Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Απογειώνονται και τον Οκτώβριο οι διεθνείς αφίξεις στο Νότιο Αιγαίο

Απογειώνονται και τον Οκτώβριο οι διεθνείς αφίξεις στο Νότιο Αιγαίο
Σε ορισμένα νησιά,οι διεθνείς αφίξεις του Οκτωβρίου κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από την προ πανδημίας χρονιά ρεκόρ
Οδεύοντας προς την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου, και ο Οκτώβριος ακολουθεί την πορεία των προηγούμενων μηνών, μια πορεία ανοδική σε σχέση με τα ιστορικά ρεκόρ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία των απευθείας διεθνών αφίξεων από την 1η έως και τις 16 Οκτωβρίου, διάστημα κατά το οποίο έχουν προσγειωθεί στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νότιου Αιγαίου περισσότεροι από 320.000 επιβάτες από το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, ο περσινός Οκτώβριος, αν και μέσα στην καρδιά της πανδημίας, είχε εντυπωσιακές επιδόσεις, που είχαν ανατρέψει, σε κάποιες περιπτώσεις, και αυτές του ανέφελου 2019, δεδομένου ότι εκτιμήθηκε η ομαλή πορεία της τουριστικής περιόδου εν μέσω πανδημίας από έναν προορισμό που λειτούργησε με ωριμότητα και υπευθυνότητα.
Έτσι, σε ορισμένα νησιά, όπως στη Σαντορίνη από τις Κυκλάδες και στη Ρόδο από τα Δωδεκάνησα, οι διεθνείς αφίξεις του Οκτωβρίου κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από την προ πανδημίας χρονιά ρεκόρ (2019).

Οι επιδόσεις

Σε σύγκριση με το 2021 λοιπόν, τη δυνατότερη χρονιά των τελευταίων ετών, ο Οκτώβριος τόσο στη Σαντορίνη όσο και στη Ρόδο σημείωσε αύξηση 6% και 13,4% αντίστοιχα.
Για την Κω, καλύτερος, αν και οριακά, παρέμενε ο Οκτώβριος του 2019, σε σχέση με το 2021, ο οποίος πάντως ξεπεράστηκε φέτος κατά το υψηλό ποσοστό του 19%.
Η Μύκονος τέλος σημείωσε αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 16%, ενώ μένει ακόμα ένα δεκαπενθήμερο (μετά τις 16 Οκτωβρίου) για να εξακριβωθεί, αν θα ξεπεράσει και αυτή με τη σειρά της, το ρεκόρ των 17.000 διεθνών αφίξεων που είχε καταγράψει τον Οκτώβριο του 2019.
Έτσι, ο φετινός Οκτώβριος συγκρινόμενος με τον προ πανδημίας Οκτώβριο του 2019 σημειώνει άνοδο κατά μ.ο. σε περιφερειακό επίπεδο της τάξης του 20,40% και με τον Οκτώβριο του πολύ δυνατού αν και μέσω πανδημίας 2021, άνοδο της τάξης του 14,62%.
Συνοψίζοντας με νούμερα το εντυπωσιακό κλείσιμο που φέρνει για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ο φετινός Οκτώβριος, η Ρόδος έχει υποδεχθεί το διάστημα 1-16 Οκτωβρίου, περισσότερους από 170.000 επιβάτες από το εξωτερικό, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν αφιχθεί 152.570 και το 2019 145.706, σημειώνοντας 13,4% άνοδο με την τελευταία υψηλότερη επίδοση (2021).

Νέο ρεκόρ

Η Σαντορίνη «εκτινάχθηκε» τον Οκτώβριο του 2021, πετυχαίνοντας αύξηση σε σχέση με το 2019 με το εντυπωσιακό ποσοστό του 41%, πάνω στο οποίο έρχεται φέτος να προστεθεί και ένα επιπλέον ποσοστό ανόδου της τάξης του 6% με το αεροδρόμιο της Θήρας να έχει υποδεχθεί μέσα στις πρώτες 16 ημέρες του μήνα κοντά στους 39.000 επισκέπτες.
Τέλος, ψηλότερα από πέρυσι και τις 13.936 διεθνείς αφίξεις κινείται και η Μύκονος έχοντας δεχθεί περισσότερες από 16.000 αφίξεις.
Περισσότερες από 33.000 διεθνείς απευθείας πτήσεις έχει σημειώσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου η τρέχουσα τουριστική περίοδος, που «έπιασε» Μάρτιο φέτος (η εκκίνηση έγινε στις 27 Μαρτίου) και οδεύει σε ένα κλείσιμο αντάξιο της πολύ δυναμικής της πορείας, προσεγγίζοντας περί τα 6εκ. διεθνείς επιβάτες και καθιερώνοντας πλέον το 2022 για το Νότιο Αιγαίο ως το νέο ιστορικό ρεκόρ στον Τουρισμό.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης