυπος σε άλλες αγορές που έχουν παρουσία DER Touristik και FTI Touristik

Μια συμφωνία θα είχε επίσης αντίκτυπο στην Ελβετία, για παράδειγμα. Η DER Touristik είναι η μητρική εταιρεία της DER Touristik Suisse, με έδρα τη Ζυρίχη.
Περιλαμβάνει τις μάρκες Kuoni και Helvetic Tours, ενώ είναι η μητρική εταιρεία σε Manta Reisen, η Kontiki και η Private Safaris.
Η DER Touristik Suisse έχει περίπου 70 ταξιδιωτικά γραφεία σε όλη την Ελβετία και απασχολεί περίπου 900 άτομα, με 670 θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Ο Όμιλος FTI, εκπροσωπείται στην ελβετική αγορά από την FTI Touristik AG, με έδρα τη Βασιλεία, ενώ διαθέτει επίσης υποκατάστημα tour operator στο Dietlikon. Αν και δεν έχει δικά της ταξιδιωτικά γραφεία στη χώρα, περίπου 170 άτομα εργάζονται στο FTI Touristik σε όλη την Ελβετία.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης