Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Μη εφικτή» η έναρξη της βιομετρικής διαδικασίας εισόδου στην ΕΕ τον Μάιο

«Μη εφικτή» η έναρξη της βιομετρικής διαδικασίας εισόδου στην ΕΕ τον Μάιο
Το βιομετρικό σύστημα εισόδου/εξόδου (EES) επρόκειτο να εισαχθεί τον Μάιο του 2023, μετά από την περσινή παράταση
Τα σχέδια για την εισαγωγή στο νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS) -του αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)- αντιμετωπίζουν περαιτέρω καθυστερήσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Το βιομετρικό σύστημα εισόδου/εξόδου (EES) επρόκειτο να εισαχθεί τον Μάιο του 2023, μετά από την περσινή παράταση.
Ωστόσο, ένα νέο χρονοδιάγραμμα έχει ως στόχο την εφαρμογή του μέχρι το τέλος του 2023.
Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία του Μαΐου 2023 «θεωρείται πλέον μη εφικτή», κατηγορώντας για καθυστερήσεις τους εργολάβους.
Ο οργανισμός eu-LISA, ο οποίος διαχειρίζεται προγράμματα πληροφορικής μεγάλης κλίμακας για το μπλοκ, σχεδιάζει τώρα ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα που πρόκειται να παρουσιαστεί προς έγκριση τον Μάρτιο.
Όπως επισημαίνει «τα σημεία διέλευσης των συνόρων θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα για τη χρήση του συστήματος εισόδου-εξόδου έως το τέλος του έτους».
Στο πλαίσιο του συστήματος, όσοι εισέρχονται στο μπλοκ από χώρες εκτός ΕΕ -συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου– θα πρέπει να καταχωρίσουν δακτυλικά αποτυπώματα και μια φωτογραφία με τα στοιχεία του διαβατηρίου τους.
Η εγγραφή θα ισχύει για τρία χρόνια, αφού οι ταξιδιώτες δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και τα στοιχεία τους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απλά θα γίνεται επικύρωση -αντικαθιστώντας τη σφράγιση των διαβατηρίων- κάθε φορά που κάποιος περνά τα σύνορα.
Το ETIAS βρίσκεται στο σχεδιασμό εδώ και αρκετά χρόνια ως τρόπος βελτίωσης της ασφάλειας των συνόρων μέσω του προκαταρκτικού ελέγχου επισκεπτών εκτός ΕΕ, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει δώσει την έγκρισή του το 2016.
Η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει τα περισσότερα έθνη της ΕΕ καθώς και μη μέλη της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης