Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι προοπτικές στον τουρισμό πολυτελείας στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας

Οι προοπτικές στον τουρισμό πολυτελείας στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας
Η μελέτη δείχνει ότι ενώ οι τουρίστες πολυτελείας καταλαμβάνουν μόνο το 2% των εγκαταστάσεων φιλοξενίας, παράγουν σχεδόν το 22% των συνολικών εσόδων του ευρωπαϊκού τουρισμού
Ο τουρισμός πολυτελείας στην Ευρώπη είναι μια αγορά που υπολογίζεται μεταξύ 130 και 170 δις ευρώ ετησίως. Ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας luxury, θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέσα σε 10 χρόνια χάρη στην ανάπτυξη προορισμών και τις επενδύσεις σε υποδομές ή εκπαίδευση.
Αυτό υπογραμμίζει στην μελέτη -η πρώτη του είδους της σε ευρωπαϊκή κλίμακα- που διεξήχθη από την Bain and Company για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ECCIA).
Η ECCIA συγκεντρώνει πέντε οργανισμούς που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 600 μάρκες luxury.
«Η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο και ο ευρωπαϊκός τουρισμός υψηλής ποιότητας αντιπροσωπεύει από 130 έως 170 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως», δήλωσε ο Matteo Lunelli, πρόεδρος της ECCIA.
Οι luxury τουρίστες ξοδεύουν οκτώ φορές περισσότερα από τον μέσο όρο
Η μελέτη δείχνει ότι ενώ οι τουρίστες πολυτελείας καταλαμβάνουν μόνο το 2% των εγκαταστάσεων φιλοξενίας, παράγουν σχεδόν το 22% των συνολικών εσόδων του ευρωπαϊκού τουρισμού. Αντιπροσωπεύουν το 22% των δαπανών διαμονής και έως και το 33% των δαπανών για πολιτισμό, διασκέδαση και αγορές.
Οι luxury τουρίστες ξοδεύουν οκτώ φορές περισσότερα από τον μέσο όρο και η ξενοδοχειακή βιομηχανία υψηλών προδιαγραφών απασχολεί διπλάσιο προσωπικό από τη λεγόμενη «κλασική» ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον τουρισμό πολυτελείας

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προηγούνται με τουρισμό πολυτελείας που ξεπερνά τα 20 δις ευρώ. Η Γερμανία λαμβάνει μεταξύ 5 και 10 δις ευρώ, όσο και η Ελβετία.
Αλλά και άλλες χώρες τα πάνε καλά, όπως η Ελλάδα με 10 δις ευρώ (7% του ΑΕΠ της) και η Πορτογαλία μεταξύ 4 και 6 δις ευρώ.
Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης την εμφάνιση προορισμών όπως η Κροατία, η Σλοβενία ​​και οι σκανδιναβικές χώρες. Πρόκειται για προορισμούς που προσελκύουν επισκέπτες για τη φυσική και βιώσιμη ανάπτυξη τους.
«Γνωρίζουμε ότι οι τουρίστες υψηλής ποιότητας προτιμούν να επισκέπτονται την Ευρώπη για λόγους γαστρονομίας, πολιτισμού, ιστορίας, τέχνης, αγορών, αλλά είμαστε πιο κάτω για τη φύση και την ευημερία», σε αντίθεση με προορισμούς όπως το Μπαλί, η Αυστραλία ή η Ιαπωνία, εξηγεί η Bénédicte Epinay γενική εκπρόσωπος της γαλλικής επιτροπής Colbert.
Με τις σωστές ευρωπαϊκές στρατηγικές μπορούμε να αναπτύξουμε και να κατευθύνουμε τον τουρισμό προς την αειφορία και τη φύση.
Μπορεί να προσελκύσεις κόσμο στο Παρίσι, στα κάστρα του Λίγηρα και στη Γαλλική Ριβιέρα, αλλά η ιδέα είναι να κάνεις τον κόσμο να επισκεφτεί και την υπόλοιπη Γαλλία».
Για να γίνει αυτό, «είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι υποδομές για να διευκολυνθούν τα ταξίδια σε δευτερεύοντες προορισμούς», είπε υποστηρίζοντας ότι οι «δημόσιες πολιτικές» θα αναπτύξουν επίσης «την εκπαίδευση στον τουρισμό υψηλής ποιότητας και θα ανεβάσουν την Ευρώπη παγκοσμίως.»

Αύξηση της αξίας του κλάδου

Για τον Matteo Lunelli «ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αξίας του κλάδου στα 520 δις ευρώ» ετησίως, μεταξύ 2030 και 2035.
Η ECCIA ζητά επίσης ευκολότερη πρόσβαση για τους τουρίστες σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης.
Η μελέτη αναφέρει ως παράδειγμα την επαρχία Χαϊνάν της Κίνας, «προορισμένη να γίνει λιμάνι ελεύθερου εμπορίου παγκόσμιας σημασίας συγκρίσιμο με το Ντουμπάι και τη Σιγκαπούρη» και όπου «υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των διεθνών επισκεπτών και την προώθηση υψηλού επιπέδου προσφορών πολυτελείας».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης