Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Άνιση» η ανάκαμψη των δημόσιων μεταφορών στην Ευρώπη

«Άνιση» η ανάκαμψη των δημόσιων μεταφορών στην Ευρώπη
Σύνταξη: tourismtoday.grμετ

Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει ανακάμψει σημαντικά τους τελευταίους μήνες στη Δυτική Ευρώπη, αλλά η εικόνα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των χωρών.

Μελέτη της ερευνητικής ομάδας ING Think διαπίστωσε ότι η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει πλέον ανακάμψει σε πάνω από το 80% των επιπέδων πριν από τoν Covid σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.
Η ανάκαμψη είναι πολύ πιο προχωρημένη σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Οι δύο χώρες βλέπουν τώρα περισσότερη κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς από ό,τι πριν από την πανδημία.
Αυτό συγκρίνεται με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία όπου οι επιβάτες εξακολουθούν να είναι «σημαντικά χαμηλότεροι» από τους προηγούμενους αριθμούς.
Το Λονδίνο έχει μεγαλύτερη πτώση επιβατών από τον συνολικό μέσο όρο της χώρας.
Σύμφωνα με την ING η διαφορά μεταξύ των χωρών προήλθε από πρωτοβουλίες ορισμένων κυβερνήσεων.
Η Γαλλία για παράδειγμα σταμάτησε τις εσωτερικές πτήσεις όπου υπάρχει εναλλακτική σιδηροδρομική διαδρομή, ενώ η Γερμανία είχε ολοήμερα εισιτήρια 9 ευρώ για ταξίδια με τρένο.
Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία έχει επιβραδυνθεί από το υψηλότερο ποσοστό εργασίας από το σπίτι.
«Για πολλές μεγάλες εταιρείες, η τηλεργασία για τουλάχιστον το 20-50% του χρόνου αποτελεί μέρος της νέας υβριδικής λειτουργίας, αναφέρει η μελέτη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία έχουν και οι δύο οικονομίες με μεγάλους τομείς υπηρεσιών τηλεργασίας που προκαλούν τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στον όγκο των επιβατών των μέσων μαζικής μεταφοράς. Στη Γαλλία, η εξ αποστάσεως εργασία είναι λιγότερο συχνή».
Όπως υπογραμμίζει η ING η ανάκαμψη των αριθμών των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία θα «απαιτήσει χρόνο», με κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ενδέχεται να αναπτυχθούν για την ενίσχυση της κυκλοφορίας.
Ο όγκος των ταξιδιών αναψυχής έχει αυξηθεί ταχύτερα από την κίνηση των επιβατών, με τη ζήτηση να ανακάμπτει ταχύτερα τα Σαββατοκύριακα από τις καθημερινές στη Δυτική Ευρώπη.
«Ενώ τα προγράμματα κρατικής στήριξης είναι πιθανό να βοηθήσουν, τα σενάρια ανάπτυξης μετά την πανδημία φαίνονται διαφορετικά και συνοδεύονται από περισσότερη αβεβαιότητα, καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν ευαίσθητα στα νέα κύματα μολύνσεων και στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης», τονίζει μεταξύ άλλων η ING στη μελέτη της.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης