Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σκέψεις για αναστολή λειτουργίας καταλυμάτων ανάμεσα στα τουριστικά τριήμερα λόγω ενεργειακού κόστους

Σκέψεις για αναστολή λειτουργίας καταλυμάτων ανάμεσα στα τουριστικά τριήμερα λόγω ενεργειακού κόστους

Η μεγάλη απόφαση για τους ξενοδόχους ορεινών περιοχών, θα παρθεί μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2022 

 

Περιμένουν το πρώτο κύμα των εκδρομέων για το φθινόπωρο – χειμώνα του 2022, αλλά ταυτόχρονα δεν κρύβουν την αγωνία τους για τους λογαριασμούς της ενέργειας.
Πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (κυρίως οικογενειακών) που λειτουργούν σε υψόμετρο και ετοιμάζονται να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος των επιπτώσεων της ενεργειακής – οικονομικής κρίσης, όχι μόνο στα δικά τους λειτουργικά έξοδα, αλλά και στην τσέπη του βασικού και ίσως μοναδικού πελάτη τους, του Έλληνα καταναλωτή.   

Καστοριά: “Με το μυαλό στο μετεωρολογικό δελτίο καιρού” 
 
«Ένα πρωινό του Σεπτέμβρη στην Καστοριά, ξυπνήσαμε με 2 βαθμούς Κελσίου και αναγκαστήκαμε να ανάψουμε τη θέρμανση», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιορδάνης Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην πόλη με αίτημα τη μείωση του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων. Συμμετείχαν εργαζόμενοι, ξενοδόχοι, άνθρωποι της εστίασης και του κλάδου της γουνοποιίας που επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία και το εμπάργκο στη Ρωσία, ενώ ο ίδιος υπογραμμίζει: «Σκεφτόμαστε μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, να αναστείλουμε τη λειτουργία των μονάδων μέχρι τα Χριστούγεννα».  

Ιωάννινα: “Sold out για την 28η Οκτωβρίου και βλέπουμε...”  

 «Για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ο νομός Ιωαννίνων είναι sold out από προκρατήσεις. Ο προηγούμενος μήνας πήγε καλά μέσα στην πόλη, επειδή είχαμε συνέδρια και αθλητικές διοργανώσεις, αλλά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους σε σχέση με τη θέρμανση» δηλώνει ο επικεφαλής των ξενοδόχων κ. Στάθης Σιούτης και αποκαλύπτει ότι αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πέριξ των Ιωαννίνων προσανατολίζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, διότι η ακρίβεια αναμένεται να περιορίσει περισσότερο την αγοραστική δύναμη του εσωτερικού τουρισμού. «Ο Ιανουάριος θα κάνει μεγάλη «κοιλιά» και προκειμένου να μπαίνουν μέσα, χωρίς πελατεία, αρκετές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να παραμείνουν κλειστές προσωρινά», τονίζει.   

Καρπενήσι: “Θα βγάλουμε τα έξοδα του ρεύματος και της θέρμανσης του μήνα”  

«Οι πληρότητες για δύο μέρες, Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, κινούνται σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Ουσιαστικά, θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που εκτός απροόπτου, θα βγάλει τα έξοδα του ρεύματος και της θέρμανσης του μήνα» σημειώνει από την πλευρά της η πρόεδρος των ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Σοφία Φλέγκα. Άλλοι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι τα λειτουργικά έξοδα για το ρεύμα, το πετρέλαιο και τις προμήθειες έχουν αυξηθεί ήδη κατά 50%. «Ο Έλληνας αντιμετωπίζει επί χρόνια οικονομικές δυσκολίες και πριν την πανδημία ταξίδευε τα Σαββατοκύριακα και γινόντουσαν και εκδρομές από τα ΚΑΠΗ μεσοβδόμαδα, τώρα πλέον κινείται μόνο τα εορταστικά τριήμερα, ενώ έχει μειωθεί πολύ η αγοραστική του δύναμη», εξηγεί και προσθέτει: «Το 2021 κάναμε λογαριασμό ρεύματος για όλη τη χρονιά της τάξης των 25.000 ευρώ, φέτος έχουμε ήδη καταβάλει 25.000 ευρώ μόνο το πρώτο εξάμηνο».  

Καλάβρυτα: “Αυξημένη η ζήτηση για το τριήμερο, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι” 

Σε δίλημμα βρίσκονται και οι επιχειρηματίες στα Καλάβρυτα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κοντινό προορισμό στην Αθήνα. «Θα έχουμε κόσμο το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και ύστερα τα Χριστούγεννα. Πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις της ακρίβειας θα φανούν τον Νοέμβριο, αν και πάντα η περιοχή ωφελείται από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», συμπληρώνει ο επικεφαλής των ξενοδόχων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς και παρατηρεί ότι «αρκετός κόσμος κάνει χρήση των 150 ευρώ από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Παρ΄ όλα αυτά, όπως λέει, οι άνθρωποι του τουρισμού «κρατούν μικρό καλάθι» γιατί τα περιθώρια κέρδους έχουν εξαφανιστεί από την έκκρητική άνοδο του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.  

Ημαθία: “Αν δεν έχεις πληρότητα 70%, είναι βέβαιο ότι μπαίνεις μέσα”  

Πέρυσι λόγω πανδημίας, τα ξενοδοχεία της Ημαθίας ήταν (σχεδόν) άδεια την 28η Οκτωβρίου. «Φέτος θα δουλέψουμε, αλλά ένα τριήμερο δεν φτάνει. Εάν δεν έχεις πληρότητα 70%, είναι βέβαιο ότι μπαίνεις μέσα», θεωρεί ο κ. Δημήτρης Μάντσιος, πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής ο οποίος συμφωνεί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, ότι ο εσωτερικός τουρισμός πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης και ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. «Μπορεί να έχουμε πληρότητα 100% το τριήμερο που θα έρθει, όμως αυτό σημαίνει απλά ότι μπορεί να μετακινηθούν 1500 άνθρωποι, διότι αυτοί θα μπορέσουν να το κάνουν, τόσοι είναι, δεν είναι παραπάνω», υποστηρίζει και εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για το κόστος θέρμανσης.  

Ρίσκο η αύξηση των τιμών στη διαμονή  

Αρκετοί επιχειρηματίες αναφέρονται σε «παζάρια» που κάνουν οι Έλληνες, για να ρίξουν το κόστος της διαμονής. «Οι τιμές στο Καρπενήσι ξεκινούν από 70 ευρώ το δίκλινο, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 60 ευρώ.
Είναι ρίσκο να ανεβάσουμε και άλλο τις τιμές, διότι οι πελάτες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά ούτε και εμείς από την άλλη μπορούμε να απορροφήσουμε ένα τεράστιο λειτουργικό κόστος, όταν τις καθημερινές για παράδειγμα έχουμε μόνο ένα δωμάτιο κλεισμένο» ισχυρίζεται η κ. Φλέγκα, εξηγώντας παράλληλα γιατί μεγαλύτερες και μικρότερες μονάδες της περιοχής, «δεν μπορούν να καταστούν βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες». 

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης