Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Η επενδυτική «άνοιξη» και οι καλές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, παρά τις διεθνείς προκλήσεις

Η επενδυτική «άνοιξη» και οι καλές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, παρά τις διεθνείς προκλήσεις
Υψηλή παραμένει η ζήτηση (και ο ανταγωνισμός στη Μεσόγειο) για το καλοκαίρι του 2023.
Με πολύ καλούς οιωνούς ολοκληρώνεται η θερινή τουριστική περίοδος 2022 ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ανησυχία για το κόστος μετακίνησης στην Ευρώπη κατά τους μήνες που ακολουθούν, λόγω ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού.
Η Ελλάδα συνεχίζει να συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων που δρομολογούν σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να «εκμεταλλευτούν» το «αναβαθμισμένο» κομμάτι της τουριστικής πίτας που προσελκύει στη Μεσόγειο.
Τον βελτιωμένο ρόλο του ελληνικού brand στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύει εξάλλου και η πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με την επισήμανση ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει βάλει πλώρη να ξεπεράσει το 2019, κερδίζοντας μερίδια σε ένα περιβάλλον προκλήσεων.
Την ίδια ώρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) ήταν 77% (από 87% τον Αύγουστο 2022), ενώ η μέση τιμή δωματίου έφτασε τα 108 ευρώ, έναντι 136 ευρώ του Αυγούστου.

Πού οφείλεται το προβάδισμα της Ελλάδας στον «αγωνιστικό στίβο»

Με κινητήριο δύναμη την αυξημένη δαπάνη ανά άφιξη κατά 11% υψηλότερα από το 2019 – και λόγω πληθωρισμού αφού οι αφίξεις παρέμειναν στο 88% εκείνης της χρονιάς στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 (αναιμικές οι οδικές, δυναμικές οι αεροπορικές αφίξεις) - οι αναλυτές της ΕΤΕ υπογραμμίζουν τις πωλήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων που ευνοήθηκαν περαιτέρω από τη βελτίωση της ποιότητας και την παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν εκείνες του 2019.
Αλλά και την αύξηση για το ελληνικό μερίδιο στη μεσογειακή αγορά, καλύπτοντας 19% των διανυκτερεύσεων τουριστών εξωτερικού στο πρώτο επάμηνο του 2022, έναντι 17% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Το προβάδισμα αυτό με βάση τις προβλέψεις των ανθρώπων του τουρισμού, δεν προβλέπεται να συνεχιστεί και τον ερχόμενο χειμώνα, σε μια συγκυρία όπου οι επιχειρήσεις δεν αναμένεται να καταγράψουν θετικό πρόσημο.
Οι ενδείξεις από πρόδρομους δείκτες, δηλαδή προγραμματισμένες πτήσεις και κρατήσεις στα ξενοδοχεία μέχρι και την ολοκλήρωση της σεζόν, συγκλίνουν στο ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό θα καλύψουν το 90% του 2019, ενώ οι εισπράξεις αναμένεται να κινηθούν οριακά υψηλότερα της τελευταίας χρονιάς προ πανδημίας (αναπλήρωση 57% το 2021).
«Το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου αποτελεί πρόκληση για τη χειμερινή περίοδο (κυρίως για τις αρχές του 2023), καθώς ελλοχεύουν ισχυρά στοιχεία αβεβαιότητας, με κυρίαρχο την ενεργειακή κρίση», τονίζεται στη μελέτη και επισημαίνεται ότι πλήττεται η διάθεση των Ευρωπαίων για διακοπές και δρα περιοριστικά στη διάθεση των ξενοδοχείων να παραμείνουν ανοιχτά κατά τους χειμερινούς μήνες. Η Ελλάδα σύμφωνα με την EuropeanTravelCommission (ETC) βρίσκεται στο top 5 των προορισμών που προτιμούν οι Ευρωπαίοι για το επόμενο εξάμηνο, με την υψηλότερη ζήτηση να καταγράφεται στα υψηλότερα εισοδήματα, για πεντάστερα ξενοδοχεία και τουρισμό πολυτελείας.

«Σκληρή» στη διεκδίκηση της τουριστικής πίτας η Τουρκία

Στη γειτονική Τουρκία, ο τουρισμός της, εμφανίζει απότομη άνθιση μετά τις δύο χρονιές covid (2020 – 2021), αφού σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας κ. Mehmet Nuri Ersoy, οι προβλέψεις για το 2022 «αναβαθμίστηκαν» εξαιτίας ενός πολύ καλού Οκτώβρη.
Μάλιστα η Κωνσταντινούπολη διανύει μια από τις καλύτερες τουριστικές περιόδους της, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων της Τουρκίας (TÜROB) κ. Müberra Eresin.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γείτονος εκτιμούν ότι ο στόχος των 50 εκατ. αφίξεων και των 44 δις δολαρίων ταξιδιωτικών εισπράξεων θα μπορούσε να επιτευχθεί (το 2019, η Τουρκία υποδέχθηκε 51,7 εκατ. επισκέπτες και τα έσοδα έφτασαν τα 34,5 δις δολάρια), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι παράγοντες της χώρας, στην αρχή του 2022, είχαν θέσει ως στόχο τα 34 δις δολάρια.
Την ίδια ώρα το Κουσάντασι, η Σμύρνη και το Μπόντρουμ προσφέρουν πακέτα all inclusive από 500 ευρώ και άνω σε τριάστερα και από 1000 ευρώ και άνω για διαμονή δύο μηνών σε πεντάστερα, για Ευρωπαίους συνταξιούχους που επιλέξουν να «ζεσταθούν» τον χειμώνα σε θερμότερα κλίματα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που επηρεάζει την τσέπη τους.
Κατά τον Τούρκο υπουργό, οι αφίξεις πλησιάζουν το 93% του 2019 το πρώτο επτάμηνο του 2022 και υποστηρίζει ότι οι επιδόσεις της χώρας του ξεπερνούν τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών της στη Μεσόγειο (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα).
Τον περασμένο Αύγουστο, ο αριθμός των επισκεπτών της Κωνσταντινούπολης έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, με Ρώσους, Γερμανούς, Ιρανούς και αντίστοιχα Σαουδάραβες και Αμερικανούς να κατακλύζουν την πόλη και να δημιουργούν μεγάλες ουρές στις εισόδους ιστορικών μνημείων.
Σύμφωνα δε, με την τοπική διεύθυνση, το πρώτο οκτάμηνο του 2022, επισκέφτηκαν την Κωνσταντινούπολη περισσότεροι από 10 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες και πλέον η Τουρκία ανεβάζει τον πήχη του 2023 στα 50 δις δολάρια, ξεκινώντας τις προωθητικές καμπάνιες σε περισσότερες από 200 αγορές – στόχους, ανάμεσά τους και το Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου φιλοδοξεί να προσελκύσει 5 εκατ. τουρίστες.
Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα, καλωσόρισε 21,1 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022 (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο) ανάμεσά τους και 2,4 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που διέμεναν στο εξωτερικό.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης