Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πιθανή η σμίκρυνση της εποχικότητας από το 2023, για ελληνικούς προορισμούς

Πιθανή η σμίκρυνση της εποχικότητας από το 2023, για ελληνικούς προορισμούς
Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση και ο προγραμματισμός πτήσεων στα άκρα της σεζόν.

Ακριβότερη κατά 10% θα είναι του χρόνου η διαμονή στους ελληνικούς προορισμούς, με βάση τα συμβόλαια που καταρτίζονται για την επόμενη θερινή τουριστική περίοδο, με τις διαπραγματεύσεις ωστόσο να συναντούν δυσκολίες, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων σε αγαθά και μετακινήσεις.
Ειδικά για την Κρήτη, παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια, το πακέτο αναμένεται να είναι αυξημένο έως και 17% - 20%, ενώ διακυμάνσεις παρουσιάζουν και οι επιμέρους αγορές όσον αφορά την ψυχολογία που διέπει τον προγραμματισμό τους για του χρόνου.
Η πολωνική αγορά για παράδειγμα που γειτνιάζει με την Ουκρανία εμφανίζεται «μαγκωμένη», σε αντίθεση με τη βρετανική που όπως κάθε χρόνο, δείχνει «ορεξάτη» να κλείσει από τώρα τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Πτήσεις προς Ηράκλειο και τον Νοέμβριο

Την εβδομάδα που διανύουμε και μέχρι και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, έχουν προγραμματιστεί 156.752 θέσεις σε διεθνείς πτήσεις με προορισμό την Αθήνα, σύμφωνα με το RecoveryTracker του ΙΝΣΕΤΕ, άλλες 28.644 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και 26.852 για Ηράκλειο. Η τρέχουσα εβδομάδα καταγράφει επίσης προγραμματισμένες θέσεις προς Ρόδο (9.762), Σαντορίνη (4.803), Κω (4.575), Κέρκυρα (3.410), Χανιά (2.541) και Μύκονο (1.134).
Ενώ, το χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων που ακολουθεί, από 7 έως 20 Νοεμβρίου 2022, ο προγραμματισμός σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις περιορίζεται σε 351.791 θέσεις για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, με τις περισσότερες να προέρχονται από Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Κύπρο, αλλά και Ισραήλ, Γαλλία και Τουρκία.
Η σκυτάλη πέρασε ήδη στον χειμερινό τουρισμό με τα γνωστά προβλήματα για τις επιχειρήσεις λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους και μειωμένης κίνησης πλην μικρών (χρονικά) εξαιρέσεων κατά τις μέρες των γιορτών, στους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς.
Η προσοχή εστιάζεται και στο city break σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως, όπου και εκεί οι επιχειρηματίες εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς εκτιμούν ότι η ακρίβεια λόγω πληθωρισμού θα επηρεάσει τις μετακινήσεις. Το πρώτο ταμείο της σεζόν έγινε στην Κρήτη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκου Χαλκιαδάκη, οι αφίξεις τουριστών φέτος ήταν αυξημένες κατά 5% σε σχέση με το 2019, ενώ ο Οκτώβριος με στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλη Βλατάκη, συγκέντρωσε στα δύο μεγάλα αεροδρόμια του νησιού (και Χανίων) περί τις 350.000 αφίξεις εξωτερικού.

Σμίκρυνση εποχικότητας από το 2023;

Με την Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των προτιμήσεων του ταξιδιωτικού κοινού, μαζί με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία (έρευνα ETC), επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού θεωρούν την στιγμή «κομβική» προς εκμετάλλευση επέκτασης της σεζόν ή αλλιώς όπως χαρακτηριστικά λένε «σμίκρυνσης της εποχικότητας που είναι έντονη στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριες χώρες στη Μεσόγειο». Οι οιωνοί μάλιστα είναι θετικοί, αν κρίνει κανείς από την αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο άκρο της σεζόν, τάση που αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία και αφορούσε τους δημοφιλείς και ώριμους (κυρίως) ελληνικούς προορισμούς. Το ελληνικό success story έφερε εξάλλου αναθεωρήσεις προς το καλύτερο και σε έναν ακόμη από τους μεγαλύτερους tour operators της Ευρώπης, τον FTI, στο να επεκτείνει τις πτήσεις του προς Ρόδο και Κρήτη έως τον Νοέμβριο του 2023, προσθέτοντας μάλιστα στα πλάνα του και το αεροδρόμιο του Αράξου.
Ήδη η TUI προσφέρει εκπτώσεις έως 40% σε όσους προγραμματίσουν μέσα στον φετινό Νοέμβριο τις διακοπές τους για το 2023 και τα ελληνικά νησιά που ξεχωρίζουν είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κως και η Κεφαλονιά. Την ίδια ώρα, η Jet2 και η Jet2holidays προσθέτουν επιπλέον 45.000 θέσεις για τον Οκτώβριο του 2023 σε Ισπανία (κυρίως), Τουρκία και Ελλάδα, ενώ ο όμιλος θα πραγματοποιεί περισσότερες από 1.500 εβδομαδιαίες πτήσεις από δέκα αεροδρόμια κατά τις ώρες αιχμής το καλοκαίρι του 2024 – κάτι που για την Ελλάδα σημαίνει 300 πτήσεις την εβδομάδα σε 14 προορισμούς. Ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, σύμφωνα με επιχειρηματίες, καταγράφεται ήδη ζήτηση ακόμη και για τον Φεβρουάριο του 2023 (συνέβαινε με την κινεζική αγορά, αλλά απουσίασε λόγω πανδημίας) και υπάρχει έντονος ρυθμός αναζητήσεων στο διαδίκτυο (και κρατήσεων) για ολόκληρη τη σεζόν, με ιδιαίτερα θετικά σημάδια από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις ευρωπαϊκές βασικές αγορές της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας κα.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης