Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Βάσω Μπόγρη: Όραμά μας για τα νησιά είναι η ομαλή βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό τους πλούτο

Βάσω Μπόγρη: Όραμά μας για τα νησιά είναι η ομαλή βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό τους πλούτο
Συνέντευξη στον Χάρη Ντιγριντάκη

Με παρακαταθήκη τη βαθιά γνώση που διαθέτει για τα προβλήματα της καθημερινότητας των νησιών του Αργοσαρωνικού ούσα κάτοικος της Σαλαμίνας και τους αγώνες που έχει δώσει μέσα από διαφορετικές θέσεις για την επίλυση αυτών δίνει μάχη στην δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες και τους επισκέπτες τους, Η αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Βάσω Μπόγρη Θεοδωρακοπούλου δηλώνει ασμένως ότι η οικογένεια της είναι η δύναμη της, ενώ στην συνέντευξη της στον Ελεύθερο Τύπο ακτινογραφεί το πλάνο της για την αλλαγή ρότας των νησιών του Αργοσαρωνικού της Τροιζηνίας των Μεθάνων και των Κυθήρων στην κατεύθυνση δημιουργίας σύγχρονων και βιώσιμων προορισμών.
Τα τελευταία έτη βλέπουμε τα νησιά της Αττικής αλλά και  τον προορισμό της Τροιζηνίας-Μεθάνων να αλλάζουν ρότα. Μεγάλα έργα όπως αυτό του αγωγού υδροδότησης της Αίγινας, ξεκόλλησαν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τελικά παραδόθηκαν στους πολίτες. Πρόσφατα όμως υπήρξε μία δολιοφθορά στο έργο του αγωγού. Τι έχετε να δηλώσετε για αυτό;

Το έργο υδροδότησης της Αίγινας μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού αποτελεί ίσως το πιο ακριβό έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής για την ΠΕ Νήσων. Από τη πρώτη στιγμή τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Πατούλης όσο και εγώ προσωπικά εργαστήκαμε ανελλιπώς για να ξαναμπεί το έργο σε τροχιά υλοποίησης εξασφαλίζοντας από το Υπουργείο Οικονομικών τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις.

Υπήρξαν σίγουρα σημαντικές δυσκολίες μέχρι τη παράδοση του έργου προς χρήση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού  τον Ιανουάριο του 2022. Αντιμετωπίσαμε από δύσκολες καιρικές συνθήκες σε σημείο να αναβάλλονται οι εργασίες έως και λυπηρά περιστατικά όπως αυτά των δολιοφθορών. Συνολικά έχουν γίνει τρεις απόπειρες δολιοφθοράς. Ήδη από τη πρώτη απόπειρα ο ανάδοχος κινήθηκε νομικά με την υπόθεση να φτάνει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και πλέον αναμένουμε το πόρισμα.

Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες μας παραμένουμε σε επαγρύπνηση και σε συνεχή επικοινωνία μέσω με τα αρμόδια Λιμεναρχεία καθώς και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του λιμενικού σώματος στην περιοχή όπου εκτείνεται ο αγωγός. Ταυτόχρονα καταθέτουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη πρόκληση φθοράς στον αγωγό.

Το νερό συνεχίζει να τρέχει στις βρύσες των κατοίκων της Αίγινας και η βλάβη η οποία είναι μικρής έκτασης, θα επισκευαστεί σύντομα.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις για το νέο master plan του ΟΛΠ, παρατηρήσαμε μία σημαντική εξέλιξη για το νησί της Σαλαμίνας και τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, καθώς βλέπουμε ότι αφαιρέθηκαν από το χάρτη τα ναύδετα και οι πλωτές μη μόνιμες κατασκευές. Πως κρίνετε την επίδραση μιας τέτοιας εξέλιξης για τη Σαλαμίνα;

Η Σαλαμίνα είναι ένα νησί που έχει σημαντικά επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά τα τελευταία χρόνια. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για την Σαλαμίνα περιλαμβάνει την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, την περιβαλλοντική του αναβάθμιση και την ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Α ζώνη Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καμία τέτοια συζήτηση δεν θα έπρεπε να έχει γίνει για πλωτές μη μόνιμες κατασκευές και ναύδετα. Δεν μπορούμε να φέρουμε το χρόνο πίσω και να εξαφανίσουμε τα λάθη του παρελθόντος αλλά μπορούμε να δίνουμε διαρκώς τη μάχη κατά της πρόσθετης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του νησιού ο καθένας από τη θέση του και στον βαθμό που άπτεται των αρμοδιοτήτων του. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτή την σημαντική εξέλιξη. Ευχαριστούμε πολύ τα αρμόδια υπουργεία που στήριξαν έμπρακτα την απόφαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πρόσφατα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο χρηματοδότησης έργων με την παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Πώς βρίσκει αυτή η εξέλιξη τους δήμους της ΠΕ Νήσων;

Μας βρίσκει ανανεωμένους και έτοιμους να αδράξουμε αυτή τη νέα ευκαιρία! Στο workshop παρουσίασης του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την ΠΕ Νήσων, το οποίο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, συζητήθηκαν με τους δημάρχους των δήμων μας και άλλους φορείς τα οφέλη του ΕΣΠΑ και πώς αυτά πια αποτυπώνονται στην καθημερινότητα των πολιτών.Όπως τόνισε και ο Περιφερειάρχης η κατάθεση ώριμων μελετών από πλευράς των δήμων αποτελεί βασικός παράγοντας για την μέγιστη απορρόφηση αυτών των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στηρίξει πάνω από 400 έργα στα νησιά και τον δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων και θα συνεχίσει να δίνει πνοή σε νέες πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίσουν τη ποιότητα ζωής των νησιωτών. Η Αττική όπως και τα νησιά της αλλάζουν και αυτό πια είναι εμφανές. Η φυσική ομορφιά τους πια κοσμείται και από έργα υποδομής που στοχεύουν τόσο στην αναβάθμιση της ζωής των νησιωτών όσο και στην ομαλή τουριστική τους ανάπτυξη.

«Δώσε αξία στα σκουπίδια σου» είναι το μότο της Περιφέρειας Αττικής για την ανακύκλωση και τα νησιά της φαίνεται να έχουν δυναμική παρουσία σε αυτό τον τομέα. Περιγράψτε μας πως το βιώνουν αυτό οι νησιώτες;

Η ανακύκλωση αποτελεί αγαπημένο σπορ των νησιωτών και αυτό φαίνεται από το πόσο έχουν αγκαλιάσει το επιβραβευτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής “The Green City”.Τα φορτηγά του προγράμματος πραγματοποιούν καθιερωμένα δρομολόγια στους δήμους μας και τα αποτελέσματα μας εκπλήσσουν ευχάριστα κάθε φορά!

Μάλιστα ξεκινήσαμε Δράσεις Ανακύκλωσης για Δημοτικά Σχολεία της ΠΕ Νήσων με αφετηρία τη Σαλαμίνα που είναι η πρωταθλήτρια ανακύκλωσης της Περιφερειακής Ενότητας έχοντας στο ενεργητικό της περίπου 26.000 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού για το 2021. Η δράση θα συνεχιστεί κανονικά από τη νέα σχολική χρονιά σε όλα τα σχολεία και των υπόλοιπων δήμων. Δράσεις διοργανώνονται συνεχώς με τελευταία αυτή της Αίγινας με τη κινητοποίηση να είναι τόσο μεγάλη που το φορτηγό γέμισε μέσα στην πρώτη ώρα!

Πως οραματίζεστε τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέσα στα επόμενα χρόνια;

Ως Αντιπεριφερειάρχης αλλά και ως νησιώτισσα  αυτό για το οποίο θα συνεχίσω να εργάζομαι είναι για να καταφέρουμε να ζούμε, να δημιουργούμε και να εξελισσόμαστε στα νησιά μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής ο πληθυσμός των δήμων της ΠΕ νήσων έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα και επιδιώκουμε να βελτιώσουμε.

Όραμά μας για τα νησιά είναι η ομαλή βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στον φυσικό τους πλούτο, τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματά  τους και τον νησιωτικό χαρακτήρα τους. Στόχος μας είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου προωθώντας τον θεματικό τουρισμό.

Πηγή: tourismtoday.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης