Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ανθεκτική η τουριστική ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για το καλοκαίρι του 2023

Ανθεκτική η τουριστική ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για το καλοκαίρι του 2023
Επέκταση προγραμμάτων από Απρίλιο μέχρι Νοέμβριο για νησιωτικούς προορισμούς και Χαλκιδική.

Εξαιρετικά δημοφιλής παραμένει η Ελλάδα στο βρετανικό κοινό (και ιδιαίτερα τα νησιά της), ενώ οι τάσεις που κυριαρχούν για του χρόνου, παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, δείχνουν ότι οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν αποκλείεται ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιό τους μέσα στην επόμενη σεζόν και σε απόλυτους αριθμούς μιλώντας, οι ταξιδιωτικές ροές το, να σημειώσουν νέο ρεκόρ» εκτιμά τουριστικός πράκτορας από την Κρήτη.

Πλάνα επέκτασης από αεροπορικές εταιρείες και t.o.΄s

Κρήτη, Ρόδος και Χαλκιδική βρίσκονται στο στόχαστρο αεροπορικών εταιρειών και tour operators, όπως η Jet2.com και η Jet2holidays, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου έχουν δρομολογήσει ήδη τις δια ζώσης επαφές με Έλληνες ξενοδόχους, γιατί αφενός μεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση (και από μεμονωμένους πελάτες) για το καλοκαίρι του 2023, αφετέρου δε, διότι οι Βρετανοί παραδοσιακά κλείνουν τις διακοπές τους μέχρι και ένα έτος προτού ταξιδέψουν.
Μάλιστα η δίψα για το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που «φούντωσε» μέσα στo lockdown ανέβασε την Ελλάδα στο δεύτερο σκαλί των προτιμήσεών τους (μετά την Ισπανία που παραμένει μακράν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς), ακόμη και πιο πάνω από την Ιταλία το περασμένο καλοκαίρι.
Μόνο τον Ιούλιο, 1,33 εκατομμύρια Βρετανοί επέλεξαν τη χώρα μας για διακοπές, με τη δημοτικότητά της Ελλάδας να εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της πετυχημένης διαχείρισης της πανδημίας.
Ο Όμιλος σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμά του στην Κρήτη, καταρτίζοντας πλάνο για πάνω από 500 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις από τον ερχόμενο Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ πριν το Πάσχα και συγκεκριμένα από την 1η Απριλίου στη Χαλκιδική και από τις 2 Απριλίου για τη Ρόδο, ανοίγει την αυλαία για πρώτη φορά νωρίτερα της τουριστικής σεζόν στη μεν Χαλκιδική με πτήσεις από το Μάντσεστερ, το Στάνστεντ και το Μπέρμιγχαμ και στη δε Ρόδο, με δρομολόγια από το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ αρχικά ενώ θα ακολουθήσουν συνδέσεις και με άλλα βρετανικά αεροδρόμια.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 342,8% σε σχέση με την περσινή χρονιά και διαμορφώθηκαν στα 1,478,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ, ενώ θεαματική αύξηση εμφάνισαν οι αφίξεις, οι οποίες ανήλθαν στο επτάμηνο του 2022 σε 2.031.700 άτομα καταγράφοντας αύξηση 16,4% σε σχέση με το 2019.

Στόχος οι περισσότερες αφίξεις Βρετανών το 2023

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα από 3 έως 10 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματιστεί 140.782 θέσεις σε διεθνείς αεροπορικές πτήσεις από τη Βρετανία (Recovery Tracker, ΙΝΣΕΤΕ), με τους περισσότερους επισκέπτες να κατευθύνονται προς τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Ρόδου, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου και της Κω, όπως επίσης και σε Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κεφαλονιά, Άκτιο, Μύκονο, Σκιάθο και Καλαμάτα. Το 2019 (στοιχεία ΤτΕ) επισκέφθηκαν την Ελλάδα 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί, πραγματοποιώντας περισσότερες από 30 εκατ. διανυκτερεύσεις σε όλη τη χώρα, με τις συνολικές τους δαπάνες να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Η μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη τους ανήλθε το 2019 σε 733 ευρώ, ενώ το 2021 αυξήθηκε στα 921 ευρώ, δεύτερη μεγαλύτερη μετά των Αμερικανών αντίστοιχα, οι οποίοι το 2019 ξόδευαν 1.008 ευρώ και το 2021 περίπου 1.505 ευρώ. Η μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση των Βρετανών για το 2021 ήταν 90 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τα 76 ευρώ των Γερμανών.
Αύριο Τετάρτη 28/9, σε εκδήλωση στα Χανιά που διοργανώνουν η Jet2holidays και η AVRΑ tοurs (αντιπρόσωπός της σε Χανιά, Ηράκλειο, Αθήνα και Σαντορίνη) σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων θα παρουσιαστούν τα σχέδια του Ομίλου για το 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στο top 3 των τουριστικών προορισμών και για την TUI (μαζί με Κανάρια Νησιά/Βαλεαρίδες και Τουρκία) για το 2022 – τάση η οποία δείχνει ότι θα συνεχιστεί και το 2023, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις περισσότερες κρατήσεις για τον ερχόμενο χειμώνα. Άνθρωποι της αγοράς πάντως, παραμένουν επιφυλακτικοί για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού όσον αφορά τον προγραμματισμό διακοπών του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού για το επόμενο καλοκαίρι. Εκτιμούν ότι θα έχουν μια πρώτη καλύτερη εικόνα για τις κρατήσεις του 2023 στη διεθνή τουριστική έκθεση WTM που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο το Νοέμβριο, ενώ δεν «προεξοφλούν την κατάσταση» μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2023.
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται «σκληρές» διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς, στον απόηχο της απρόσμενης εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων φέτος.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης