Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τσακαλάκης (ξενοδόχοι Ρεθύμνου) στο ΒΝ: «Ασύμφορη η χαμηλή τουριστική περίοδος στην Κρήτη με τιμές του 2019»

Τσακαλάκης (ξενοδόχοι Ρεθύμνου) στο ΒΝ: «Ασύμφορη η χαμηλή τουριστική περίοδος στην Κρήτη με τιμές του 2019»

«Ακόμα και αν έχουμε πληρότητα 70%, οι τιμές στα πακέτα είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το αυξημένο λειτουργικό κόστος».

Η εκτίναξη του κόστους λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων, προβληματίζει ιδιαίτερα την ξενοδοχειακή κοινότητα της Κρήτης, για το τι τελικά θα «απομείνει στο ταμείο» στο τέλος της σεζόν που επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι και τον Οκτώβριο.
«Ένα είναι βέβαιο, ότι είτε έχεις, είτε δεν έχεις δουλειά, το ταμείο θα είναι μείον στο τέλος με τα σημερινά δεδομένα.
Η αύξηση του κόστους λειτουργίας για εμάς που δουλεύουμε με τουριστικά πακέτα και συμβόλαια του Μαΐου 2021 μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο, υπολογίζεται από 25% έως 35% για κάθε επιχείρηση.
Συνεπώς, δεν μπορεί να καλυφθεί με τις σημερινές τιμές που ισχύουν στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει και «τρέχουν» και εάν αυτό συνεχιστεί και του χρόνου, δεν θα μπορέσει να καλυφθεί ακόμη και αν οι τιμές στη διανυκτέρευση αυξηθούν κατά 10% ή 15%» υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ κ. Μανώλης Τσακαλάκης.

Ασύμφορος για την πλειοψηφία ο Οκτώβριος;

Στην Κρήτη οι κρατήσεις επεκτείνονται ήδη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν κόσμο και μέσα στον Νοέμβριο.
«Το 99,9% των ξενοδοχείων του νησιού έχει κρατήσεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Οι πληρότητες αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 50% για τον δεύτερο φθινοπωρινό μήνα, ενώ αναμένονται και άλλες κρατήσεις μέχρι τότε.
Αλλά ακόμα και εάν μια επιχείρηση έχει βεβαιωμένη πληρότητα 70%, με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, θα είναι ασύμφορο να λειτουργήσει, αφού οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για εκείνη την περίοδο και σε σύγκριση με τη high season Ιουλίου – Αυγούστου, ακόμη και 60% κάτω.
Υπάρχουν επιχειρηματίες δηλαδή που εκτιμούν ότι με την αύξηση του λειτουργικού κόστους που ισχύει σήμερα, ίσως θα ήταν καλύτερα ακόμη και να μη λειτουργήσουν γιατί είναι βέβαιο ότι θα μπουν μέσα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αν και σημειώνει ότι «ο Οκτώβριος παραδοσιακά είναι ένας πολύ καλός μήνας για την Κρήτη, επειδή ο καιρός θυμίζει ακόμα καλοκαίρι, ασχέτως εάν δεν μπορεί καμιά φορά να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος, επειδή μπορεί να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές».

Πληρότητες Ιουνίου από 65% έως 75%

Παρά το καλό ξεκίνημα της σεζόν που έφερε τουρίστες στην Κρήτη τον Απρίλιο και τον Μάιο (μήνες που τα προηγούμενα δύο χρόνια ο τουρισμός δεν είχε ανοίξει λόγω πανδημίας), οι επιχειρηματίες του νησιού εμφανίζονται ωστόσο επιφυλακτικοί. «Οι περισσότεροι παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι λόγω ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη.
Όλοι επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις επιπτώσεις του, την ακρίβεια, το ράλι στις τιμές των καυσίμων, αλλά και τις ελλείψεις που μπορεί να σημειωθούν, όπως για παράδειγμα στα σιτηρά.
Επιπλέον, το κόστος των διακοπών έχει αυξηθεί και θα ανέβει και άλλο του χρόνου, εφόσον δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Σήμερα που μιλάμε, η πληρότητες της πλειοψηφίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κυμαίνονται τον Ιούνιο από 65% έως 75%, ενώ υπάρχουν και ορισμένες μονάδες που είναι fully booked.
Συζητώντας μεταξύ μας οι άνθρωποι του τουρισμού στην Κρήτη, πράκτορες και ξενοδόχοι, καταλήγουμε πως το γενικότερο κλίμα που επικρατεί, μας επιτρέπει να θεωρούμε ότι βρισκόμαστε εντός στόχου να πιάσουμε το 80% του 2019.
Τώρα εάν θα υπολείπεται κάπως ή αν θα είναι κατάτι παραπάνω, μένει να το δούμε στο τέλος» εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης.

Διάχυτη ανησυχία από τους t.o.s

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου που συνεχίζεται, έχει διασπείρει μια διάχυτη ανησυχία στους t.o.s όχι μόνο για την ανθρωπιστική κρίση που συντελείται στην Ουκρανία, αλλά και για διάφορους άλλους γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους.
Όπως λέει, κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες, μήπως του χρόνου, υπάρξουν χώρες που θα επιλέξουν να «αξιοποιήσουν» και προωθήσουν δικά τους resorts, ώστε να κρατήσουν εντός των τειχών το εν δυνάμει ταξιδιωτικό τους κοινό.
«Η αβεβαιότητα για τα τρόφιμα, την ενέργεια κλπ. είναι μεγάλη, όπως και για τα καύσιμα των αεροπορικών εταιρειών που φέτος έχουν προαγοράσει, αλλά από του χρόνου;
Τι θα συμβεί;
Που θα φτάσουν οι τιμές;»
Αναρωτιέται ο πρόεδρος των ξενοδόχων, μεταφέροντας την αγωνία των συναδέλφων του.
Υποστηρίζει δε, ότι τα άλλα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο - έλλειψη προσωπικού κ.α. «θα επιλυθούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο», όπως και κάποιες «προσωρινές αρρυθμίες» με ακυρώσεις πτήσεων που σημειώθηκαν εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης