Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός «πνίγουν» τα ελληνικά ξενοδοχεία

Ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός «πνίγουν» τα ελληνικά ξενοδοχεία
της Εύας Δ. Οικονομάκη
Μεγάλη είναι η επιβάρυνση που είχαν τα ξενοδοχεία σε επίπεδο λειτουργίας εξαιτίας του πληθωρισμού, που προκάλεσε ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, και του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), η μεταβολή κόστους ενέργειας τον περασμένο Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο συν 102,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ η αντίστοιχη αύξηση σε επίπεδο αγοράς προϊόντων έφτασε στο ανώτατο όριό της τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο 45,8% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ, το κόστος ενέργειας τον Ιούνιο του 2022 σημείωσε άνοδο 52,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο 56,9% για να αυξηθεί περαιτέρω στο 94,3% τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο η μεταβολή του κόστους ενέργειας έφτασε στο 100,2% για να κλείσει στον Οκτώβριο στο συν 102,1% σε σχέση με το 2019.
Σε ό,τι αφορά τη μεταβολή του κόστους αγοράς προϊόντων, καταγράφηκε άνοδος 34,9% τον Ιούνιο σε σχέση με το 2019, για να ενισχυθεί περαιτέρω στο 36% τον Ιούλιο και να φτάσει στο peak, στο 45,8%, τον Αύγουστο. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου το ενεργειακό κόστος αποκλιμακώθηκε λίγο και διαμορφώθηκε στο 43,3% τον Σεπτέμβριο και στο 41,2% τον Οκτώβριο.

Οι επιπτώσεις του πολέμου

Ισχυρό ήταν πλήγμα που δέχθηκαν τα ξενοδοχεία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας, μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 10ης Γενικής Συνέλευσης του ΞΕΕ, το κόστος της αγοράς τροφίμων – ποτών και το κόστος της ενέργειας την περίοδο έναρξης της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών αντιστοιχούσαν σε ποσοστό πάνω από το 50% του τζίρου των ξενοδοχείων.
Ως εκ τούτου, το κόστος αγοράς τροφίμων και ποτών ως μέσο ποσοστό επί του τζίρου των ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 17,5%, αυξημένο κατά 23,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τη στιγμή που το κόστος της ενέργειας ως ποσοστό επί του τζίρου των ανοικτών ξενοδοχείων το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022 ανήλθε σε 37% από 18,7%.

Ελλειψη προσωπικού

Ένα από τα βασικά θέματα που επηρέασαν τη λειτουργία των ξενοδοχείων και κατά τη φετινή σεζόν ήταν η απουσία προσωπικού. Σύμφωνα με έτερη έρευνα του ΙΤΕΠ, το 23% του οργανογράμματος ενός ξενοδοχείου παρέμεινε «κενό», με τον συνολικό αριθμό των θέσεων απασχόλησης που δεν καλύφθηκαν να ανέρχεται σε 60.225.

Οι επιδόσεις των ξενοδοχείων

Πάντως, τα ξενοδοχεία τη φετινή τουριστική σεζόν κατάφεραν να προσεγγίσουν τουλάχιστον σε επίπεδο πληρότητας τα επίπεδα του 2019. Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση στα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα του ΙΤΕΠ για το διάστημα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία από 49,1% τον Μάιο έφτασε στο peak της τον Αύγουστο, στο 86,5%, για να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 53%. Δυνατοί μήνα για τις επιχειρήσεις ήταν επίσης ο Ιούλιος και ο Σεπτέμβριος, για τους οποίους καταγράφηκε πληρότητα 81,2% και 76,9% αντίστοιχα.
Αντίστοιχα, η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο, στην αιχμή της σεζόν, έφτασε στα 136 ευρώ από 82 ευρώ τον Μάιο και 131 ευρώ τον Ιούλιο για να μειωθεί στα 108 ευρώ τον Σεπτέμβριο και να φτάσει στα 89 ευρώ τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή, πάντως, το 75% των ξενοδόχων που διατηρούν μονάδες 1 και 2 αστεριών δήλωσε ότι επιθυμεί ή/και προτίθεται να προβεί σε αναβάθμιση του καταλύματός του σε ανώτερη κατηγορία.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης