Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Πράσινο φως» από τα τουριστικά έσοδα, για παραπάνω μέτρα στήριξης ενάντια στον ενεργειακό «εφιάλτη»

«Πράσινο φως» από τα τουριστικά έσοδα, για παραπάνω μέτρα στήριξης ενάντια στον ενεργειακό «εφιάλτη»
47,4% αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών το β τρίμηνο του έτους, έδειξε η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν έχουν υπολογιστεί οι τουριστικές εισπράξεις της high season.
«Χαμόγελα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο - προτού καν προστεθούν τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό του τρίτου τριμήνου (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2022) - έφερε η «εντυπωσιακή» αύξηση του ΑΕΠ κατά δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ποσοστό 7,7% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο – σχεδόν διπλάσιο δηλαδή, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (4,1%) και μάλιστα, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2011.
Με βάση δε, τα επιμέρους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές υπηρεσιών που αναφέρονται κατά κύριο λόγο στην τουριστική δραστηριότητα, ενισχύθηκαν κατά 47,4%.
«Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας και πάλι τις προσδοκίες.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.
Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερούσα για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά στο twitter ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ελάχιστα 24ωρα πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου από το βήμα της 86ης ΔΕΘ θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις των διεθνών εξελίξεων στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης.
«Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική – σε επίπεδα ρεκόρ – πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Αναγνωρίζοντας δηλαδή και τη μεγάλη συμβολή του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη της χώρας, ο αρμόδιος υπουργός πρόσθεσε ότι «η σημαντικά θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις ισχυρές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό».

«Έκρηξη» στην κρουαζιέρα, φθηνότερη από το να μείνεις σπίτι

Στο μεταξύ, με αυξήσεις κατά 150% σε σχέση με το 2021 και κατά 25% σε σχέση με το 2019, προβλέπονται οι αφίξεις κρουαζιέρας για το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένος είναι και ο ρόλος του homeporting.
«Με 5.000 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων φέτος στα λιμάνια της Ελλάδας η κρουαζιέρα αποκτά ισχυρή δυναμική.
Η αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με το 2019, αφορά στο σύνολο των προορισμών κρουαζιέρας. Έτσι το τουριστικό προϊόν διαχέεται σε όλη τη χώρα, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες», σχολίασε στο twitter ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.
Μόνο στο λιμάνι του Ηρακλείου χαρακτηριστικά, η πορεία της κρουαζιέρας για το 2022 είναι δυναμική, με 235 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων και με αριθμό επιβατών που θα προσεγγίσει τις 300.000. Να σημειωθεί, ότι οι δαπάνες τουριστών κρουαζιέρας στη χώρα μας το 2019 ανήλθαν στα 457 εκατ. ευρώ, έναντι 433 εκατ. ευρώ το 2018, με αύξηση δηλαδή της τάξης του 5,7%.
Παρά το αρχικό «μούδιασμα», ικανοποιητικά εξελίχθηκαν και οι πληρότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς, σύμφωνα πηγές από τον κλάδο της κρουαζιέρας, από το 60% τον Ιούνιο, πλησίασαν τελικά το 80% με 90% τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα, ενώ ο Σεπτέμβριος προβλέπεται να ακολουθήσει την ίδια δυναμική του Αυγούστου, καθώς είναι μήνας που ευνοεί ιδιαίτερα την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο.
Με βάση δε, πρόσφατο άρθρο της Daily Mail, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και η ενεργειακή κρίση εκτινάσσουν στα ύψη τα μηνιαία έξοδα των νοικοκυριών στη Βρετανία και είναι καλύτερα να αποφασίσουν μια κρουαζιέρα, παρά το να μείνουν στο σπίτι τους.
Σύμφωνα με έρευνα, ο μηνιαίος προϋπολογισμός του μέσου νοικοκυριού (2,4 άτομα) είναι 2.548 λίρες, δίχως να συνυπολογίζεται η τελευταία αύξηση στο κόστος της ενέργειας και στις τιμές των τροφίμων, ενώ για να ταξιδέψει ένα ζευγάρι πριν από τα Χριστούγεννα με μία κρουαζιέρα τριών εβδομάδων από τη Βαλένθια στο Ντουμπάι, θα χρειαστεί 775 λίρες ανά άτομο, συν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.

Χαμηλότερη του 2019 η ανάκαμψη Αυγούστου στο «Ελ. Βενιζέλος»

Μειωμένη ωστόσο κατά 6,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 ήταν η επιβατική κίνηση τον προηγούμενο μήνα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καταγράφοντας ανάκαμψη λίγο παρακάτω από την αντίστοιχη του Ιουλίου 2022, ο οποίος είχε βρεθεί στο -4,9% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Συγκεκριμένα τον Αύγουστο 2022 η επιβατική κίνηση έφτασε τους 2,85 εκατ. επιβάτες (94% του 2019) και πιο αναλυτικά, η κίνηση επιβατών εξωτερικού άγγιξε τους 1,94 εκατ. επιβάτες, δηλαδή -8,5% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, ενώ αντίστοιχα η κίνηση επιβατών εσωτερικού με 909.000 ήταν μόλις -0,6% πιο κάτω από τα επίπεδα του 2019.
«Η απουσία της κινεζικής αγοράς είναι ένας παράγοντας για τον οποίο ο φετινός Αύγουστος δεν κατάφερε να φτάσει ή να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019 στην Αθήνα», σχολιάζει άνθρωπος από το χώρο του τουρισμού, ο οποίος θεωρεί ότι «έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι καθυστερήσεις και οι αναβολές πτήσεων στα αεροδρόμια του εξωτερικού, ως απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας στη λειτουργία αεροπορικών εταιρειών».
Σε επίπεδο οκταμήνου, η συνολική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπέρασε τα 14,6 εκατ. που σημαίνει – 15,1% απόκλιση σε σχέση με τα νούμερα του 2019.
Η κίνηση εσωτερικού περιορίστηκε στο -8,8% συγκριτικά με τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ η κίνηση εξωτερικού, με 9,8 εκατ. διεθνείς ταξιδιώτες, έκλεισε στο -17,9%.
Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 142.548, διαφορά σε ποσοστό 7,6% σε σχέση με το 2019.
Οι πτήσεις εσωτερικού ωστόσο ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 και διαμορφώθηκαν στο 0,7%, ενώ αντίστοιχα οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες κατά 13,7%.
Σε σχέση με το 2021, η συνολική επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 121,2%, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «έχει σημασία εάν η τάση επιστροφής των επιβατών συνεχιστεί και μετά τον Οκτώβριο, καθώς η αβεβαιότητα λόγω ενεργειακής κρίσης έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και ο υψηλός πληθωρισμός «ροκανίζει» τα διαθέσιμα εισοδημάτων των πολιτών».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης