Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Προχωρά το οικιστικό πρόγραμμα του Ελληνικού

Προχωρά το οικιστικό πρόγραμμα του Ελληνικού
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Άνοιγμα σε περισσότερους πολίτες για την επενδυτική είσοδο τους στο εμβληματικό project του Ελληνικού επιχειρεί η Lamda Development. Πρόκειται για νέα οικιστικά projects τα οποία θα είναι προσιτά και από μεσαίου εισοδήματος Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν στην απόκτηση κατοικίας στο Ελληνικό, στον χώρο όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.
Στην κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο των εγκαινίων του έργου, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 8 δισ. ευρώ, προαναγγέλθηκε η υιοθέτηση ενός υβριδικού συστήματος επιδότησης για την αγορά κατοικίας στο Ελληνικό από οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.
Στόχος είναι ένα μέρος της επιδότησης να καλυφθεί από τη Lamda Development, τον φορέα ανάπτυξης της επένδυσης με εντολή του βασικού μετόχου της εταιρείας Δρ. Σπύρου Λάτση, και ένα μέρος από το τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε το project να επιβεβαιώσει τον πάνδημο χαρακτήρα του. Κατά πληροφορίες οι τιμές για το μέσο εισοδηματία θα είναι στην περίμετρο των 4.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Την ίδια ώρα ως προς το εν εξελίξει οικιστικό πρόγραμμα στο Ελληνικό, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η σύσταση των 169 οριζόντιων ιδιοκτησιών που περιλαμβάνονται στον Πύργο κατοικιών, Riviera Tower, γεγονός που επιταχύνει τις υπογραφές των συμβολαίων με τους αγοραστές, δεδομένου την 30ή Μαρτίου 2026 αναμένεται να μετακομίσουν οι ιδιοκτήτες.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η σύναψη των συμβολαίων για τα οικόπεδα όπου αναμένεται να αναπτυχθούν ισάριθμες βίλες, ενώ σε αντίστοιχο στάδιο βρίσκονται και οι συμφωνίες για τα διαμερίσματα στα συγκροτήματα των 115 condos στο παράκτιο μέτωπο, πίσω από τις βίλες.
Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της εταιρείας, ο οποίος προβλέπει ότι στην α’ πενταετή φάση ανάπτυξης του project θα κατασκευαστούν συνολικά περί τις 1.500 μονάδες κατοικιών (εκ των οποίων περίπου οι 500 θα κατασκευαστούν στο παράκτιο μέτωπο και οι υπόλοιπες 1.000 σε δύο γειτονιές στο τμήμα του οικοπέδου πίσω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, όπου προωθείται και η υπογειοποίηση του δρόμου), μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023, αναμένεται να βγουν στην αγορά δύο ακόμη οικιστικές γειτονιές.
Πρόκειται για τη γειτονιά των 450 διαμερισμάτων σε συμβατικές πολυκατοικίες των 4-5 ορόφων που θα βρίσκεται στα σύνορα με τον δήμο Αλίμου, στην επέκταση του αστικού ιστού, και για τη γειτονιά που θα δημιουργηθεί στην πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία, με τα ψηλά κτίρια των 15 ορόφων και έως 50 μέτρων.
Οι συγκεκριμένες κατοικίες θα απευθύνονται και στα μεσαία κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, με τις τιμές να διαμορφώνονται από 5.000 έως 6.000/τ.μ., δηλαδή αντίστοιχες με εκείνες που επικρατούν στην κτηματαγορά των νοτίων προαστίων.
Υπογραμμίζεται ότι η Lamda Development, μεταξύ των συνεργειών που έχει αναπτύξει, έχει συμφωνήσει με την ΤΕΜΕΣ στην από κοινού ανάπτυξη δύο 5άστερων ξενοδοχείων με παραθεριστικές κατοικίες στο παράκτιο μέτωπο. Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί μέσω της σύστασης δύο SPVs, όπου η ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, θα έχει ποσοστό 70% και η Lamda Development 30%.

Οι διαγωνισμοί

Tην ίδια ώρα στο μέτωπο των διαγωνισμών, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σχετική διαδικασία για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ύψους 120 εκατ. ευρώ, εντός της έκτασης του Ελληνικού, για τις οποίες κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα δεσμευτικές προσφορές οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και κοινοπρακτικά ο όμιλος Μytilineos και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το συγκεκριμένο έργο αφορά το κομμάτι της ανάπτυξης της «Περιοχής Αθλητισμού», μίας από τις επτά χωρικές ενότητες του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής σε έκταση περίπου 300.000 τ.μ., που θα λειτουργεί ως πόλος υπερτοπικής σημασίας.
Στην ίδια κατεύθυνση, πρόσφατα προκηρύχθηκε η σχετική διαδικασία για την επιλογή Early Contractor Involvement (ECI) για την ανάπτυξη του μεγάλου εμπορικού κέντρου της λεωφόρου Βουλιαγμένης, το Vouliagmenis Mall, το οποίο ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη εμπορική ανάπτυξη στη χώρα.
Εν τω μεταξύ μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να εκκινήσουν δύο ακόμη διαγωνιστικές διαδικασίες. Η πρώτη εστιάζει στη δημιουργία της Riviera Galleria, του εμπορικού κέντρου στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, και η δεύτερη αφορά τον πύργο μεικτής χρήσης, μία επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί από κοινού από τη Lamda Development και την Brook Lane Capital, η οποία θα ελέγχει το 70%.
Σε επίπεδο υποδομών, σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος από την ΑΒΑΞ, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι εργασίες στο συγκρότημα των κτιρίων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα στεγάσει τα τέσσερα σωματεία ΑμεΑ (Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη-Victor Artant και ΣΑμΣΚΠ), προκειμένου μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2023 να παραδοθούν οι εγκαταστάσεις με «το κλειδί στο χέρι».
Το εργοτάξιο που είναι σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα και με τον αρχικό σχεδιασμό της Lamda, αφορά την κατασκευή του κτηρίου-προτύπου σε διεθνές επίπεδο για τη δημιουργία του νέου κέντρου ΑΜΕΑ. Η κατασκευή βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο και το έργο, όπως ανακοίνωσαν στελέχη της Lamda Development που έχει αναλάβει εξ ολοκληρου το κόστος που ξεπερνά τα 15 εκατ.ευρώ, θα παραδοθεί με το «κλειδί στο χέρι» δηλαδή με πλήρη εξοπλισμό, έτοιμο προς χρήση από σωματεία ΑΜΕΑ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., σε έκταση 7.400 τετραγωνικών μέτρων.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης