Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Εναλλακτικούς προορισμούς αναζητούν οι Ιταλοί τουρίστες που φέτος «ψηφίζουν δαγκωτό» Ελλάδα

Εναλλακτικούς προορισμούς αναζητούν οι Ιταλοί τουρίστες που φέτος «ψηφίζουν δαγκωτό»  Ελλάδα

Ποιοι προορισμοί κερδίζουν τις εντυπώσεις στην ιταλική αγορά που θέλει να ταξιδέψει και τον χειμώνα

Σχετικά Άρθρα

Παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού και την «έκρηξη» τιμών η γειτονική Ιταλία εκτιμά ότι φέτος, η τουριστική της κίνηση θα πλησιάσει τα νούμερα του 2019. Η αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα όπως και τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη 350.000 εργαζομένων, συγκρατούν τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις ωστόσο, αλλά εκείνο που δεν φαίνεται προς το παρόν να συγκρατείται, είναι το «ρεύμα» των Ιταλών τουριστών προς την Ελλάδα.

Σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Οι τρεις εβδομαδιαίες απευθείας πτήσεις της Aegean που έκαναν ντεμπούτο αυτό το καλοκαίρι από Ρώμη και Μιλάνο προς Θεσσαλονίκη, ήταν μόνο η αφορμή για τους επιλεκτικούς και συντηρητικούς Ιταλούς τουρίστες να ανακαλύψουν «κρυμμένους θησαυρούς» της Βόρειας Ελλάδας. «Από τις 17 Ιουνίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια κοινή προσπάθεια, τόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να συστήσουμε και να προβάλλουμε στην ιταλική αγορά, περισσότερους και ανεξερεύνητους για εκείνη προορισμούς, ακολουθώντας την τάση που είδαμε να διαμορφώνεται μέσα στην πανδημία. Έχει να κάνει με αλλαγές στην ψυχολογία του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού της Ιταλίας που αν και πρόκειται για repeaters, δηλαδή για επαναλαμβανόμενους τουρίστες που όταν αγαπήσουν έναν τόπο συνεχίζουν να τον επισκέπτονται πολλές φορές, βλέπουμε να αναζητούν πλέον περισσότερη ηρεμία, εναλλακτικές διακοπές και ποιότητα. Υπάρχει μια σημαντική μερίδα που θέλει να αποφύγει τη συνήθη πολυκοσμία των Κυκλάδων και να γνωρίσει νέες περιοχές με το αυτοκίνητο», εξηγεί η αντιπρόσωπος για την Ελλάδα της Διεθνούς τουριστικής Έκθεσης BIT που διεξάγεται στο Μιλάνο κ. Ελένη Σαρρηκώστα.
Προϊόντα που κερδίζουν έδαφος στις δύο αυτές μεγαλύτερες ιταλικές δεξαμενές, δηλαδή την αγορά της Ρώμης και του Μιλάνου, είναι τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» - διαδρομή θρησκευτικού ενδιαφέροντος και οι «Δρόμοι του Μεταξιού». Συνδυάζουν το σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών με τον δρόμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Εγνατία Οδό, την περιοχή που έδρασε ο Αριστοτέλης και τον δρόμο που επέλεξε ο Απόστολος Παύλος για τη διάδοση του Χριστιανισμού. «Θέλουμε να κρατήσουμε την επαφή της ιταλικής αγοράς με την περιοχή και τον χειμώνα. Ήδη υπάρχει ζήτηση για city break και πολιτιστικό τουρισμό, με έμφαση στα θρησκευτικά μνημεία, κυρίως βυζαντινά και τους αρχαιολογικούς χώρους. Τον τελευταίο χρόνο, έχουν πολλαπλασιαστεί τα άρθρα για την Ελλάδα, αλλά και τα αιτήματα από δημοσιογράφους της Ιταλίας που ενδιαφέρονται να την επισκεφθούν και να προβάλλουν στο κοινό, εναλλακτικούς προορισμούς και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος που δεν είναι και τόσο γνωστά. Έχει αλλάξει το προφίλ του Ιταλού τουρίστα που μετά από τα όσα έχει περάσει με την πανδημία, πλέον αναζητά περισσότερη πολυτέλεια και ασφάλεια όταν επιλέγει προορισμό διακοπών και η χώρα μας ενδείκνυται απολύτως και αυτό το γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι», προσθέτει.

Φέτος ανακαλύπτουν Σύρο, Κάρπαθο και Χαλκιδική

Η Χαλκιδική με τις ομορφιές της, τις παραλίες της (γιατί σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, σύμφωνα με τους ντόπιους) και τις πολλές και διαφορετικές σε ύφος και είδος προτάσεις της για διακοπές, είναι φέτος ένας από τους αγαπημένους must προορισμούς για τους Ιταλούς. «Μετά την Κάρπαθο, τελευταία σκαρφαλώνουν στις προτιμήσεις τους η Χαλκιδική και το νησάκι της Αμμουλιανής, αλλά και η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα» υποστηρίζει η κ. Σαρρηκώστα, η οποία προσθέτει επίσης ότι εκτός από τις Κυκλάδες και το Ιόνιο που παραδοσιακά αποτελούν στάνταρ προορισμούς τους, «φέτος επιλέγουν τη Σύρο, αλλά και την Τήνο, την Ικαρία, τη Σάμο και τη Σαμοθράκη». Σήμερα, η Ιταλία βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις που φτάνουν στη χώρα μας, μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Οι αφίξεις κορυφώνονται όσο πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο και είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, μόνο την εβδομάδα 4 – 10 Ιουλίου, αναμένονται 113.135 άτομα σε Αθήνα, Σαντορίνη, Μύκονο, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Ρόδο, Σκιάθο, Κω, Κεφαλονιά, Άκτιο, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Καλαμάτα.
Σύμφωνα δε, με την ηλεκτρονική εφημερίδα Investireoggi.it η Ελαφόνησος βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Ιταλών και την κατατάσσει ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές για το 2022. Πέρυσι, οι αφίξεις από την Ιταλία ξεπέρασαν συνολικά τις 700.000 και οι εισπράξεις πλησίασαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 οι αφίξεις ξεπέρασαν το 1,55 εκατ. και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 1 δισ. ευρώ. «Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, ο στόχος αυτός δεν αποκλείεται να επιτευχθεί ή ακόμα και να ξεπεραστεί. Τις τελευταίες ημέρες, η ζήτηση ανεβαίνει για την Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να έρθει last minute και δεν βρίσκει θέσεις, τουλάχιστον για τις ημερομηνίες που επιθυμεί. Η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός για τους Ιταλούς και αντιστοίχως, η Ιταλία για τους Έλληνες» σημειώνει αντίστοιχα, τουριστικός πράκτορες. Θυμίζει μάλιστα ότι το 2019, περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες ταξίδεψαν στην Ιταλία, αριθμός που μειώθηκε κατά 70% την επόμενη χρονιά λόγω πανδημίας.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης