Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ιούλιος 2022 όπως το 2019 για την Αθήνα, αλλά με αρνητικό πρόσημο το 7μηνο για τα ξενοδοχεία

Ιούλιος 2022 όπως το 2019 για την Αθήνα, αλλά με αρνητικό πρόσημο το 7μηνο για τα ξενοδοχεία
Αυξήθηκε κατά 20,6% η Μέση Τιμή Δωματίου, όμως παραμένει μικρότερη σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Έσοδα – ρεκόρ προσεγγίζει ο ελληνικός τουρισμός που φαίνεται να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του 2019, παρότι δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη τα επικαιροποιημένα στοιχεία των μέχρι στιγμής ταξιδιωτικών εισπράξεων.
Η δυναμική των αφίξεων ωστόσο, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς σκορπά ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού ο τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει το ανάχωμα απέναντι στις διεθνείς πιέσεις της ενεργειακής κρίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι άνθρωποι του κλάδου που εκτιμούν ότι θα επικρατήσει το καλύτερο δυνατό σενάριο για φέτος, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αναλύσεις, ο πήχης να πλησιάσει ακόμα και τα 20 δις.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας πάντως προέβλεψε μιλώντας στον Αντ1, ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι πάνω από τα 18,2 δισ. του 2019, ανακοινώνοντας παράλληλα σειρά ταξιδιών ξεκινώντας, πριν τη ΔΕΘ, από τη Γερμανία και ακολούθως στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Αγγλία, με στόχο την προσέλκυση Βορειοευρωπαίων για την επιμήκυνση της σεζόν, ώστε «να δημιουργήσουμε νέα έσοδα και παράλληλα οι ίδιοι να περάσουν στη χώρα μας ένα μεσογειακό, γλυκό χειμώνα, πιο ωραία και πιο οικονομικά».

Ξενοδόχοι Αθήνας: Δεν φτάνει ένας Ιούλιος...

Προβληματισμένοι ωστόσο, εμφανίζονται οι ξενοδόχοι της Αθήνας για την έντονη εποχικότητα που όπως λένε, παρουσιάζει ο προορισμός μέσα στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΞΑΑΑ (Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής & Αργοσαρωνικού) τονίζει ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ο φετινός Ιούλιος με μέση πληρότητα της τάξης του 89.3%, κατάφερε να προσεγγίσει το 2019 (89.8%), αλλά στο επτάμηνο, η θετική αυτή επίδοση της Αθήνας κατάφερε απλώς να μειώσει ελαφρά την ‘ψαλίδα’ μεταξύ των ετών 2022 και 2019 από - 21.7% σε -17.8%.
Σημειώνει δε, ότι ο προορισμός δεν ξεπερνά πλέον τους 6 - 7 max μήνες καλύτερων επιδόσεων, μήνες που δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες και τα έξοδα πλήρους λειτουργίας των μονάδων σε 12μηνη βάση.
Η ΕΞΑΑΑ κάνει λόγο για υπερπροσφορά κλινών και αθέμιτο ανταγωνισμό «κατά κύριο λόγο εξ’ αιτίας της πληθώρας κλινών ‘βραχυχρόνιας μίσθωσης’ αλλά και κλινών παραξενοδοχίας» και επιπλέον εκτιμά, ότι βρίσκεται προ των πυλών ένας δύσκολος ενεργειακός και οικονομικός ‘ευρωπαϊκός’ χειμώνας για τον οποίο δεν είναι εφικτό να υπάρξει οποιοσδήποτε προγραμματισμός.
«Αναμένουμε λοιπόν από τις πολιτειακές, τοπικές αρχές και τα αρμόδια υπουργεία κινήσεις που θα καταφέρουν να θωρακίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχείων αλλά και την τουριστική δραστηριότητα της Αθήνας - στο σύνολό της», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μέση Τιμή Δωματίου (ADR) στην Αθήνα παρουσίασε αύξηση 20.6% έναντι του 2021, αν και παραμένει η μικρότερη που καταγράφεται σε σχέση με τις πόλεις - ανταγωνιστές της στην Ευρώπη.
Το ίδιο ισχύει και για το Έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) όπου η θετική μεταβολή για την Αθήνα δεν ξεπερνά το 65.9% τη στιγμή που στις λοιπές πόλεις σημειώνονται αυξήσεις RevPar από 144,1% (Κωνσταντινούπολη) έως και 530,5% (Άμστερνταμ) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

«Άλμα» των τιμών στην Ισπανία

Η υψηλή ζήτηση του «διψασμένου» ταξιδιωτικού κοινού για την Ισπανία, οδήγησε στα ύψη και τις τιμές των ξενοδοχείων και ιδιαίτερα των τριάστερων σε δημοφιλή θέρετρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Βαλεαρίδων, όπου σύμφωνα με την Τουριστική Επιτροπή Turespaña, οι τιμές διαμονής εκτοξεύτηκαν, σημειώνοντας αύξηση κατά 109% όσον αφορά στα ξενοδοχεία τριών αστέρων, κατά 88% στα τετράστερα και κατά 89% στα πεντάστερα, ενώ στο Αλικάντε οι τιμές στα τριάστερα αυξήθηκαν κατά 62% και στα τετράστερα κατά 39%.
Ο μέσος όρος στους σημαντικότερους προορισμούς της χώρας υπολογίζεται συνολικά σε 42% πάνω σε σχέση με τις προηγούμενες τιμές, με την υψηλότερη αύξηση να καταγράφουν η Μάλαγα και οι Βαλεαρίδες, ενώ στη Βαρκελώνη οι τιμές αυξήθηκαν κατά 21% και στη Χιρόνα η μεγαλύτερη αύξηση (49%) καταγράφηκε στα πεντάστερα ξενοδοχεία.
Το comeback του ισπανικού τουρισμού που προσεγγίζει επίσης τα επίπεδα του 2019, δημιούργησε 42,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της χώρας τον Ιούλιο, έναντι 43,2 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων που είχαν σημειωθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2019 - αντιπροσωπεύουν το 98% των επιπέδων εκείνης της χρονιάς, σύμφωνα με το ινστιτούτο τουρισμού ΙΝΕ.
Οφείλεται κυρίως στη βρετανική αγορά που σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη επιστρέφοντας στα μεγέθη προτού την υγειονομική κρίση, ενώ μόνο τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) προσγειώθηκαν στην Ισπανία περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί.
Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στη δεύτερη θέση, προσπερνώντας ακόμα και την Ιταλία και τη Γαλλία, αφού ταξίδεψαν προς τη χώρα μας 1,33 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης