Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Και τρίτη low cost αεροπορική εταιρεία ενδιαφέρεται για τον προορισμό των Ιωαννίνων

Και τρίτη low cost αεροπορική εταιρεία ενδιαφέρεται για τον προορισμό των Ιωαννίνων

Αγώνας δρόμου για να αυξηθούν οι αεροπορικές θέσεις από Ευρώπη, Ισραήλ, αλλά και Κρήτη

Μοντέλο Αγχιάλου για την προσέλκυση low cost αεροπορικών εταιρειών επιθυμούν να αποκτήσουν τα Ιωάννινα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο project που «τρέχει» το Επιμελητήριο Ιωαννίνων μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων και την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, εισέρχεται σε φάση διερευνητικών επαφών για συνεργασία με εταιρεία που εξειδικεύεται στο μάρκετινγκ. Έρευνα που έχει γίνει σχετικά με την αποτελεσματικότητα αντίστοιχου εγχειρήματος στα Βαλκάνια, αποδεικνύει ότι οι πτήσεις χαμηλού κόστους θα μπορούσαν μέχρι και να πενταπλασιάσουν την κίνηση στον κρατικό αερολιμένα των Ιωαννίνων και να αναβαθμίσουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής.
Μάλιστα μετά την έντονη επιθυμία του προορισμού να ενταχθεί στον χάρτη με τις low cost αεροπορικές συνδέσεις αεροδρομίων του εξωτερικού, αλλά και τη μεγάλη κινητικότητα που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με την όλη δημοσιότητα που απέκτησε το θέμα, πληροφορίες θέλουν και τρίτη αεροπορική εταιρεία να μπαίνει στο «παιχνίδι» και να διεκδικεί μερίδιο των συνδέσεων, ενισχύοντας το city break στην πόλη των Ιωαννίνων. Το διάστημα που ακολουθεί, δεν αποκλείεται να γίνει και επίσημη «κρούση» από στελέχη της εν λόγω εταιρείας χαμηλού κόστους, ενώ να σημειωθεί πως ήδη τόσο η Ryanair όσο και η Wizz Air έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και υπήρξε σχετική αλληλογραφία.

Αύξηση επισκεψιμότητας έως 500%

«Πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων προς το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, είναι να αναλάβουν τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους στα κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθουν πρόσθετα έσοδα στο κράτος και θα ανέβει το επίπεδο των προορισμών, των υπηρεσιών και του προϊόντος. Για παράδειγμα, βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι, όπου έχει πάει η Fraport οι ροές των επισκεπτών έχουν αυξηθεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον τουρισμό μας που είναι η «ατμομηχανή» της οικονομίας μας και στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες στα εύκολα και στα δύσκολα», σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Στάθης Σιούτης.
Παρόλο που η προοπτική προσέλκυσης επισκεπτών μέσω αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους αποτελεί ένα «παλιό όνειρο» για την περιοχή, φέτος επέστρεψε δριμύτερη, με φόντο την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Μελέτη του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας και ειδικού συμβούλου της Ε.Ξ.Ν.Ι. κ. Ευθύμιου Σέρμπη δείχνει ποσοστιαία αύξηση της επιβατικής κίνησης από 150% έως 1000% σε αεροδρόμια των Βαλκανίων όπου προσειώνονται εταιρείες χαμηλού κόστους. Οι βασικές δεξαμενές που επιχειρεί να προσεγγίσει ο προορισμός είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Ισραήλ με τους ξενοδόχους να υπολογίζουν έτσι, αύξηση τουριστικών ροών προς την περιοχή τους κατά 400% ή και 500%.

Σε ένα χρόνο απευθείας σύνδεση με την Κρήτη;

Την περασμένη εβδομάδα, τα Ιωάννινα υποδέχθηκαν την πρώτη πτήση τσάρτερ από τη Στοκχόλμη, προσβλέποντας σε μια καλύτερη καλοκαιρινή σεζόν, αν και όπως λένε οι επιχειρηματίες «ο Μάιος είναι μέτριος για την ώρα». Ίσως σε ένα έτος από τώρα, τα Ιωάννινα να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το άλλο μεγάλο «αεροπορικό τους όνειρο» αυτό της απευθείας σύνδεσης με την Κρήτη και συγκεκριμένα με το αεροδρόμιο Ηρακλείου, καθώς πέραν όλων των άλλων, αποτελεί πάγιο αίτημα Συλλόγων Κρητών με έδρα την Ήπειρο. «Έχουμε ανάγκη να συνδεθούμε με την Κρήτη, για να μειώσουμε την απόσταση και την ταλαιπωρία. Θα μπορέσουμε έτσι να προσελκύσουμε ευκολότερα σχολικές εκδρομές, να αυξήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών μας και να στηρίξουμε τους επαγγελματίες μας υλοποιώντας συμφωνίες με τουριστικά γραφεία ώστε και εμείς να κατευθύνουμε κόσμο στην Κρήτη, αλλά και να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα της πόλης μας για ιατρικούς και επιχειρηματικούς λόγους, συνέδρια κλπ. Φυσικά έχουμε και τις Outdoor activites όπου η περιοχή μας είναι πολύ δυνατή καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους», τονίζει ο κ. Σιούτης.
Το τελευταίο, το είχε επισημάνει άλλωστε η Ένωση και στις ευχαριστίες της προς τον βουλευτή κ. Σταύρο Καλογιάννη με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα – Ηράκλειο στις άγονες αεροπορικές γραμμές: «Ο νομός Ιωαννίνων εξελίσσεται στον υπ΄αριθ. 1 προορισμό για τις OUTDOORActivities στην χώρα μας, μετά και την συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού (υφυπουργός κ. Αυγενάκης) όπου στην Κόνιτσα δημιουργείται το «Εθνικό Κέντρο των ExtremeSports και των Εναλλακτικών μορφών Αθλητισμού». Μάλιστα εντός της εβδομάδας ο κ. Καλογιάννης πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Γ.Γ. του υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών. Εκτιμάται ότι η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας είναι υπόθεση ενός μήνα, για να σταλεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Κομισιόν η οποία θα πρέπει να αποφασίσει εντός διμήνου. Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δέκα μήνες και ίσως σε ένα χρόνο από σήμερα, η σύνδεση να είναι γεγονός.
1_330.JPG

2_289.JPG
Πηγή: Toυ Ευθύμιου Σέρμπη - Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας - Ειδικού Συμβούλου της Ε.Ξ.Ν.Ι.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης