Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Διαμάντη (Ξενοδόχοι Σκοπέλου) στο ΒΝ: «Το 60% της σεζόν έχει πουληθεί»

Διαμάντη (Ξενοδόχοι Σκοπέλου) στο ΒΝ: «Το 60% της σεζόν έχει πουληθεί»
«Αυξήθηκαν κατά 30% οι Mamma Mia γάμοι» δηλώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων που ανησυχεί για την ακρίβεια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις
Σχετικά Άρθρα

Ανεβάζει στροφές ο τουρισμός στη Σκόπελο, με τους επιχειρηματίες του νησιού να δηλώνουν ικανοποιημένοι μεν από την εισερχόμενη κίνηση, επιφυλακτικοί δε σε σχέση με το «τι θα μείνει στο ταμείο». Η έλλειψη προσωπικού έχει καθυστερήσει το άνοιγμα για περίπου ένα στα δέκα ξενοδοχεία (αναμένεται έως τις 10 Ιουνίου) και επιπλέον, οι ανατιμήσεις στα είδη του πρωϊνού φέρνουν εναλλακτικές προτάσεις προς τους πελάτες, από την πλευρά των ξενοδόχων.
«Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις ακριβές πρώτες ύλες και την οικονομική στενότητα πελατών μας, μας προβλημάτισε αρκετά. Έτσι κάποιες επιχειρήσεις κατέληξαν στο να προσφέρουν εναλλακτικές τιμές για τα δωμάτια, μειωμένες έως και 20% από τις αρχικές, αλλά χωρίς πρωινό, για όσους επιλέξουν τελικά αυτή τη λύση. Υπάρχουν άλλες επιχειρήσεις που έχουν αντικαταστήσει τον μπουφέ για όλους τους παραπάνω λόγους, με αλά καρτ πρωινό» εξηγεί η πρόεδρος των ξενοδόχων Σκοπέλου κ. Μαρία Διαμάντη, μιλώντας στο ΒΝ για την τουριστική κίνηση στο αγαπημένο νησί των Σποράδων.

Αύξηση 30% στους γάμους… αλά ελληνικά

Είναι γνωστό ότι η φήμη της Σκοπέλου ως γαμήλιος προορισμός παγκοσμίως εκτοξεύτηκε το 2008 μέσα από την ταινία «Mamma Mia». Φέτος, μετά από δύο χρόνια αναβολών εξαιτίας των γνωστών περιορισμών που επέβαλε η πανδημία covid στα ταξίδια από το εξωτερικό, αυξάνονται τα ζευγάρια που προγραμματίζουν να βρεθούν στο νησί έστω για λίγες μέρες, ώστε να ζήσουν την ιδιαίτερη μέρα της ζωής τους, σαν χολιγουντιανή παραγωγή. Σχεδιάζουν δηλαδή αναπαράσταση της σκηνής με την τελετή στο ρομαντικό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη στο Καστρί, με φόντο τα ελκυστικά τοπία και τα γαλαζοπράσινα νερά στις χρυσές ακτογραμμές του νησιού.
«Οι πολιτικοί γάμοι αλά «Mamma Mia» φέτος αυξήθηκαν κατά 30%. Ο γαμήλιος τουρισμός πάντα ήταν ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του τουριστικού προφίλ του νησιού, αφού εδώ έγιναν τα γυρίσματα της πασίγνωστης ταινίας με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Meryl Streep» εξηγεί η κ. Διαμάντη και δίνει στοιχεία για τους πρωταγωνιστές σε αληθινούς γάμους αυτή τη φορά. Είναι Σκανδιναβοί, Άγγλοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Άραβες, Ιάπωνες και πλέον και Αμερικανοί: «Έχουμε φέτος αρκετούς Αμερικανούς που φτάνουν στην Αθήνα και επισκέπτονται στη συνέχεια τα ελληνικά νησιά, έρχονται και στη Σκόπελο. Κάποιοι από αυτούς, παντρεύονται στο νησί», τονίζει.

«Το 60% της σεζόν έχει ήδη καλυφθεί»

Σύμφωνα με την ίδια, η φετινή σεζόν που ξεκίνησε για το νησί των Σποράδων από τα μέσα Μαΐου, έχει καλύψει ήδη το 60% του 2019, χρονιάς - ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. «Το 60% της σεζόν έχει πουληθεί», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτική για το εάν θα επηρεάσουν στη συνέχεια οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα εκτιμά ότι ο στόχος του 80% του 2019 θα καταστεί εφικτός με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, εφόσον βελτιωθεί η ψυχολογία του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού. «Πολλοί περιμένουν να πέσουν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή να πάρουν την επιδότηση για το ρεύμα. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που σκοπεύει να επωφεληθεί από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και «Τουρισμός για ‘Ολους», όπως ωφελημένες θα είναι και οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν» σημειώνει, ενώ τονίζει πως ο εσωτερικός τουρισμός θα έχει φέτος μικρότερη διάρκεια για τους περισσότερους. «Οι Έλληνες συνήθως κάνουν περικοπές στις ημέρες διακοπών τους», εξηγεί.
«Η χρονιά είναι περίεργη και κρατάμε «μικρό καλάθι» σχετικά με το εάν θα καταφέρουμε να ισοφαρίσουμε τουλάχιστον κέρδη και ζημιές με τόσα ανοίγματα μέσα στην πανδημία, δάνεια, υποχρεώσεις και μεγάλη ακρίβεια στην ενέργεια, τα αγαθά και τις πρώτες ύλες», υποστηρίζει άλλος ιδιοκτήτης μικρής ξενοδοχειακής μονάδας. Η μέση τιμή για ένα δίκλινο στη Σκόπελο, φτάνει τα 50 – 60 ευρώ τη βραδιά, ενώ το ίδιο δωμάτιο, από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου κοστίζει από 90 έως 110 ευρώ. «Θα έχουμε μια πολύ καλή high season, εκτιμώ ότι τον Ιούλιο θα πιάσουμε το 80% της πληρότητας και τον Αύγουστο ίσως είμαστε υπερπλήρεις», σημειώνει άλλος ξενοδόχος. Τονίζει όμως ότι ο Μάιος «δεν πήγε πολύ καλά», με αποτέλεσμα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού να κόβουν ακόμη και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις από τη Σκιάθο προς τη Σκόπελο «ως ασύμφορες λόγω κόστους» και να περιορίζονται μόνο στο αεροπορικό εισιτήριο. «Βλέπουμε να υπερισχύει αυτή η τάση στα περισσότερα last minute πακέτα μέχρι να μπούμε στην υψηλή σεζόν, ενώ δεν υπάρχει καθόλου εικόνα για τον Σεπτέμβριο» προσθέτει.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης