Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Κλειδί» για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η άρση περιττών ταξιδιωτικών περιορισμών

«Κλειδί» για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η άρση περιττών ταξιδιωτικών περιορισμών
«Χαλάρωση μέτρων, σημαίνει αύξηση κρατήσεων», υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς

Με την προσοχή τους στραμμένη στην άρση «περιττών» ταξιδιωτικών περιορισμών από και προς τις δεξαμενές εισερχόμενου τουρισμού ώστε να «ξεκλειδώσουν» όσο γίνεται νωρίτερα οι κρατήσεις από όλες τις αγορές και ηλικιακές ομάδες που παραμένουν για την ώρα διστακτικές, βρίσκονται οι άνθρωποι του τουρισμού.
Καθώς ο χρόνος κυλά αντίστροφα προς την 1η Μαρτίου - επίσημη ημερομηνία έναρξης για το «ελληνικό καλοκαίρι» σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, πολλοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα ξεδιαλύνει σημαντικά μέσα στον ερχόμενο μήνα, με τις ενδείξεις να γίνονται περισσότερο ξεκάθαρες προς τα τέλη Μαρτίου.
Παρ΄όλα αυτά, όλοι ομονοούν ότι το 2022 θα είναι καλύτερη χρονιά από την περσινή τουλάχιστον όσον αφορά την επισκεψιμότητα και τις εισπράξεις, διότι από την άλλη πλευρά, το ενεργειακό κόστος και η ακρίβεια παραμένουν ο μεγάλος τους «μπελάς» με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Και φέτος, η έναρξη της σεζόν αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις:

Η πρώτη, σε Ρόδο, Κρήτη, Κυκλάδες, Κέρκυρα και γενικότερα σε νησιωτικούς προορισμούς (ανάμεσά τους και μικρότερα νησιά) από τον Μάρτιο και η δεύτερη ένα μήνα αργότερα, προς το Πάσχα δηλαδή, στα τέλη Απριλίου, στην ηπειρωτική Ελλάδα που υποδέχεται παραδοσιακά ορισμένους πρώτους Βαλκάνιους επισκέπτες – με τον κίνδυνο πάντα να υπάρξει «κοιλιά» χρονικά μέχρι τα μέσα Ιουνίου και με ρίσκο επιχειρήσεων να ανοίξουν μόνο για λίγες μέρες και να ξανακλείσουν μέχρι το καλοκαίρι.
Παρά ταύτα, η πλήρης ανάπτυξη της τουριστικής περιόδου σύμφωνα με τους περισσότερους επιχειρηματίες δεν αναμένεται να έρθει νωρίτερα από τον ερχόμενο Μάιο και θεωρούν παράλληλα, ότι εκτός απροόπτου, θα λήξει κάπου στον Οκτώβριο ή ίσως και αργότερα σε ορισμένες περιοχές.

Διαφορετικοί ρυθμοί και ταχύτητες

Οι οιωνοί είναι θετικοί από τη στιγμή που η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της ασφάλειας μέσα από τη διαχείριση της πανδημίας και ταυτόχρονα «πόντους» στο χάρτη με τους δημοφιλείς παγκόσμιους προορισμούς.
Η πρώτη αγορά που αναμένεται να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της προς τα ελληνικά νησιά, είναι του Ηνωμένου Βασιλείου, από όπου οι κρατήσεις αυξάνονται τον τελευταίο μήνα και επιπροσθέτως αίρεται η καραντίνα.
Από τις 11 Φεβρουαρίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται πλέον να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ Covid-19, πριν ή μετά την άφιξή τους στο βρετανικό έδαφος, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Boris Johnson θέλει από τον Μάρτιο να άρει και την υποχρέωση απομόνωσης σε περίπτωση κρούσματος, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι ρυθμοί των κρατήσεων ωστόσο, σε σχέση με το 2019, παραμένουν διαφορετικοί από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από κατάλυμα σε κατάλυμα, με τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα all inclusive να οδηγούν την κούρσα.
Για παράδειγμα, οι γερμονόφωνες αγορές, σύμφωνα με την ταξιδιωτική πλατφόρμα Holiday Check δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση αυτή τη στιγμή για την Κρήτη και τη Ρόδο - αλλά για ταξίδια που πρόκειται να πραγματοποιήσουν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αν και υπάρχουν σημάδια αύξησης κρατήσεων και για την άνοιξη.
Ωστόσο, πρώτες επιλογές τους είναι τα τουρκικά παράλια, η Μαγιόρκα και η Αίγυπτος, ενώ υστερούν τα Κανάρια νησιά. Όσον αφορά τη Γερμανία, ενδεχόμενη χαλάρωση των περιορισμών θα υπάρξει μετά την "Όμικρον" και εφόσον το σύστημα υγείας δεν κινδυνεύει με υπερφόρτωση.
Αντίθετα, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία αποφάσισαν να διευκολύνουν τους κανόνες εισόδου, διότι συμπεραίνουν μεταξύ άλλων ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν εμποδίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Συγκρατημένες εκτιμήσεις στην αρχή

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, φαίνεται πως επιλέγει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στο εσωτερικό της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, με τον Μάρτιο να αποτελεί μήνα – σταθμό για επανεξέταση της κατάστασης και για αποφάσεις.
«Οποιαδήποτε χαλάρωση μέτρων θα φέρει και περισσότερες κρατήσεις», υποστηρίζουν άνθρωποι από το χώρο του τουρισμού, ενώ η νέα NOTAM προβλέπει μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου αφίξεις με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με χρονική ισχύ 9 μηνών ή πιστοποιητικό νόσησης έως 180 ημέρων ή αρνητικού PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.
Τα παραπάνω ισχύουν για επιβάτες που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της Σένγκεν, καθώς και από τις 33 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ταξιδιώτες θα εισέρχονται με αρνητικό τεστ, ανεξαρτήτως εμβολιασμού και σε περίπτωση θετικού δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξή τους, θα απομονώνονται για 5 ημέρες.
Το πολλαπλών ταχυτήτων σκηνικό που διαμορφώνεται σήμερα στην Ευρώπη – καθώς η κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικά την Omicron, φέρνει αυτοσυγκράτηση στην αγορά σχετικά με εκτιμήσεις της γύρω από τα μεγέθη του 2022.
Άλλωστε βρισκόμαστε λίγο πριν την αρχή της σεζόν και όλα με βάση την προηγούμενη εμπειρία «ενδέχεται να ανατραπούν».
Από την άλλη, εάν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη, δεν αποκλείεται ορισμένες περιοχές να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019 αν και ο κίνδυνος της πανδημίας δεν έχει εκμηδενιστεί.
«Για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα πρέπει να γίνει πλήρης έναρξη των πτήσεων (τακτικών και τσάρτερ) προς τους προορισμούς, να μην υπάρξουν προβλήματα στα χερσαία σύνορα όσον αφορά τον οδικό τουρισμό και να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά όχι μόνο οι βασικές, αλλά και οι νέες και ανερχόμενες αγορές, όπως είναι για παράδειγμα η Πολωνία», σημειώνει επιχειρηματίας και προβλέπει – εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά - «ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού από άποψη αφίξεων και πληροτήτων στις αρχές Μαΐου».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης