Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Το θετικό momentum για να κερδηθεί το στοίχημα του τουρισμού και τα «αγκάθια»

Το θετικό momentum για να κερδηθεί το στοίχημα του τουρισμού και τα «αγκάθια»
Από την έξαρση της πανδημίας μέχρι τις ακυρώσεις πτήσεων και πιθανές νέες ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες
Σχετικά Άρθρα

Σε ανοδικούς ρυθμούς κινούνται οι τουριστικές κρατήσεις, μαζί όμως με το κόστος των διακοπών και τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων που και αυτά παίρνουν την ανιούσα, λόγω πληθωριστικών πιέσεων. Τα εμπόδια ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να κερδίσει το φετινό στοίχημα του τουρισμού είναι πλέον αρκετά και «αν και θολώνουν το τοπίο των πολύ ενθαρρυντικών στοιχείων που έρχονται από τις διεθνείς αφίξεις στη χώρα μας, είναι ένα ρίσκο που είναι δύσκολο να αποφύγεις», υποστηρίζει άνθρωπος από το χώρο του τουρισμού.
Παράλληλα, αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά ώστε να διατηρηθεί ισχυρό το ελληνικό brand που ενισχύθηκε μέσα στην πανδημία. «Χρειάζεται προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διατηρηθεί ό,τι χτίστηκε» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, τονίζοντας την ανάγκη για καθημερινούς και αυστηρούς ελέγχους, ώστε η σχέση ποιότητας- τιμής να παραμείνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και εκείνοι που ανησυχούν για ένα πιθανό έκτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, το οποίο θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει «την ανατροπή της τελευταίας στιγμής».

Οι «fully booked» του Αυγούστου

Οι τουριστικές μηχανές των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών δουλεύουν στο φουλ ήδη από τον περασμένο Μάιο (αν όχι Απρίλιο σε κάποιες περιπτώσεις), με αρκετές επιχειρήσεις κυρίως τον Αύγουστο, να ξεπερνούν σε πληρότητα το 90% και υπάρχουν και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής – ακόμη διανύουμε τον Ιούνιο. Οι προοπτικές παραμένουν ευοίωνες συνολικά για τη χώρα, αφού υπολογίζεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις πλησιάζουν μέσο όρο το 70% - 80% πανελλαδικά, ενώ η ένταση από αυτό το «κύμα της ζήτησης» προμηνύει μια πολύ δυνατή high season. Ήδη υπάρχουν και εκείνοι που σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τα 15 δις ευρώ του φετινού στόχου (80% του 2019) ως «αφετηρία εκκίνησης» και ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών ακόμη και πάνω από τα επίπεδα του 2019 (18,2 δις) για τα κρατικά έσοδα. Ο φετινός Μάιος παρέπεμπε εξάλλου σε… Ιούλιο σε δημοφιλή νησιά, ενώ το καλύτερο δυνατό σενάριο για τον τουρισμό, θα μπορούσε να προσθέσει άλλο 1,8% στο ΑΕΠ, σύμφωνα με τουριστικές πηγές.
Είναι ενδεικτικό πως οι αφίξεις αυξάνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα με ρυθμό περίπου 4% - 5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ η ποσοστιαία αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, για την ερχόμενη εβδομάδα που διανύουμε και συμπίπτει με την αρχή της υψηλής σεζόν, φτάνει έως και το 8% ή με απλά λόγια, αρχές Ιουλίου αναμένονται άλλοι 875.644 τουρίστες του εξωτερικού στα ελληνικά αεροδρόμια. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι το «αχτύπητο δίδυμο» στην κορυφή της λίστας με τις εθνικότητες, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία σε απόλυτους αριθμούς. Την ίδια ώρα, Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη και Κως κρατάνε τη μερίδα του λέοντος της τουριστικής πίτας των καλοκαιρινών προορισμών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη βαριά σκιά της απώλειας των Ρώσων στη Βόρεια Ελλάδα, οι πρώτες αεροπορικές εθνικότητες φαίνεται πως καλύπτουν ικανοποιητικά το κενό και υπάρχουν και άλλα περιθώρια ανάκαμψης.

Ερωτηματικό οι ταξιδιωτικές δαπάνες

Το καλό νέο πέρυσι της αύξησης της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα και της αναβάθμισης του προορισμού προς το ποιοτικότερο, εξαιτίας της καλής υγειονομικής διαχείρισης και της διάθεσης του κόσμου να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια των διακοπών του, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα επαναληφθεί εκ νέου. «Οι πληθωριστικές τάσεις και το ακριβό κόστος διακοπών τουλάχιστον όσον αφορά τα αεροπορικά εισιτήρια, τα ακτοπλοϊκά, τις μετακινήσεις και τη διαμονή σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια σε πολλά (σχεδόν όλα) τα είδη, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτρέψουν σε πολλούς να ξοδέψουν περισσότερα, ακόμα και εάν έχουν τη διάθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές επιχειρήσεις», λέει άνθρωπος της αγοράς και υπενθυμίζει ότι πέρυσι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 100 ευρώ και πλησίασε τα 700 ευρώ. «Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα, θα χρειαστεί να προσελκύσουμε τουρίστες με «γερό» πορτοφόλι για να πετύχουμε την ολική ανάκαμψη των εσόδων», προσθέτει και εκτιμά ότι αυτό θα γίνει ακόμα δυσκολότερο μέσα στο 2023. «Του χρόνου, οι επιπτώσεις της ακρίβειας θα είναι ακόμα πιο εμφανείς στην τσέπη του Ευρωπαίου καταναλωτή», υποστηρίζει.

Προβληματίζουν οι «αρρυθμίες» στα διεθνή αεροδρόμια

Την ίδια ώρα, τουριστικοί κλάδοι επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στο αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και τα έσοδα που θα μείνουν τελικά στα ταμεία τους, ενώ άλλοι επιχειρηματίες προβληματίζονται για τις «αρρυθμίες» που προκαλούνται στα διεθνή αεροδρόμια από low cost κυρίως αεροπορικές εταιρείες που εξαιτίας έλλειψης προσωπικού αναγκάζονται να ακυρώνουν εκατοντάδες δρομολόγια, προκαλώντας αναστάτωση στο επιβατικό κοινό. Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο 2022, η επιβατική κίνηση προσέγγισε το 86% της επιβατικής κίνησης του 2019, ενώ τον Μάιο, οι αφίξεις επιβατικών πτήσεων εξωτερικού ήταν αυξημένες κατά 3,2% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019. Ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 100εκ. σχεδόν των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε σχέση με το 2019 για τον Απρίλιο. «Όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, ταμείο θα κάνουμε στο τέλος της σεζόν. Ωστόσο, η αύξηση κατά 20% των ταξιδιωτικών εισπράξεων για τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης