Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Χιλιάδες τα κενά σε θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, λίγο πριν το τουριστικό restart

Χιλιάδες τα κενά σε θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, λίγο πριν το τουριστικό restart
Στις 8.000 οι ελλείψεις στη Ρόδο, πάνω από 5.000 στην Κρήτη, σοβαρά κενά στην Κέρκυρα και παντού
Σχετικά Άρθρα

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις σε εξειδικευμένο και αναγκαίο προσωπικό έχουν επιδοθεί ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και Όμιλοι σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν: Τέλη Απριλίου σύμφωνα με τους περισσότερους επιχειρηματίες, αρχές Μαρτίου για το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού που δηλώνει αισιόδοξο ότι «η Ελλάδα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό το ερχόμενο καλοκαίρι» και με την TUI να προβλέπει ταυτόχρονα ισχυρή δυναμική κρατήσεων για το 2022 που μπορεί να πιάσει τα νούμερα του 2019.
Χρόνιο πρόβλημα που οξύνθηκε λόγω κορωνοϊού
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης εκτιμά ότι οι κενές θέσεις σε top προορισμούς όπως είναι η Κρήτη, αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 5.000 και αφορούν «όλες τις ειδικότητες» όπως εξηγεί στο BN, αλλά κυρίως καμαριέρες, μάγειρες, σερβιτόρους και βοηθούς, υπαλλήλους υποδοχής κ.α.
Δηλώνει ωστόσο αισιόδοξος ότι τα κενά θα έχουν προλάβει να καλυφθούν έως τον ερχόμενο Μάιο με ανθρώπινο δυναμικό κυρίως από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όταν δηλαδή η τουριστική σεζόν θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εκτός απροόπτου.
Σύμφωνα δε με επιχειρηματίες, η επιδότηση της ανεργίας λειτουργεί ως αντικίνητρο για την κάλυψη θέσεων και για την επιμήκυνση της σεζόν, σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα όπου τα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν άμεσα και έμμεσα, το 25% του ΑΕΠ.
Η υφιστάμενη κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο συγκεκριμένα επαγγέλματα της τουριστικής αλυσίδας, με το πρόβλημα να οξύνεται παραπάνω κατά τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, αφού ουσιαστικά συρρικνώθηκε κι άλλο ο χρόνος απασχόλησης. Αρκετοί, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εντελώς το επάγγελμά τους και να στραφούν σε κάτι πιο σταθερό για την επιβίωσή τους.

Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας

«Ολόκληρη η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας είναι μια βασική παράμετρος που λείπει για να διατηρηθεί το προσωπικό στη χώρα μας σε μόνιμη βάση. Με δύο ή τρεις μήνες δουλειά και με επίδομα των 534 ευρώ που έδινε το κράτος μέσα στην πανδημία, αρκετοί δεν μπορούσαν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και έτσι αναζήτησαν δωδεκάμηνης διάρκειας εργασία για να αισθανθούν πιο ασφαλείς», δηλώνει στο BN o γενικός γραμματέας της ΠΟΞ κ. Μανώλης Τσακαλάκης.
Δηλώνει ωστόσο αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, χωρίς να κινδυνέψουν φέτος μονάδες να μην ανοίξουν καθόλου εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, διότι όπως λέει «είναι γνωστό ότι οι αμοιβές είναι καλύτερες από άλλους κλάδους».
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα στην Κύπρο, όπου παράγοντες του τουρισμού επιμένουν να το χαρακτηρίζουν «άλυτο» ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν μέρα με την ημέρα.
Πέρυσι, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε διότι οι μήνες με τις υψηλές πληρότητες δεν ήταν πάνω από τρεις, αλλά φέτος λόγω ζήτησης, εκτιμάται ότι θα είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν οι μονάδες να παράσχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους διαμένοντες.
«Ενδεχόμενη μείωση της προσφερόμενης ποιότητας και ελλιπής παροχή της θα έχει συνέπειες στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου και γενικότερα στην εικόνα του προορισμού», τονίζουν.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν μεγάλες αγορές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού να επισημαίνει πάντως πως για την αντιμετώπιση του ζητήματος που επηρεάζει την πλήρη ανάκαμψη του τομέα, θα πρέπει να διευκολυνθεί η μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες.

Αναζητούν προσωπικό στη Βόρεια Ελλάδα

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Κέρκυρα, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Χαράλαμπο Βούλγαρη τα κενά πλέον είναι πολύ μεγάλα σε ειδικότητες κουζίνας, καμαριέρες και σέρβις. «Πέρυσι ειδικά, αργήσαμε να ανοίξουμε τη σεζόν στο νησί με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να εγκαταλείψει τον κλάδο και να αναζητήσει αλλού εργασία», δηλώνει.
Την ίδια στιγμή μεγάλοι ξενοδοχειακοί Όμιλοι με καταλύματα σε όλη τη χώρα σπεύδουν να αναζητήσουν προσωπικό από τουριστικές σχολές και παράλληλα πραγματοποιούν αλλεπάλληλες μέρες καριέρας και συνεντεύξεις με υποψηφίους στην Αθήνα αλλά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου εκεί, η ανεργία κυμαίνεται σε υψηλότερα ποσοστά.
Επιπλέον, το άνοιγμα νέων μονάδων διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς, συγκρατεί το μέχρι σήμερα μετακινούμενο προσωπικό στον τόπο μόνιμης διαμονής του και ήδη το πρόβλημα είναι τεράστιο στη Ρόδο, όπου και αναζητούνται 8.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που άπλωσαν δίχτυα σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι αρκετοί που είχαν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το χώρο, κρίνοντας ότι αυτό τους συνέφερε περισσότερο.

Καθημερινά δεκάδες αγγελίες

Οι ελλείψεις σε ντόπια χέρια, οδήγησαν αρκετές επιχειρήσεις να αναζητήσουν προσωπικό ακόμη και στο εξωτερικό, αλλά όπως λένε εργοδότες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα για τρίτη χρονιά, «πάρα πολλοί αλλοδαποί σήμερα έχουν φύγει».
Όπως σημειώνουν, «υπάρχει έντονο ζήτημα σε πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους».
Την ίδια ώρα, μεγάλη αύξηση παρατηρείται σε αγγελίες που αναζητούν προσωπικό σε τουριστικές επιχειρήσεις σε διαδικτυακές πλατφόρμες εύρεσης εργασίας, με δελεαστικούς μισθούς και δωρεάν διαμονή και σίτιση.
Ταυτόχρονα, τα πολλά εστιατόρια και μπαρ που άνοιξαν μέσα σε ξενοδοχεία ως τάση που αναπτύχθηκε περισσότερο μέσα στην πανδημία, αναγκαστικά απορροφούν περισσότερο ανθρώπινο εργατικό δυναμικό για να λειτουργήσουν και έτσι, οι θέσεις καλύπτονται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με παλαιότερα.
Την ίδια ώρα, πολλές καμαριέρες που δεν έβρισκαν δουλειά μέσα στην κρίση, απορροφήθηκαν από σούπερ μάρκετ που αύξησαν τους τζίρους τους μέσα στην πανδημία και αναζήτησαν νέο προσωπικό προκειμένου να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση και πλέον, είναι δύσκολο για αυτές τις εργαζόμενες, να επιστρέψουν ξανά στην εποχική απασχόληση.
Νένα Ουζουνίδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης