Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Περδίος (Υφυπουργός Τουρισμού Κύπρου) στο BN: «Χτίζουμε την ανθεκτικότητα στον τουρισμό, διότι κρίσεις πάντα θα υπάρχουν»

Περδίος (Υφυπουργός Τουρισμού Κύπρου) στο BN: «Χτίζουμε την ανθεκτικότητα στον τουρισμό, διότι κρίσεις πάντα θα υπάρχουν»
«Σίγουρα, δεν αναπληρώνονται μέσα σε μια νύχτα 800 χιλιάδες αφίξεις από τη Ρωσία, είναι πάρα πολλές για τα δεδομένα της Κύπρου» δηλώνει ο υφυπουργός Τουρισμού
Σχετικά Άρθρα

Μια από τις χώρες της Μεσογείου που επηρεάζονται περισσότερο από την ουκρανική κρίση είναι η Κύπρος, όπου οι Ρώσοι τουρίστες αντιπροσωπεύουν κάθε χρόνο το 20% των αφίξεων. Ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Περδίος μιλά αποκλειστικά στο BN για το τι σημαίνει αυτή η απώλεια για την οικονομία της Κύπρου, για το «άνοιγμα» που επιχειρεί σε άλλες αγορές προκειμένου να απεξαρτηθεί ο προορισμός από συγκεκριμένες τουριστικές δεξαμενές και εξηγεί γιατί «δεν τα βλέπει όλα μαύρα» και γιατί πιστεύει ότι το ποσοστό των τουριστικών εισπράξεων σε σχέση με το 2019, θα είναι μεγαλύτερο φέτος από αυτό των αφίξεων.

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

Σας άκουσα κ. Υφυπουργέ να λέτε ότι υπάρχει μια «Αχίλλειος πτέρνα» στον τουρισμό της Κύπρου. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος;

Ναι, κοιτάξτε, πιστεύω ότι είναι γενικό φαινόμενο σε αρκετές χώρες όχι μόνο στην Κύπρο, το κομμάτι της ενημέρωσης μεταξύ κρατικών φορέων και ιδιωτικού τομέα. Καθότι προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα και όλη μου τη ζωή, όλη μου την καριέρα την έχω περάσει στον τομέα του τουρισμού, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ. τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, μπορώ να πω ότι πάντα όταν ήμασταν στον ιδιωτικό τομέα, πάντα λέγαμε ότι δεν γίνονται αρκετά από πλευράς κράτους. Τώρα που βλέπω και το νόμισμα από την άλλη του όψη και ζώντας από πρώτο χέρι τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει το Υφυπουργείο για αναπροσαρμογή του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου και της ταυτότητάς της στο εξωτερικό, πρέπει να πω ότι ισχύει και το αντίθετο από αυτό που πολλές φορές ισχυρίζεται ο ιδιωτικός τομέας. Και από την πλευρά του δημοσίου ισχύει το ότι, ναι γίνονται πάρα πολλά πράγματα, αλλά δεν βρίσκουν πάντα την ολική ανταπόκριση που ίσως να χρειάζεται για ευρεία υλοποίηση. Άρα, αυτό είναι κάτι το οποίο στην Κύπρο θέλουμε να το δουλέψουμε περισσότερο, έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα προς ενίσχυση του τουρισμού μας τα τελευταία δύο – τρία χρόνια, ώστε να γίνει ο τουρισμός μας πολύ πιο ανθεκτικός. Έχουμε ανοίξει διάφορες καινούργιες αγορές - όπως είναι η Γαλλία για παράδειγμα από όπου είχαμε μηδέν απευθείας θέσεις πριν δύο χρόνια και φέτος θα έχουμε εκατό χιλιάδες. Δεν είμαι βέβαιος ότι όλοι οι φορείς του τουρισμού στην Κύπρο το γνωρίζουν αυτό, οπότε είναι μια πρόκληση για εμάς, το πώς αυτές οι σημαντικές πληροφορίες να διοχετεύονται ακόμα και στην κάθε τελευταία επιχείρηση του τουρισμού. Διότι αν δεν υπάρξει αυτή η πληροφόρηση, ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι να συνεχίσουν να εργάζονται με βάση το τι γνώριζαν για την περασμένη δεκαετία, ενώ τώρα είμαστε σε μια νέα εποχή, νέα δεκαετία η οποία έχει επηρεαστεί πάρα πολύ και από την πανδημία και από την ουκρανική κρίση, οπότε είναι κάτι το οποίο οπωσδήποτε θα ήθελα να δούμε…

Να έρθουμε λιγάκι στο σήμερα και να δούμε πώς επηρεάζει την τουριστική οικονομία της Κύπρου η ουκρανική κρίση;

Πολύ περισσότερο από εσάς στην Ελλάδα. Ευτυχώς για εσάς η εξάρτησή σας από τη ρωσο – ουκρανική αγορά ήταν περιορισμένη, νομίζω έκτη - έβδομη αγορά, για εμάς εδώ ήταν η δεύτερη μεγαλύτερή μας, περίπου το 20% του τουρισμού μας.
Σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει η Κύπρος να φτάσει τους αριθμούς του 2019, όπως θα κάνει ίσως η Ελλάδα, όπως θέλαμε να κάνουμε και εμείς φέτος.
Πρέπει να πω ότι εάν δεν ήταν η ουκρανική κρίση, θα πηγαίναμε πάρα πολύ καλά φέτος, διότι και πέρυσι ήμασταν ανάμεσα στους top 5 προορισμούς στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο σε αφίξεις, σε σχέση με το 2019.
Άρα αυτή η ανάκαμψη έχει διακοπεί.
Την ίδια ώρα, ναι μεν χάνουμε 800 χιλιάδες αφίξεις από αυτές τις αγορές, αλλά από την άλλη, δεν θέλουμε να τα βλέπουμε όλα «μαύρα», υπάρχει μια μαγιά από άλλες αγορές οι οποίες ξεκίνησαν να μεγαλώνουν στα τουριστικά δρώμενα της Κύπρου την τελευταία διετία, τις έχουμε ανοίξει, μπαίνουμε πιο δυναμικά σε αυτές και πιστεύουμε ότι παρόλες τις δυσκολίες, τουλάχιστον τους περσινούς αριθμούς και ίσως και λίγο καλύτερα θα μπορέσουμε να καταφέρουμε, αλλά σίγουρα, δεν αναπληρώνονται μέσα σε μια νύχτα 800 χιλιάδες αφίξεις, είναι πάρα πολλές για τα δεδομένα της Κύπρου.

Άρα δηλαδή, ο πήχης του στόχου των εσόδων σε σχέση με το 2019, που μπαίνει για φέτος;

Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να είμαστε περίπου στο 60% σε σχέση με το 2019 - ήταν στα 2,7 δις τα έσοδα του 2019 - και το λέω αυτό, τη στιγμή που περιμένουμε οι αφίξεις να είναι περίπου στο 50%, ό,τι πήραμε και πέρυσι δηλαδή.
Και είναι σημαντικό ότι τα έσοδα που αναμένονται είναι περισσότερα σε ποσοστό σε σχέση με τις αφίξεις, διότι έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προσελκύουμε τουρισμό μεγαλύτερης ημερήσιας δαπάνης στην Κύπρο.
Δύσκολη και αυτή η χρονιά για εμάς, αλλά δεν είναι όλα «μαύρα», συνεχίζουμε, και το όραμα είναι να χτίζουμε έναν πιο ανθεκτικό τουριστικό τομέα, διότι κρίσεις πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να είναι σε τέτοιο σημείο ανθεκτικός ο τουρισμός μας, ούτως ώστε να μην επηρεαζόμαστε ούτε από ηφαίστεια όπως έγινε πιο παλιά, ούτε από τρικυμίες, ούτε από πολέμους κλπ.

Οπότε, εάν βγάλουμε έξω τη ρωσική αγορά για φέτος, έχουμε του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι η νούμερο ένα «δεξαμενή» σας σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των αφίξεων. Ποιες άλλες εθνικότητες περιμένετε να σας «τροφοδοτήσουν» τουριστικά κατά τη θερινή περίοδο;

Το Ισραήλ θα πάει πάρα πολύ καλά, επίσης η Γερμανία, η Γαλλία όπου για πρώτη φορά έχουμε κάνει τέτοιο άνοιγμα, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, οι Σκανδιναβικές χώρες θα ξεπεράσουν τα δεδομένα του 2019 και η Ιταλία, ξεκινήσαμε και εκεί τα τελευταία χρόνια, άρα είναι μια μαγιά περίπου δέκα χωρών, που μαζί με τη βασική μας αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, πιστεύω ότι μπορούν να μας στηρίξουν, να είμαστε τουλάχιστον στα περσινά δεδομένα.

Η αμερικανική αγορά σας ενδιαφέρει;

Πάρα πολύ, όμως είμαστε λίγο πίσω σε ό,τι αφορά αυτή την αγορά, και σε σύγκριση με την Ελλάδα. Βλέπω συνεχώς τα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, ξέρω ότι έχετε εννέα πτήσεις την ημέρα από την Αμερική και την Καναδά. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτή τη αγορά, αλλά πιστεύω ότι χρειάζονται ακόμα δύο - τρία χρόνια ωρίμανσης της Κύπρου.
Εσείς είχατε το προτέρημα στην Ελλάδα ότι είχατε ήδη μπει δυναμικά στην αγορά της ΕΕ, για εμάς δεν είχε γίνει αυτό την περασμένη δεκαετία, μόλις το 30% του τουρισμού μας ήταν από την ΕΕ, αυτό είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε να αλλάξουμε τώρα και όταν με το καλό, τα επόμενα χρόνια νιώσουμε ότι όντως έχει γίνει αυτό και έχει γίνει πιο ανθεκτικός ο τουρισμός μας, πιστεύω ότι θα είναι πιο πρόσφορο το έδαφος για άνοιγμα σε μακρινότερες αγορές, όπως είναι η Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς κλπ.

Η ενεργειακή κρίση πόσο έχει επηρεάσει τις τουριστικές επιχειρήσεις;

Τις έχει επηρεάσει, αλλά υπάρχουν και κάποια μέτρα στήριξης από το κράτος.
Εκείνο που με ρωτούν πολλοί συνεχώς είναι εάν αυτή η αύξηση σε κόστος εισιτηρίων, ναύλων κλπ. θα επηρεάσει τον τουρισμό, πιστεύω ότι το πρώτο μέλημα του κόσμου φέτος είναι να καταφέρει να πάει διακοπές, διότι για δύο χρόνια ήταν κλεισμένος στο σπίτι, το ότι συμβαίνει αυτή η κρίση τώρα στην Ουκρανία ή το ότι ανεβαίνουν ίσως οι τιμές, πιστεύω ότι δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να μπορέσουμε να έχουμε τουρισμό.
Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, ήταν πολύ δύσκολα τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε και αυτό έχει επηρεάσει, αλλά νομίζω θα το αντέξουμε…

Πόσες αφίξεις περιμένετε φέτος;

Πέρυσι πιάσαμε τα 2 εκατ., ο στόχος που έχουμε βάλει είναι να πιάσουμε τουλάχιστον αυτόν τον αριθμό και από εκεί και πέρα να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Άρα, σίγουρα, εάν δεν ήταν η ουκρανική κρίση, θα προσεγγίζαμε πάρα πολύ τους αριθμούς του 2019 που ήταν σχεδόν τα 4 εκατομμύρια.

Κρατήσεις έχετε αυτή την εποχή;

Ναι και ήδη έχουμε αφίξεις, δηλαδή στην Κύπρο το θετικό είναι ότι η σεζόν ξεκινά Μάρτιο. Ακόμα και τον Γενάρη και τον Φλεβάρη είχαμε γύρω στις 200 χιλιάδες αφίξεις από διάφορες αγορές. Άρα για εμάς έχει ήδη ξεκινήσει η σεζόν, από τις αγορές που ανέφερα πριν οι κρατήσεις πάνε πάρα πολύ καλά, και για αυτό λέω, ότι ναι μια δύσκολη χρονιά, όμως δεν θα είμαστε στο μηδέν!
Περδίος_1.jpg
Νένα Ουζουνίδου
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης