Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Μαξιλάρι ασφαλείας» οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για ανάπτυξη και οικονομία

«Μαξιλάρι ασφαλείας» οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για ανάπτυξη και οικονομία

Δυναμική ανάκαμψη στις κρατήσεις για το καλοκαίρι, παρά το ράλι ανατιμήσεων σε καύσιμα και τρόφιμα

Σχετικά Άρθρα

Ανεβάζει στροφές ο τουρισμός με τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι οι επιδόσεις του δεύτερου και ιδιαίτερα του τρίτου τριμήνου του 2022 θα είναι δυναμικές σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων για τους ελληνικούς προορισμούς.
Για «ισχυρό ταξιδιωτικό καλοκαίρι» κάνει λόγο η TUI που διαπιστώνει ότι η δραστηριότητα του Πάσχα ήταν ο πρώτος σημαντικός δείκτης όπως και το γεγονός ότι το 85% των κρατήσεων του 2019 έχει ήδη επιτευχθεί, με στελέχη του Ομίλου να επιβεβαιώνουν το έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα (αλλά και για την Τουρκία) τόσο για φέτος, όσο και για το 2023 από κύριες αγορές που αφορούν την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία.
Παρά τις πιέσεις από το υψηλό κόστος διαβίωσης και του πληθωρισμού, το εν δυνάμει ταξιδιωτικό κοινό εμφανίζεται διατεθειμένο να πραγματοποιήσει φέτος τις πολυαναμενόμενες διακοπές που στερήθηκε λόγω πανδημίας κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, με τις κρατήσεις να ανακάμπτουν δυναμικά τις τελευταίες εβδομάδες. Στα ισχυρά σημάδια που προοιωνίζουν μια θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού, όπως αυξημένη ζήτηση, προγραμματισμό περισσότερων αεροπορικών θέσεων και δρομολογίων, υπεραντλαντικό ενδιαφέρον, επιμήκυνση αεροπορικών συνδέσεων, ρυθμοί κρατήσεων κλπ αναφέρεται η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, ενώ το μπαράζ ανατιμήσεων που δημιουργεί δημοσιονομική πίεση οδηγεί τον κλάδο και πάλι στο προσκήνιο ως αντίβαρο, αφού στις φετινές επιδόσεις του επενδύει και πάλι η ελληνική οικονομία για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην Ευρώπη

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επιβραδύνει αλλά δεν ακυρώνει την ανάκαμψη του τουρισμού της Ευρώπης το 2022, υποστηρίζει η έκθεση European Tourism Trends & Prospects της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission-ETC). Οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι αυτές στις οποίες οι Ρώσοι αποτελούσαν διψήφιο ποσοστό (τουλάχιστον το 10%) επί τους συνόλου των εισερχόμενων ταξιδιών, δηλαδή η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, η Λετονία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λιθουανία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις απώλειες στο σκέλος των εσόδων λόγω του υψηλού εισοδηματικού επιπέδου των Ρώσων τουριστών.  Αλλά και οι Αμερικανοί που φέτος επιστρέφουν στην Ευρώπη, επιλέγουν να επισκεφθούν χώρες που απέχουν γεωγραφικά από τις εστίες πολέμου.
Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι 30% χαμηλότερες από εκείνες του 2019, αλλά θα υποστηρίζονται σημαντικά από ταξίδια εσωτερικού και μικρών αποστάσεων, ενώ τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια  προβλέπεται να ανακάμψουν πλήρως το 2022. Η Δυτική Ευρώπη εκτιμάται πως θα σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, αν και μειωμένες κατά 24% σε σύγκριση με το 2019, ενώ πλέον, η πλήρης ανάκαμψη της Ανατολικής Ευρώπης μεταφέρεται, λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία, το 2025.  Σημαντική θα είναι η αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ με μέσο όρο 33,6% την πενταετία 2021-2026 σε αντίθεση με τις αφίξεις Κινέζων που εξαιτίας αυστηρών lockdown δεν προβλέπεται να ανακάμψουν.

Με «φόρα» από τις αφίξεις Μαΐου

Το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη ετοιμάζονται για θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Από τις 2 έως τις 29 Μαΐου, ο προγραμματισμός θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ξεπερνά τα 2,1 εκατ. με βάση τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ με προορισμό τα ελληνικά αεροδρόμια. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι πληρότητες έχουν ανακάμψει κατά μέσο όρο στο 50% πανελλαδικά με τις προκρατήσεις ωστόσο για τη high season σε ώριμους τουριστικά προορισμούς να σηματοδοτούν πληρότητες που θα φτάσουν το 80%.  – 90%. Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα από στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (το Απρίλιο, 92% στον αριθμό πτήσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης στο 85%), αφού με βάση τον προγραμματισμό πτήσεων, είναι αυξημένες σε σχέση με το 2019 από τις ΗΠΑ κατά 60%, από τη Μεγάλη Βρετανία κατά 13%, από τη Γαλλία κατά 11%, από την Αυστρία κατά 35% (στα επίπεδα του 2019 η Γερμανία).
Το μεγάλο άγχος της πλειοψηφίας των τουριστικών επιχειρήσεων είναι το… τελικό ταμείο τον Οκτώβριο, ενώ ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Καραλής: «Οι υπαινιγμοί που διατυπώθηκαν στην ελληνική βουλή από πολιτικά πρόσωπα για περιορισμό των ταξιδιών λόγω της ενεργειακής κρίσης, που έρχονται μετά τις αντίστοιχες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κλονίζουν τις προοπτικές του Ελληνικού Τουρισμού. Σε μια εποχή που όλες οι ελπίδες για την ανάκαμψη του κλάδου στηρίχθηκαν στην εφετινή χρονιά, μετά τη δεκαετή οικονομική ύφεση και τη διετή “επέλαση” της πανδημίας που ακολούθησε, είναι σαφές ότι τέτοιου είδους συζητήσεις και προοπτικές μόνο ελπιδοφόρες δεν μπορεί να είναι». 

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης