Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

STR: Πού κινήθηκε η παγκόσμια ζήτηση ξενοδοχείων τον Σεπτέμβριο

STR: Πού κινήθηκε η παγκόσμια ζήτηση ξενοδοχείων τον Σεπτέμβριο
Ο Σεπτέμβριος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης σε σχετικά σταθερό σημείο

Η παγκόσμια ζήτηση ξενοδοχείων συνεχίζει να ενισχύεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης της βιομηχανία φιλοξενίας STR.
Ο δείκτης ανάκαμψης για τη μέτρηση έφτασε σε υψηλό της εποχής της πανδημίας στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022.
Μεταξύ των συγκρίσιμων ξενοδοχείων η ζήτηση για τον Σεπτέμβριο ήταν μόλις 6% χαμηλότερη από τα προ την πανδημία επίπεδα.
Ο Σεπτέμβριος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης σε σχετικά σταθερό σημείο, σε λίγο περισσότερο από το 90% των προπανδημικών επιπέδων.
Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη δεν έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό σημάδι.
Για το μεγαλύτερο μέρος της εποχής COVID, η αναψυχή και η εγχώρια ζήτηση ήταν οι κύριοι μοχλοί της απόδοσης των ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο.
Η συγκράτηση του ρυθμού ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι πιθανότατα υπήρξε επαναφορά του μείγματος ζήτησης.
Η ζήτηση αναψυχής -άνω του μέσου όρου- κατευθύνεται προς τα κανονικά επίπεδα και τα εταιρικά ταξίδια αυξάνονται.
Οι ομάδες άρχισαν σε γενικές γραμμές να επιστρέφουν και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Οι περισσότερες χώρες έχουν μειώσει σημαντικά -αν όχι πλήρως- τους περιορισμούς των διεθνών εισερχόμενων ταξιδιών, οδηγώντας σε αυξημένη διεθνή ζήτηση.
Η μετατόπιση του μείγματος ζήτησης υποδηλώνει βιωσιμότητα για τον κλάδο της φιλοξενίας και θα βοηθήσει τα ξενοδοχεία να διατηρήσουν τη ζήτηση σε όλες τις εποχικές αλλαγές, την πολιτική αστάθεια και τις οικονομικές προκλήσεις που επηρεάζουν τις διάφορες περιοχές του κόσμου.
Η ζήτηση οδεύει προς την πλήρη ανάκαμψη και ο μέσος ημερήσιος ρυθμός (ADR) όχι μόνο έφτασε, αλλά ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα με μεγάλο περιθώριο.
Ενώ μέρος αυτής της ανάπτυξης οφείλεται σε ένα παγκόσμιο πληθωριστικό περιβάλλον, η πραγματική ADR ή ADR χωρίς τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, παραμένει σταθερή σε περισσότερο από το 90% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Ο πληθωρισμός σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης

Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά η ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης είχε μεγαλύτερη επιρροή στην ώθηση της πραγματικής ADR σε νέα ύψη κάθε μήνα.
Η αύξηση της ζήτησης, περισσότερο από τα επίπεδα απόλυτης ζήτησης, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της ADR τέσσερις έως έξι μήνες αργότερα.
Φυσικά, ενώ ορισμένες τάσεις αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η ιστορία δεν είναι πάντα η ίδια όταν εξετάζουμε τα επίπεδα της χώρας.

  • Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πληθωρισμό-ρεκόρ.
  • Η Μέση Ανατολή, σε ισχυρή θέση από οικονομική άποψη, φαίνεται να συνεχίσει να οδηγεί τη ζήτηση σημαντικών γεγονότων για να αντιμετωπίσει την υψηλή αύξηση της προσφοράς, ενώ βλέπει ορισμένες από τις αγορές της κύριας πηγής να επηρεάζονται από οικονομικές ανησυχίες.
  • Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού μόλις πρόσφατα είδε αρκετούς σημαντικούς προορισμούς (Ιαπωνία, Ταϊλάνδη) να ανοίγουν ξανά και η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά προέλευσης της περιοχής, παραμένει περιορισμένη με πολιτικές «μηδενικού COVID».

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενθαρρυντικές τάσεις, η ανάκτηση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) σε πραγματικούς όρους θα συνεχίσει να παίζει άνισα και θα παραμείνει άπιαστη για ένα ή δύο χρόνια ανάλογα με την περιοχή.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης