Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αυξάνεται ο αριθμός των Digital Nomads στην Ελλάδα

Αυξάνεται ο αριθμός των Digital Nomads στην Ελλάδα
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Διογκούμενος βαίνει ο αριθμός των digital nomads αλλά και Βορειοευρωπαίων τουριστών που επιδιώκουν να έλθουν μεμονωμένα στη χώρα μας την περίοδο του χειμώνα.
Το project ενεργειακοί τουρίστες φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά έστω και σε περιορισμένο μέγεθος με επίκεντρο τουριστικές κατοικίες και Airbnb.
Κρήτη, Ρόδος, Πήλιο και Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την Work From Greece, την ειδική πλατφόρμα της Marketing Greece.
Η οδός που θα ακολουθηθεί αυτή την περίοδο που ταυτίζεται με το λυκόφως της καλοκαιρινής σεζόν δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή των «Τουριστικών Νομάδων», δεδομένου ότι η παραμονή των τουριστών σε ένα ξενοδοχείο για πολύ μεγάλο διάστημα διευρύνει το κόστος διαμονής οπότε αναμφίλεκτα αναμένεται να πρυτανεύσει η λύση του Airbnb για όσους το αποφασίσουν.
Κορυφαίοι Tour Operators καθώς και μικρότεροι ανέκρουσαν πρύμναν και δεν ακολούθησαν αρχικές σκέψεις για τη διενέργεια πτήσεων τσάρτερ κυρίως για Ρόδο και Κρήτη δεδομένου ότι το κόστος είναι ακριβό και το ρίσκο ακόμη υψηλότερο δηλώνουν.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Corendon που ήταν έτοιμος να βάλει 2 πτήσεις την εβδομάδα από Ολλανδία και Βέλγιο για την Κρήτη με γνωστό ξενοδόχο, εγχείρημα όμως που ναυάγησε πριν από λίγες ημέρες.
Κοινός τόπος είναι ότι η Ισπανία και η Ελλάδα θα κονταροxτυπηθούν για την προσέλκυση των περισσότερων ενεργειακών τουριστών, ενώ και η Τουρκία με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές στις μονάδες της λόγω του φθηνού της προϊόντος εισέρχεται δυναμικά στο παιχνίδι. Η Αίγυπτος έτσι και αλλιώς εκτιμάται ότι θα αντλήσει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει τις προσπάθειες του ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, να προσελκύσει «ενεργειακούς» τουρίστες στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, δηλαδή για Βορειοευρωπαίους, που λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας θα προτιμήσουν να περάσουν χρόνο στον Νότο.
“Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές 12 μήνες το χρόνο, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα τον χειμώνα” τονίζει σε δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.

Η Ισπανία μπροστά

Μεγάλη προσέλευση τουριστών από το Ην. Βασίλειο, τη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες αναμένει η Ισπανία για αυτή τη χειμερινή σεζόν, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα.
Τα ισπανικά ξενοδοχεία καταγράφουν ήδη αύξηση στις κρατήσεις μεγάλης διάρκειας, από δύο έως τρεις εβδομάδες, κάτι που αποδίδεται στις χαμηλές θερμοκρασίες που έρχονται και στη στροφή των Ευρωπαίων στις διακοπές ως έναν τρόπο να γλιτώσουν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας.
Σύμφωνα με την ξενοδοχειακή αλυσίδα RIU (Βαλεαρίδες), οι κρατήσεις για περιόδους μεγαλύτερες των 21 ημερών παρουσιάζουν αύξηση 5% έναντι του 2019, αναφορικά με τα 18 ξενοδοχεία της στα Κανάρια. Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των αφίξεων από το Ην. Βασίλειο το οποίο θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τη Γερμανία στη διεκδίκηση της σημαντικότερης αγοράς του προορισμού.
Ο βρετανικός όμιλος Jet2 έχει προγραμματίσει 900.000 θέσεις για τη χειμερινή σεζόν 2022/23 στα Κανάρια, αυξημένες κατά 15% από τα προπανδημικά επίπεδα.

Η μελέτη για τις ζεστές χώρες

Η Holidu, η πύλη κρατήσεων για ενοικιάσεις διακοπών, συνεργάστηκε με την Spain-Holiday για να αναλύσει ποιοι προορισμοί είναι οι καλύτεροι για απόδραση κατά τους χειμερινούς μήνες.
Αυτή η μελέτη διεξήχθη συγκρίνοντας τη θερμοκρασία και τις ηλιόλουστες ώρες σε όλες τις παράκτιες πόλεις της Ευρώπης για να προσδιορίσει ποιος είναι ο καλύτερος προορισμός για να τους κρύους μήνες.
Με τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται και το κόστος θέρμανσης να αποτελεί μεγάλη ανησυχία καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, πολλοί Βορειοευρωπαίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τους λογαριασμούς θέρμανσης μετακομίζοντας σε περιοχές με θερμότερο καιρό.
Αυτοί οι κάτοικοι που ονομάζονται «ενεργειακοί τουρίστες», επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη νέα ελευθερία που συνοδεύει την εξ αποστάσεως εργασία για να περάσουν το χειμώνα σε ένα πιο ζεστό κλίμα.

Ο κορυφαίος προορισμός σε κάθε χώρα για να ξεφύγετε από το κρύο

Ισπανία: Los Cristianos – Μέσος χειμερινός ήλιος 320,60 | Μέση χειμερινή θερμοκρασία 20,6ºC

Το Los Cristianos στην Τενερίφη είναι ο καλύτερος προορισμός της Ευρώπης για απόδραση τον χειμών.
Η πόλη που βρίσκεται στο μεγαλύτερο από τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας έχει κατά μέσο όρο 320+ χειμερινές ηλιόλουστες ώρες και η μέση θερμοκρασία του χειμώνα είναι 20,6ºC.
Το Los Cristianos είναι το τέλειο μέρος για να μείνετε ζεστοί αυτόν τον χειμώνα. Είτε θέλετε να πάτε σε μια από τις ονειρεμένες παραλίες της πόλης είτε να κάνετε μια περιπέτεια στο Πάρκο των Μαϊμούδων, υπάρχουν πολλά να κάνετε σε αυτή τη ζεστή απόδραση.

Ελλάδα: Άγιος Νικόλαος – Μέσος χειμερινός ήλιος 261,46 | Μέση χειμερινή θερμοκρασία 16,4ºC

Ο κορυφαίος χειμερινός ηλιόλουστος προορισμός στην Ελλάδα είναι η ονειρεμένη πόλη του Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Κρήτη, αυτή η πόλη έχει μέση χειμερινή ηλιοφάνεια 261+ και χειμερινή θερμοκρασία κατά μέσο όρο 16,4ºC. Αυτή η γοητευτική παραθαλάσσια πόλη παραμένει ζεστή ακόμα και το χειμώνα.
Ξεπεράστε τα πλήθη από το καλοκαίρι και δείτε τις πολλές παραλίες και τα παραθαλάσσια εστιατόρια ή εξερευνήστε τα κοντινά εγκαταλελειμμένα κάστρα και τα ελαιοκτήματα. Ο Άγιος Νικόλαος πρέπει να είναι στη λίστα όλων για το πού να ξεφύγετε τον κρύο Χειμώνα.

Κατοικίες

Στους λόγους για τους οποίους ξένοι και ειδικά Γερμανοί επενδυτές επιλέγουν ελληνικά ακίνητα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Χάρη σε τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές είναι πια εύκολα προσβάσιμες.
Η Fraport διαχειρίζεται 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εδώ και πέντε χρόνια, ενώ έχουν επίσης εκσυγχρονίσει εκ βάθρων αεροδρόμια που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν.
Το δίκτυο 5G εγκαθίστανται σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές και κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών.
Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών προχωρά επίσης με ταχείς ρυθμούς, γεγονός σημαντικό για τους ‘ψηφιακούς νομάδες’ που αναζητούν ένα γραφείο στον ήλιο» αναφέρει το ρερπορτάζ, συμπληρώνοντας ότι ειδικότερα οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 70 με 80% σε σχέση με πέρυσι σε νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπως η Πάρος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Μύκονος και η Τήνος.
Σε άλλο σημείο το μακροσκελές ρεπορτάζ παρατηρεί: «Τα προς κατοίκηση ακίνητα στην Ελλάδα δεν έχουν ζήτηση μόνο ως εξοχικά αλλά και ως κατοικίες για την ηλικία της συνταξιοδότησης.
Οι σχετικά μεσαίες τιμές συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες κάνουν τα ελληνικά ακίνητα ενδιαφέροντα για επενδύσεις κεφαλαίων».
Όμως, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ «όσοι φλερτάρουν με μια αγορά, καλύτερα να μη χάσουν πολύ χρόνο διότι οι φορολογικοί όροι είναι ευνοϊκοί προς το παρόν. Μέχρι το τέλος του 2024 εκπτίπτει ο ΦΠΑ 24% που θα οφειλόταν κανονικά για την αγορά νέων ακινήτων.
Ο φόρος μεταβίβασης είναι μόνο 3%. Μαζί με τα έξοδα μεσιτείας, τη δικηγορική αμοιβή, τον συμβολαιογράφο και τα έξοδα κτηματολογίου, τα επικουρικά έξοδα αγοράς ανέρχονται στο 7 έως 8,5% της τιμής αγοράς».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης