Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Συγκομιδή» τουριστικών εσόδων οριακά πάνω από τα επίπεδα του 2019 τον Ιούλιο του 2022, με τη σκέψη στα δύσκολα του χειμώνα

«Συγκομιδή» τουριστικών εσόδων οριακά πάνω από τα επίπεδα του 2019 τον Ιούλιο του 2022, με τη σκέψη στα δύσκολα του χειμώνα
Η λύση για να «σπάσει» η εποχικότητα είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, υποστηρίζουν οι επαγγελματίες διοργανωτές.

Ακούμπησαν (σχεδόν) τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2019 τα τουριστικά έσοδα του επταμήνου, ενώ μήνας «από χρυσάφι» αποδείχθηκε ο Ιούλιος 2022, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για κατάρρευση φέτος του προηγούμενου ρεκόρ των 18,2 δις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 191,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 154,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 87,9% και το 97,1% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 33,4%.
Αυτό σημαίνει ότι από τα έσοδα του 2019 για την περίοδο Ιανουαρίου– Ιουλίου που ήταν 9,11 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα φέτος έφτασαν τα 8,85 δισ. ευρώ, δηλαδή με απόκλιση μόλις 260 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούλιο του 2022 μάλιστα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 87,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 62,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.
Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 93,0% και οι εισπράξεις ξεπέρασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (3,7 δις).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.
Την ίδια ώρα, αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπει για το μέλλον ο συνεδριακός τουρισμός, με τους ανθρώπους του κλάδου να πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη πτυχές του αναξιοποίητες που αν αναγνωριστεί η αξία τους, ο MICE τουρισμός θα μπορούσε να συνδράμει καθοριστικά στην τόνωση των εσόδων.
Ενδεικτικά, για το 2022 τα τουριστικά έσοδα από τον συνεδριακό τουρισμό υπολογίζονται σε 1,7 δισ ευρώ, ενώ για το 2023 οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικές.
Φέτος, ο μεγαλύτερος συνεδριακός χώρος της Αθήνας, το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατέγραψε ρεκόρ συνεδρίων, ενώ εκκρεμεί η υλοποίηση ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου χωρητικότητας άνω των 5.000 θέσεων – όπως και η δημιουργία μητρώου συνεδρίων (πάγια αιτήματα του Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Events Specialists).

Σε Παρίσι και Στοκχόλμη ο Βασίλης Κικίλιας

Επόμενος στόχος του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια είναι η γαλλική αγορά, διευρύνοντας τη στρατηγική της περαιτέρω επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και της προσέλκυσης περισσότερων τουριστών στην Ελλάδα το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Στο Παρίσι εξάλλου πραγματοποιείται η διεθνής έκθεση IFTM-Top Résa 2022 και στο μενού των συναντήσεων (μαζί με τον Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη) του κ. Κικίλια με Ευρωπαίους ομολόγους του και εκπροσώπους μεγάλων tour operators της Γαλλίας, επενδυτές και επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών (Air France, Transavia, SELECTOUR, Voyage Privé, Michelin κ.α.), περιλαμβάνονται και συνεντεύξεις σε σημαντικά ΜΜΕ, αφού οι Γάλλοι είναι στυλοβάτες του ελληνικού τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μαζί με τους Γερμανούς και τους Βρετανούς.
Θα ακολουθήσει και η «παγωμένη» κατά τους χειμερινούς μήνες Στοκχόλμη, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των επισκέψεών του στη Σουηδία, προωθώντας την ελληνική πρόταση – σχέδιο για χειμερινές διακοπές, ως οικονομικότερη και συμφέρουσα λύση για κατοίκους της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που θέλουν να αποφύγουν τους σκοπέλους της ενεργειακής κρίσης.
Η περιοδεία Κικίλια που θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας, περιλαμβάνει επίσης επαφές με τη Σουηδική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων, τους επικεφαλής των σημαντικότερων tour operators της σκανδιναβικής αγοράς (Apollo, DETUR, Nordic Leisure Travel Group, Airtours κ.α.), τους επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών (Eurowings), καθώς και εκπροσώπους του Συνδέσμου Συνταξιούχων SPF-Seniorerna της Σουηδίας.

Λυγνού: Λύση στην εποχικότητα ο συνεδριακός τουρισμός

Στην παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα είναι γνωστό ότι ο συνεδριακός και επαγγελματικός τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, διότι αποτελεί πηγή εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους για το κράτος και τις τοπικές αρχές.
Είναι ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι επαγγελματίες διοργανωτές εκδηλώσεων, ώστε να προωθηθεί περισσότερο η Ελλάδα στο εξωτερικό και στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού, που εκτός όλων των άλλων, συμβάλλει και στην ανακαίνιση χώρων και στην κατασκευή συνεδριακών εγκαταστάσεων.
«Δεν είναι αρκετό αυτό που έχουμε, χρειαζόμαστε μια ανάπτυξη των υποδομών. Ο συνεδριακός τουρίστας μπορεί να ξοδέψει επτά φορές περισσότερο από τον απλό, ενώ ο συνεδριακός τουρισμός προσελκύει προσωπικότητες υψηλού επιπέδου που μπορεί αντίστοιχα να είναι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.
Επειδή στην οργάνωση συνεδρίων εμπλέκονται πάνω από 50 επαγγέλματα, αυξάνονται σημαντικά οι θέσεις εργασίας καθώς και η ζήτηση τουριστικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών» τονίζει η πρόεδρος του HAPCO & DES κ. Σίσσυ Λυγνού. Συνεπώς πιστεύει πως «ο συνεδριακός τουρισμός είναι λύση στην εποχικότητα, αφού συμβάλλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και προβάλλει τη χώρα μας διεθνώς σε ένα πολύ σημαντικό κοινό».

Τα έσοδα δε που προκύπτουν είναι σημαντικά περισσότερα από εκείνα του «κλασικού» τουρισμού:

• Ένα συνέδριο άνω των 1500 ατόμων, δημιουργεί άμεσο τζίρο της τάξεως από 1 έως 5 εκατομμυρίων
• Η κατά κεφαλήν μεικτή δαπάνη των συμμετεχόντων μπορεί να κινείται από 1000 έως 7000 ευρώ το άτομο
• Τα επιχειρηματικά meetings, άνω των 500 ατόμων διάρκειας τριών ημερών, μπορούν να δημιουργήσουν «ταμείο» των 800 χιλιάδων έως 1,5 εκατομ. και να συμβάλλουν με κατά κεφαλήν δαπάνη από 1300 έως 4000 ευρώ το άτομο
• Ιδιαίτερα όσον αφορά την ελίτ των events που είναι τα incentives, ακόμη και των 100 ατόμων, μπορούν να δημιουργήσουν μια κατά κεφαλήν δαπάνη από 3000 έως 10000 ευρώ το άτομο

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης