Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Διπλή η ανάγνωση των στοιχείων του τουρισμού, για επιχειρήσεις του κλάδου και αγορές

Διπλή η ανάγνωση των στοιχείων του τουρισμού, για επιχειρήσεις του κλάδου και αγορές
«Ίδια τα έσοδα με το 2019, αλλά «χειρότερα» τα έξοδά μας», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός και ακρίβεια αλλάζουν το σκηνικό σε σχέση με τις αγορές του 2019 - χρονιά ρεκόρ και ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.
Επίσημα στοιχεία που βγαίνουν στο φως, θέλουν τις εισπράξεις να ετοιμάζονται να καλύψουν έως και το 100% του 2019 ή και να το υπερβούν ακόμη, με βάση τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Η αύξηση της ταξιδιωτικής δαπάνης αποτελεί θετικό στοιχείο στα επιμέρους που συνδιαμορφώνουν την εικόνα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, ενώ η μείωση αφίξεων από κάποιες αγορές και οι απουσίες από κάποιες άλλες (ρωσική, κινεζική) προβληματίζουν τον κλάδο, σε αντίθεση με την άνοδο που παρουσιάζουν άλλες ταξιδιωτικές ροές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε περιοχές που τα πήγαν καλύτερα από το 2019, όπως είναι το Ηράκλειο Κρήτης, άνθρωποι από το χώρο του τουρισμού τονίζουν ότι τα καθαρά κέρδη θα τα μοιραστούν φέτος περισσότεροι αφού έγιναν νέες επενδύσεις και προστέθηκαν καινούργιες κλίνες, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι τουριστών επέλεξε για τη διαμονή του τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Τάσιος: «Επιβεβαίωση ότι είναι μεταβατική χρονιά για τις επιχειρήσεις»

Τις τελευταίες μέρες και όσο πλησιάζει η ώρα του «ταμείου», οι άνθρωποι του τουρισμού οδηγούνται στα δικά τους συμπεράσματα, με την σκέψη τους όμως να είναι στραμμένη αναγκαστικά στο δύσκολο χειμώνα που είναι μπροστά, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που για αυτές, η δραστηριότητα δεν σταματάει τον Οκτώβριο.
Για τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιο, το 2022 είναι όντως μια καλή χρονιά όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό που εισρέουν στα δημόσια ταμεία - μεταβατική ωστόσο για τις επιχειρήσεις. «Από τα στοιχεία της ΤτΕ φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε ίδια έσοδα με το 2019, αλλά με χειρότερα έξοδα για τις επιχειρήσεις.
Η δωματιοδιανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 30% έως 40% και επιβεβαιώνεται ότι διανύουμε μια μεταβατική χρονιά με συμπιεσμένα κέρδη. Μεταβατική από δύο χρονιές πανδημίας 2020 και 2021 προς ένα 2023 που ελπίζουμε να έχουμε ανάκαμψη», σχολιάζει και εκτιμά ότι τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους θα είναι ίσως μεγαλύτερα για πεντάστερα ξενοδοχεία που είχαν και το ανάλογο περιθώριο όμως, να αυξήσουν αντίστοιχα τις τιμές, προκειμένου να μειώσουν το υπέρογκο λειτουργικό κόστος.
Την ίδια ώρα, τουρίστες από χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία κλπ. δείχνουν να επηρεάστηκαν περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αντίθετα με τη Βρετανία που είναι και από τους στυλοβάτες του ελληνικού τουρισμού, μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ.
Μάλιστα οι αφίξεις Βρετανών το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 αυξήθηκαν κατά 21%, σε σχέση με το 2019. «Οι διεθνείς εξελίξεις δημιούργησαν μια διαφορά κουλτούρας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σε αντίθεση με τη Βρετανία», υπογραμμίζει ο επικεφαλής των ξενοδόχων.
Όσον αφορά τα έσοδα των επιχειρήσεων, το γεγονός ότι έχουμε βγει από την high season, σημαίνει κατά τον κ. Τάσιο ότι οι εισπράξεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2022 όσο καλές και εάν είναι (το Νότιο Αιγαίο σημειώνει άνοδο ρεκόρ στις αφίξεις) δεν θα καταφέρουν να καλύψουν την όποια διαφορά προκύπτει μέχρι τώρα σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο του 2019.

Σχεδόν ίδιες εισπράξεις με το 2019 στο σύνολο, ποιοι ξόδεψαν τα περισσότερα

Μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο (στοιχεία ΤτΕ) οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 92,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 12.749,0 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ που διαμορφώθηκαν στα 5.874,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 63,3%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 1.571,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 70,6%. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 67,6% και διαμορφώθηκαν στα 2.230,0 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 37,2% και διαμορφώθηκαν στα 1.001,0 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 173,1% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.281,8 εκατ. ευρώ.
Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 118,1% και διαμορφώθηκαν στα 723,3 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 63,0% και διαμορφώθηκαν στα 20,8 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο 2022 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν μείωση κατά 1,5%, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 14,0% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 13,3%.
Συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, την ίδια χρονική περίοδο φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 12,4%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 10,6% και έφτασε φέτος στα 653 ευρώ από 590 το 2019, αλλά μειωμένη κατά 14,1% (760 ευρώ) σε σχέση με πέρσι. Την ίδια ώρα, η κίνηση Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2022 παραμένει ισχυρή και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τα έσοδα στο άκρο της θερινής τουριστικής περιόδου. «Ο στόχος για επέκταση της σεζόν γίνεται πράξη» δήλωσε από την Καβάλα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «η προβολή εναλλακτικών προορισμών ακόμα και off season δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τις τοπικές οικονομίες».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης