Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Με θετικό πρόσημο η κινητικότητα στους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Με θετικό πρόσημο η κινητικότητα στους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Λίρα εκατό για τα ξενοδοχεία ορεινών κυρίως προορισμών αποδεικνύεται ο πρώτο παραδοσιακό χειμερινό τριήμερο για τον εσωτερικό τουρισμό.
Μολονότι ελλοχεύει ο κίνδυνος από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ορεινών προορισμών να είναι κλειστές ή να υπολειτουργούν έως τις ημέρες των Χριστουγέννων λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου προσιδιάζει σε ζήτηση άρρηκτα σχεδόν με αυτό του 2019.
Ταυτόχρονα ανοδική είναι και η τάση για ταξίδια προς το εξωτερικό, κίνηση προσανατολισμένη σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Ειδικότερα, ανοδικά ποσοστά κρατήσεων καταγράφονται κυρίαρχα για τους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας, οι οποίοι φαίνεται να «φιγουράρουν» ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων επισκεπτών για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Άλλωστε το φετινό τριήμερο επέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς η εθνική εορτή συμπίπτει με την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, Παρασκευή, προσφέροντας την ευκαιρία στους εκδρομείς να αξιοποιήσουν πλήρως τις ημέρες αργίας.
Σημειώνεται ότι οι τιμές σε ξενοδοχειακά καταλύματα διαφαίνεται ότι κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, συνθήκη πολύ ευνοϊκή ώστε να ταξιδέψει όλο και περισσότερος κόσμος υπό το πρίσμα του αυξημένου πλέον κόστους διαβίωσης (παρατηρείται πολλοί να επιδιώκουν να ξεφύγουν αδιαφορώντας για τους λογαριασμούς).
Όπως τονίζουν ξενοδόχοι ορεινών προορισμών, «οι κρατήσεις βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Η ζήτηση είναι αυξημένη και εμείς ως επαγγελματίες, αντιλαμβανόμενοι τις δύσκολες συνθήκες της εποχής, επιδιώκουμε να διατηρούμε φυσιολογικές τιμές με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών».

Αυξημένη κινητικότητα σε προορισμούς

Ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA), αναφορικά με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που έχουν αυξημένη κινητικότητα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, σημείωσε στον ΕΤ της Κυριακής ότι «η φετινή 28η Οκτωβρίου έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Πέφτει ημέρα Παρασκευή, γεγονός πολύ θετικό καθώς οι εκδρομείς θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο όλες τις ημέρες που έχουν στη διάθεση τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεδομένου ότι η εθνική εορτή πλησιάζει, η κινητικότητα φαίνεται εξαιρετικά αισιόδοξη και αυξημένη.

Οι top προορισμοί εσωτερικού

Ο κ. Τσιλίδης επεσήμανε ότι οι ταξιδιωτικοί προορισμοί που θα «τρέξουν» φέτος είναι τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα, η Καρδίτσα με επίκεντρο τη Λίμνη Πλαστήρα, το Πήλιο, τα Τρίκαλα, τα Μετέωρα και το Καρπενήσι, ο Παρνασσός, τα Καλάβρυτα και η Κρήτη.
Επίσης πρόσθεσε ότι η περιοχή της Θράκης όπως η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη έχει απήχηση και κερδίζει κυρίως επισκέπτες από την Θεσσαλονίκη.

Οι top προορισμοί εξωτερικού

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA), υπογράμμισε ότι και το εξωτερικό βρίσκεται στην ατζέντα των Ελλήνων καθώς η εορτή της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί για κάποιους ένα έναυσμα ώστε να οργανώσουν και ένα μεγαλύτερο ταξίδι.
Πρόσθεσε δε ότι στη πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των Ελλήνων βρίσκονται η Ιταλία, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, η Πορτογαλία, η Κωνσταντινούπολη καθώς και η Αίγυπτος και το Ντουμπάι καθώς φέρουν πολύ καλά και οικονομικά πακέτα.

Πως κινούνται δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί για το τριήμερο

Μέτσοβο: Μεγάλη δυναμική στις κρατήσεις

Το Μέτσοβο αποτελεί έναν ταξιδιωτικό προορισμό με μεγάλη δυναμική με τις κρατήσεις προς ώρας να αγγίζουν περίπου το 75%.
Ο Δήμαρχος Μετσόβου, κ. Κωνσταντίνος Τζαφέας δήλωσε στον ΕΤ της Κυριακής ότι «και για φέτος, είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι.
Το Μέτσοβο κάθε χρόνο, την περίοδο της 28ης Οκτωβρίου έχει την τιμητική του με τους επισκέπτες να το επιλέγουν δίχως δεύτερη σκέψη.
Ο κ. Τζαφέας συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα με τα ποσοστά κρατήσεων να είναι εξαιρετικά υψηλά».
Ο Δήμαρχος παροτρύνει τους εκδρομείς να επισκεφθούν την Λίμνη Αώου καθώς και το καταφύγιο που βρίσκεται εκεί κοντά, το Μουσείο Υδροκίνησης καθώς και τα μοναστήρια της περιοχής.
Κλείνοντας τόνισε ότι «είναι μεγάλη μας χαρά καθώς αυτή την χρονιά καταφέραμε να εκσυγχρονίσουμε το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου – Μετσόβου, μία μοναδική υποδομή με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, αναμένοντας να φιλοξενήσουμε τους λάτρεις του χειμερινού τουρισμού».

Ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων και τα Τρίκαλα Θεσσαλίας

Τα Τρίκαλα Θεσσαλίας «σκαρφαλώνουν» επίσης ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών με τα πρώτα στοιχεία να είναι πολύ ενθαρρυντικά όχι μόνο για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αλλά και για την συνέχεια της χειμερινής σεζόν.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η περιοχή των Τρικάλων έχει ενισχυθεί ως προορισμός, με τον χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα που προέρχεται από τον Μύλο των Ξωτικών, το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της χώρας για τη μεγάλη αυτή γιορτή.
Οι κρατήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και δείγμα αποτελεί ήδη το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, για το οποίο διαπιστώνεται αυξημένη κίνηση από επισκέπτες/τριες από όλη τη χώρα».

Δυτική Μακεδονία: Στο 90% οι κρατήσεις σε Καστοριά

Άλλος ένας προορισμός που «τρέχει» με θετικότατο πρόσημο είναι η Καστοριά αλλά και ευρύτερα όλη η Δυτική Μακεδονία.
Πιο συγκεκριμένα όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Γιάννης Κορεντσίδης «εξαιρετικά θετικοί είναι οι αριθμοί και για τον μήνα που διανύουμε, ενώ για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι κρατήσεις έχουν φτάσει το 90%, φτάνοντας τα επίπεδα του 2019».
Επίσης «η αύξηση του τουρισμού στην Καστοριά, μετά από δυόμισι χρόνια ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας, είναι πλέον γεγονός, το οποίο αποδεικνύεται από την επισκεψιμότητα των καταλυμάτων της περιοχής μας που σταδιακά εμφανίζει άνοδο».
υμπλήρωσε ότι «ενδεικτικά αναφέρω ότι, αν και χειμερινός τουριστικός προορισμός, η Καστοριά υποδέχθηκε αρκετά μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Αυξητική είναι η τάση και για τους επόμενους μήνες με αποκορύφωμα τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς αλλά και για το τριήμερο των Θεοφανείων, που ως γνωστόν αναβιώνει το έθιμο των Ραγκουτσαριών, περίοδος για την οποία ήδη υπάρχει τεράστια ζήτηση».
Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι «ταυτόχρονα, ο Δήμος προγραμματίζει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα και τη λειτουργία θεματικού πάρκου (Μαγική Λιμνοπολιτεία) προκειμένου οι επισκέπτες μας να απολαύσουν την παραμονή τους στην περιοχή μας».

Η εικόνα στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ιορδάνης Μιχαηλίδης, τόνισε ότι «το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, διαφαίνεται ιδιαίτερα δυναμικό με τις κρατήσεις να έχουν ανοδική πορεία».
Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε όμως ότι «λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους καθώς και τη τεράστια δαπάνη απόκτησης πρώτων υλών, υπάρχουν σενάρια ότι κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για το μήνα Νοέμβριο ίσως να μείνουν κλειστές, ανοίγοντας και πάλι τις πόρτες τους λίγο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης