Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Συνεδριακό Κέντρο άνω των 5000 θέσεων στην Αθήνα ζητά η αγορά

Συνεδριακό Κέντρο άνω των 5000 θέσεων στην Αθήνα ζητά η αγορά
του Χάρη Ντιγριντάκη
Σε πιονέρο εισροής περισσότερου συναλλάγματος και τουριστών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τείνει να εξελιχθεί ο Συνεδριακό Τουρισμός για την Ελλάδα. Μέσω ενός μπαράζ στοχευμένων κινήσεων ο Συνεδριακός τουρισμός δύναται να φέρνει τουρισμό όλο το χρόνο στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων και Destination Event Specialists – HAPCO DES (HAPCO) Επαγγελματικός Συνεδριακός Τουρισμός αναπτύσσεται και αξιοποιείται μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο και με ίδια κεφάλαια, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ με ποσό που αγγίζει τα 1,7 δισ. Ευρώ ετησίως έσοδο που μπορεί κάλλιστα να διπλασιαστεί άμεσα με στοχευμένες κινήσεις από πλευράς πολιτείας.
Όπως επισήμανε σε χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση η Πρόεδρος του HAPCO κα Σίσσυ Λυγνού η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε Στοχευμένη προβολή της συνεδριακής Ελλάδας (MΙCE Industry). Παράλληλα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνέδρια και διοργανώσεις δυναμικής άνω των 5.000 ατόμων (η Αθήνα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτουν Συνεδριακό Κέντρο αυτής της χωρητικότητας).
«Η χώρα μας διαθέτει αξιόλογες συνεδριακές υποδομές στο Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια, παρόλα αυτά οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται. Πολλές διεθνείς ενώσεις που επιθυμούν να αναθέσουν συνέδριά τους στην Ελλάδα, μας έχουν αποκλείσει από τη λίστα επιλογών.
Ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες αξιόλογες υποδομές, θα μπορούσε να εκτοξεύσει την εθνική οικονομία και να ανεβάσει τη χώρα μας στη διεθνή κατάταξη αλλά και τον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη (όπως έγινε στην περίπτωση του Δουβλίνου, Βαρκελώνης, Ρώμης, Βιέννης, Παρισιού, Λονδίνου, Βερολίνου κλπ), ενώ επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό επιπλέον εισόδημα στη χώρα αλλά και θέσεις εργασίας» πρόσθεσε η κα Λυγνού.
Ταυτόχρονα ζήτησε τη συνέχιση της στενής συνεργασίας, που έχει ξεκινήσει με το Υπουργείο Τουρισμού, με στόχο το σχεδιασμό της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του MICE στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ακολούθως ότι είναι απαραίτητη η επιστροφή του ΦΠΑ για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών του εξωτερικού, ώστε να καταστεί ο Επαγγελματικός Συνεδριακός Τουρισμός της Ελλάδας ανταγωνιστικός έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος του HAPCO κ. Παναγιώτης Ποδηματάς σημείωσε ότι η δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων, είναι πλήρως απαραίτητη για τη διαμόρφωση
έγκυρων στατιστικών στοιχείων για μία ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα. Άλλωστε -συμπληρώνει- η συγκεκριμένη δράση ανακοινώθηκε επίσημα ως πρόθεση του Υπουργείου Τουρισμού από τον τ. Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, στα πλαίσια του ετησίου συνεδρίου HAPCO DES 2020.
Ο κ. Ποδηματάς ζήτησε την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας ως κορυφαίο προορισμός MICE στις αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού αλλά και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης αλλά και της στοχευμένης εκπαίδευσης για event management/συνεδριακό τουρισμό, που όπως είπε απουσιάζει παντελώς από το πλάνο της ανώτατης εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Τέλος ο αντιπρόεδρος του HAPCO ανέφερε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ευελιξία και μείωση των περιορισμών των εγκυκλίων ΕΟΦ και ΣΦΕΕ. Όπως είπε ζητείται η άμεση επέμβαση του Υπουργείου Υγείας και Τουρισμού στις εκάστοτε εγκυκλίους του ΕΟΦ και ΣΦΕΕ για την διοργάνωση Ιατρικών Επιστημονικών Συνεδρίων.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης