Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι ξενοδόχοι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - «Δεν θέλουμε να γίνουμε Βενετία»

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι ξενοδόχοι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - «Δεν θέλουμε να γίνουμε Βενετία»
Νούμερο ένα πρόβλημα για τον κλάδο των ξενοδοχείων, σε νέα επιστολή της ΠΟΞ προς το υπουργείο Οικονομικών.
Η ισχυρή ανάκαμψη του 2022 σε επίπεδα ρεκόρ - σε συνδυασμό με τους λογαριασμούς ρεύματος και τον πληθωρισμό που «ροκανίζουν» τα διαθέσιμα εισοδήματα των επιχειρήσεων, την πανδημία που επιμένει (για έναν χειμώνα ακόμη;) και φαινόμενα «υπερτουρισμού» που εμφανίστηκαν σε δημοφιλείς προορισμούς ήδη από το περασμένο καλοκαίρι – πυροδοτεί εύλογα, όπως υποστηρίζουν ξενοδόχοι και φορείς του τουρισμού, τις εντονότερες αντιδράσεις τους περί «στρέβλωσης της αγοράς, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης επί χρόνια δράσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με κοινωνικές προεκτάσεις».

Ξενοδόχοι: Ποιος είπε ότι θέλουμε να γίνουμε Βενετία;

Με τις προβλέψεις για τα φετινά έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να αναμένεται να υπερβούν τα αντίστοιχα του 2019, τα οποία είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, «ο κλάδος των ξενοδοχείων βρίσκεται σε συναγερμό, την ώρα που πλησιάζει ένας δύσκολος χειμώνας λόγω ενεργειακής – οικονομικής κρίσης και με τις αντοχές των συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεων να εξαντλούνται και αυτές. Μοιάζει σαν να μην μπορούμε να βγούμε από τον «φαύλο» κύκλο που επιδεινώθηκε από την έναρξη της πανδημίας», δηλώνει ιδιοκτήτης μονάδας στον ορεινό όγκο. Αυτό δεν σημαίνει ότι και στον υπόλοιπο κόσμο ή στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ανάλογες αντιδράσεις, ενώ μέχρι τα τέλη του 2022 αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο τη διαφάνεια, πάνω στην οποία πρόκειται να στηριχθεί το νέο ρυθμιστικόπλαίσιο με τις αλλαγές που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει από τον αρμόδιο υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί ρόλος στους εκάστοτε Δήμους, κατά τα πρότυπα εξωτερικού, ώστε να θέτουν όρια στον τρόπο άσκησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ είχαν αντιδράσει στην «επέλαση» του φαινομένου, ήδη προ πανδημίας, με αύξηση φόρων και άλλους κανόνες περιορισμού του, ωστόσο με νέα επιστολή που εστάλη στις Βρυξέλλες από τοπικούς αξιωματούχους ευρωπαϊκών προορισμών, απαιτούνται και νέες δράσεις.
«Ποιος είπε ότι θέλουμε να γίνουμε Βενετία; Είδαμε σε πόσο δυσμενή θέση βρέθηκε όταν ο τοπικός πληθυσμός της έπεσε σε ιστορικά χαμηλό ποσοστό και ακόμη υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση του μαζικού τουρισμού της πόλης. Η Βενετία κοντεύει να γίνει μια ολόκληρη πόλη προς ενοικίαση και εμείς δεν θέλουμε να την ακολουθήσουμε, για αυτό και μπήκε χρονικός περιορισμός εκεί για το πόσες μέρες μπορούν να νοικιάζονται ακίνητα. Ο κίνδυνος να γίνουν οι ντόπιοι μειονότητες δεν μπορεί να αγνοηθεί», τονίζει ξενοδόχος.

ΠΟΞ προς Σκυλακάκη: Έχουμε να κάνουμε με μια κατεξοχήν οικονομική δραστηριότητα

Στην τελευταία επιστολή της εξάλλου (20 Οκτωβρίου 2022) προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υπογραμμίζει πως «αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα μας, με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, περίπου 180.000 καταλύματα» και τονίζει ότι: «Είναι αναγκαίο να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στον πολίτη, ο οποίος νοικιάζει βραχυχρόνια (μόνο) το δεύτερο ακίνητο που διαθέτει και τις εταιρείες, που διαθέτουν προς βραχυχρόνια μίσθωση εκατοντάδες ακίνητα η κάθε μία.
Στην τελευταία περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια κατεξοχήν οικονομική δραστηριότητα, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από άποψη φορολογικών κλπ. επιβαρύνσεων και υποχρεώσεων ως τέτοια».
Μάλιστα οι ξενοδόχοι παραπέμπουν στη συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε από τον ΣΕΤΕ και παράλληλα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καταλυμάτων, που κατ΄ επίφαση και μόνο λειτουργούν με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ στην πραγματικότητα δραστηριοποιούνται ως ξενοδοχεία, παρέχοντας και άλλες, πλην της διαμονής, υπηρεσίες, χωρίς να διαθέτουν τη σχετική άδεια, κάνοντας λόγο ακόμα και για πολυκατοικίες που λειτουργούν ως ξενοδοχεία.
«Τα καταλύματα αυτά θα πρέπει να φορολογούνται (ΦΠΑ, φόρος διαμονής, τέλος παρεπιδημούντων κλπ), να αδειοδοτούνται και να αμείβουν το προσωπικό τους, όπως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», σημειώνει η ΠΟΞ.

Ανείσπρακτα έσοδα σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία

«Από την παράνομη και ανεξέλεγκτη λειτουργία των ανωτέρω καταλυμάτων το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν έσοδα, η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας υποβαθμίζεται και τα ξενοδοχεία υφίστανται τεράστιο αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ο εντοπισμός των συγκεκριμένων καταλυμάτων είναι ευχερής, αν υπάρξει διασταύρωση στοιχείων των συναρμόδιων Υπουργείων (Τουρισμού και Εργασίας) και υπηρεσιών (ΑΑΔΕ)» τονίζει η διοίκηση της ΠΟΞ. Μάλιστα όπως επισημαίνουν ξενοδοχειακές πηγές, με τον τουρισμό να αναμένει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η ρύθμιση του τοπίου που διέπει τη συγκεκριμένη αγορά, μοιάζει να είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου η δραστηριότητα αυτή γιγαντώθηκε και τα τελευταία χρόνια και γίνεται εμφανής και στα ενοίκια μίσθωσης κατοικιών που έχουν πάρει την ανηφόρα, επειδή υπάρχει πλέον μικρή προσφορά και μεγαλύτερη ζήτηση, σε συνδυασμό με τη μικρή οικοδομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Στην εκδήλωση στην Αθήνα για την παρουσίαση των Σχεδίων Δράσης του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρός του κ. Γιάννης Ρέτσος αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, χαρακτηρίζοντας το θεσμικό πλαίσιο «γκρίζο» που επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης