Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Και τώρα συνέδρια - Επανεκκίνηση με νέα πρωτόκολλα, αλλά και με χρόνια θέματα προς επίλυση

Και τώρα συνέδρια - Επανεκκίνηση με νέα πρωτόκολλα, αλλά και με χρόνια θέματα προς επίλυση

Τι λένε επαγγελματίες για την «απελευθέρωση» του MICE και τι αναμένουν σχετικά με τη ζήτηση

Σχετικά Άρθρα

«Παράθυρο αισιοδοξίας» για διοργάνωση κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων, συναντήσεις και συνέδρια άνοιξαν οι αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που επιτρέπουν 100% πληρότητα (για εμβολιασμένους) στους συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους και ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας. Ειδικά για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο τομέας του MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exibitions) αποτελούσε «πνεύμονα εσόδων» προ πανδημίας και η καθίζησή του από το 2020 μέχρι και σήμερα, έναν από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στα απογοητευτικά οικονομικά τους αποτελέσματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Οι συνθήκες (βλέπε Omicron) από τα τέλη του 2021 είχαν οδηγήσει στην τρίτη αναβολή - η πρώτη το 2020, η δεύτερη το 2021 και η τρίτη αφορούσε το πρώτο εξάμηνο του 2022 - αντίστοιχων εκδηλώσεων και συνεδρίων και έτσι ο τουρισμός πόλεων και δωδεκάμηνων προορισμών με εμπλοκή στην αλυσίδα δεκάδων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, κατέγραφε ιστορικά χαμηλά σε πληρότητες και εισπράξεις. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τον περασμένο μήνα η απώλεια του τζίρου είχε φτάσει να μετριέται στη Θεσσαλονίκη έως και - 90%, όταν υβριδικά συνέδρια 500 ατόμων έφτασαν να πραγματοποιούνται με δια ζώσης συμμετοχή μόλις στο 10%.

Δεν είχε happy end ο «γάμος» ζωντανού και ψηφιακού

Εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων εξέφραζαν επιθυμία να επιστρέψουν τα events στις face to face συναντήσεις, αφού τα αποτελέσματα της συνύπαρξης «ζωντανού» και «ψηφιακού» δεν ήταν τα αναμενόμενα, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς τους και δεν υπήρχε ενδιαφέρον για χορηγίες. Βέβαια, οι περισσότεροι είχαν χαρακτηρίσει τα «υβριδικά» συνέδρια «υποκατάστατο των κλασικών εκδηλώσεων» και «αναγκαίο κακό». «Καλύτερο το 10% από το μηδέν», έλεγε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας. Με επιστολή της η ΠΟΞ τον περασμένο Οκτώβριο προς τους υπουργούς Τουρισμού και Υγείας είχε ζητήσει «οι χώροι στους οποίους διεξάγονται συνέδρια να λειτουργούν και αυτοί στο 100% της δυναμικότητας τους, από τη στιγμή που η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες είναι παράλογο η πληρότητα να ανέρχεται στο 80%, ενώ στα κέντρα διασκέδασης στο 100% …».
Στην ανάλυση των κύριων τουριστικών προϊόντων για το χρονικό διάστημα 2015-2019 σε παγκόσμιο επίπεδο το MICE αποτέλεσε ένα τουριστικό προϊόν με σταθερή ανάπτυξη (89 εκατ. ταξίδια το 2019 και 7,4% ρυθμό ανά έτος), ωστόσο οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι τεχνολογικές εξελίξεις οδήγησαν τις επιχειρήσεις του κλάδου στον επανασχεδιασμό των προϊόντων και των στρατηγικών τους (μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης», με τίτλο «Προϊόντα και Αγορές» που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία εταιρειών Deloitte – Remaco για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ). H προτεινόμενη στόχευση για την μετά-COVID εποχή, περιλαμβάνει περαιτέρω ανάπτυξη σε εδραιωμένες και ώριμες αγορές (π.χ. τη γαλλική αγορά MICE), όσο και σε σημαντικές από τις αναδυόμενες, με ευκαιρίες ανάπτυξης στις αγορές της Κίνας, του Καναδά και της Νότιας Κορέας που επίσης είναι στο top-10 των αγορών διεθνώς για τα πέντε κύρια προϊόντα του ελληνικού τουρισμού, ανάμεσά τους και το MICE.

Ελπίδες για αύξηση της ζήτησης


Η τελευταία εξέλιξη με την αλλαγή πρωτοκόλλων αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην ενεργοποίηση εθνικών και διεθνών συνεδρίων, αλλά και στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό ως ιδανικό προορισμό MICE, τοποθετώντας την Ελλάδα στο προσκήνιο του κλάδου διεθνώς, αρκεί, σύμφωνα με τους επαγγελματίες «να φροντίσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό και να το προβάλλουμε άμεσα, δυναμικά και συλλογικά». Για πάγιο αίτημα του HAPCO & DES (Hellenic Association ofProfessional Congress Organizers & Event Management Specialists) κατά την τελευταία περίοδο που «αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της ηγεσίας του Υπουργείου στις προτάσεις και θέσεις μας» κάνει λόγο από την πλευρά της η κ. Σίσσυ Λυγνού, γενική γραμματέας του φορέα και μέλος του Δ.Σ του ΙAPCO (International Association of Professional Congress Organizers). «Ήδη έχουμε επικοινωνήσει τις ευχάριστες εξελίξεις σε διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες του εξωτερικού που έχουν προγραμματίσει συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα το 2022, ώστε να ενισχύσουμε την αισιοδοξία και να μειώσουμε την αίσθηση αβεβαιότητας» προσθέτει.
«Η 100% πληρότητα, η δυνατότητα να μην γίνονται υποχρεωτικά συνέδρια με live streaming (το οποίο πιστεύουμε ότι τελικά θα μείνει σε κάποιο βαθμό) αλλά και η ελεύθερη διανομή διαφημιστικού υλικού σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα στην εστίαση όσον αφορά τη μουσική και τους όρθιους, πιστεύουμε ότι είναι αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση για συνέδρια και εκδηλώσεις. Σκεφτείτε ότι υπήρχε κίνδυνος αναβολής υβριδικών συνεδρίων που ήταν ήδη προγραμματισμένα, επειδή είχαν μικρά έσοδα και ήταν ασύμφορα για τους επαγγελματίες», λέει ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) κ. Γιάννης Ασλάνης. Η Omicron «πάγωσε» την κινητικότητα που υπήρχε από τις 15 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη και μετέθεσε τα περισσότερα συνέδρια για το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Παρ΄ όλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος: «Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν έχουμε κάποιο πισωγύρισμα, θα μπορούσε το τελευταίο τετράμηνο του έτους, να πιάσει τα νούμερα του 2019».

Θα δούμε μεγάλα συνέδρια στην Αθήνα και πότε;


«Η Αθήνα διαχρονικά αποδεικνύει πως μπορεί να φιλοξενήσει επιτυχημένα εθνικά και διεθνή συνέδρια που "σπάνε" τα ρεκόρ συμμετοχών και αφήνουν τις καλύτερες των εντυπώσεων. Έχουμε τις υποδομές και την ικανότητα για φιλοξενία πολύ σημαντικών συνεδρίων μεσαίου μεγέθους, θα πρέπει όμως να γίνουν πολύ σημαντικά βήματα ακόμα , προκειμένου η Αθήνα να μπορέσει να ενταχθεί στην 1η δεκάδα συνεδριακών προορισμών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», τονίζει από την πλευρά της η γενική γραμματέας του HAPCO. Παράλληλα αναφέρετε σε σημαντικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, όπως «η στοχευμένη προβολή για τον κλάδο, η αποδοχή και εκμετάλλευση της αξίας του επαγγελματικού συνεδριακού τουρισμού, η έλλειψη μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου για τη φιλοξενία μεγάλων έργων, η άρση των αυστηρών περιορισμών από ΕΟΦ και ΣΦΕΕ για τα ιατρικά συνέδρια, η σωστή προσέγγιση των διεθνών οργανισμών για την ανάθεση των συνεδρίων τους στην Αθήνα».
Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι σε ιδιωτικό επίπεδο, οι επαγγελματίες οργανωτές εργάζονται σκληρά για τη συνεχή προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και τη διεκδίκηση διεθνών διοργανώσεων. «Φροντίζουμε πάντα για την προσέλκυση διεθνών έργων. Σε αυτή μας την προσπάθεια χρειαζόμαστε επειγόντως την απόλυτη στήριξη και ενεργή συμμετοχή του κρατικού μηχανισμού, πριν να είναι αργά. Είναι ακόμα πολύ μεγάλος ο αριθμός διεθνών οργανισμών που δεν έχουν σκεφτεί την Ελλάδα ως μελλοντικό προορισμό MICE», συμπληρώνει.

Ανάπτυξη του MICE την περίοδο 2022-2025


Ωστόσο, αν και η χώρα μας προβλέπεται να φιλοξενήσει σημαντικά διεθνή συνέδρια το 2022, «είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διεθνείς φορείς, που εκφράζουν ακόμα την ανησυχία τους για τη δυνατότητα πραγματοποίησης των συνεδρίων τους δια ζώσης. Στόχος μας είναι να τους εφησυχάσουμε και να τους ξεκαθαρίσουμε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τη φιλοξενία υβριδικών/φυσικών συνεδρίων» λέει η κ. Λυγνού που εκτιμά ότι η σταδιακή άρση των μέτρων ενισχύει την αισιοδοξία και άλλων οργανισμών που σκέφτονται την Ελλάδα ως προορισμό για το ετήσιο event τους και ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιβεβαίωση περαιτέρω διοργανώσεων «έστω και last minute».
«Επιπλέον, οι επαγγελματίες οργανωτές συνεδρίων, διεκδικούμε διεθνή συνέδρια πολλά χρόνια πριν από την πραγματοποίησή τους, συνεπώς έχουμε φροντίσει να "κερδίσουμε" την ανάθεση διεθνών συνεδρίων για την περίοδο 2022-2025», προσθέτει. Τα εθνικά συνέδρια και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα στην πανδημία σε μεγάλο βαθμό σε υβριδική μορφή και αυτό προβλέπουν οι επαγγελματίες, να συνεχιστεί και φέτος. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, η συμμετοχή στα εθνικά συνέδρια κυμαίνεται περίπου στο 60% του κοινού, ενώ σε όσα διεθνή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή στο 35-50% του κοινού, μέτρηση η οποία συνεχώς θα αυξάνεται όσο θα απελευθερώνονται οι περιορισμοί και θα ενισχύεται η βεβαιότητα.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης