Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Εκτίναξη τουριστικών εσόδων τη διετία 2022 – 2023 αναμένει το ΙΝΣΕΤΕ

Εκτίναξη τουριστικών εσόδων τη διετία 2022 – 2023 αναμένει το ΙΝΣΕΤΕ
«Του χρόνου τα έσοδα μπορεί να υπερβούν τα 18 δις του 2019» προβλέπει και θεωρεί κομβικής σημασίας την εξέλιξη του πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα

Ευνοϊκή συνθήκη για την πορεία των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού, θεωρεί το ΙΝΣΕΤΕ τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τόσο για φέτος, όσο και για την επόμενη χρονιά.
«Η διαφαινόμενη υψηλή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα των οικονομιών προέλευσης των ξένων τουριστών στην Ελλάδα στην περίοδο 2022-2023, εκτός αν υπάρξει ανατροπή λόγω ιδιαίτερα δυσμενούς εξέλιξης της πανδημίας, σηματοδοτεί τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό στην περίοδο αυτή, με δυνατότητα τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό να υπερβούν το επίπεδό τους το 2019 (€ 18,18 δις) ήδη από το 2023», τονίζει στη νέα του μελέτη, στην οποία αναλύει τις σχετικές εξελίξεις, τη σημερινή συγκυρία και τους παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.
Την παραπάνω άποψη άλλωστε, φαίνεται να συμμερίζονται τελευταία όλο και περισσότεροι άνθρωποι από το χώρο του τουρισμού που παρακολουθούν τη ζήτηση, τις κρατήσεις και τις τάσεις της αγοράς.
Οι περισσότεροι προβλέπουν ότι τα έσοδα θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 όχι φέτος, αλλά το 2023.
«Με «κερασάκι στην τούρτα» την Omicron που προκάλεσε σειρά από εμπόδια στο ξεκίνημα του έτους και καθιστά το πρώτο τετράμηνο υποτονικό από άποψη κίνησης, θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν φέτος πιάσουμε το 80% του 2019», υποστηρίζουν οι πιο... συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους επιχειρηματίες.
Για το 2022, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) θεωρεί ότι η συνεισφορά του τομέα στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να φτάσει έως και 6,4% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν απέφερε έσοδα σχεδόν 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δείχνει επίσης ότι εάν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν και χαλαρώσουν οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια, ο τουριστικός τομέας θα μπορούσε να δημιουργήσει 58 εκατομμύρια θέσεις εργασίας την τρέχουσα χρονιά, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων πάνω από 330 εκατ., δηλαδή μόλις 1% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα και με αύξηση 21,5% έναντι του 2020.

Πιο ελκυστικά τα ταξίδια από τις ΗΠΑ

Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, οι διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα πολλών προϊόντων καθώς και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους εργασίας στις ΗΠΑ είναι οι παράγοντες που επιταχύνουν εξελίξεις, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ. «Εξαιτίας των πιο έντονων πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η Fed (Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ) θα αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα από ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται το δολάριο να ενισχυθεί έναντι του ευρώ, καθιστώντας πιο ελκυστικά τα ταξίδια και τις διακοπές στην Ευρώπη», εκτιμούν οι αναλυτές.
Εξάλλου η αύξηση του πληθωρισμού στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες από τον περασμένο Απρίλιο, είναι κύριο θέμα οικονομικής πολιτικής παγκοσμίως, δεδομένου ότι συνδυάζεται και με την υψηλότερη του αναμενομένου ανάκαμψη των οικονομιών και με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των προϊόντων ενέργειας, των ναύλων και πολλών πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Η Ελλάδα εισέπραξε από τον εισερχόμενο τουρισμό από τις ΗΠΑ περίπου 1,2 δισ. ευρώ το 2019 (6,7% του συνόλου).
Οι εισπράξεις τους εννέα πρώτους μήνες του 2021 ανήλθαν στο 47% των αντίστοιχων των εννέα πρώτων μηνών του 2019, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2022 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 3,7% (ΔΝΤ: 5,2%).
«Το θέμα είναι αν η τρέχουσα κατακόρυφη άνοδος του πληθωρισμού, στο 6,22% στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2021 και στο 4,9% στη Ζώνη του Ευρώ (ΕΕ-19) τον Νοέμβριο 2021, θα είναι προσωρινή ή το αν θα επηρεάσει αυξητικά και τις πληθωριστικές προσδοκίες και θα λάβει τελικά μονιμότερες διαστάσεις.
Προς το παρόν, οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες (ΚΤ), και ειδικότερα η FED στις ΗΠΑ και η ΕΚΤ στη Ζώνη του Ευρώ, φαίνεται να υιοθετούν την άποψη ότι ο τρέχον πληθωρισμός οφείλεται στους παράγοντες που προαναφέρθηκαν και θεωρείται ότι, όπως υποστηρίζεται, θα πάψουν να ισχύουν μετά τα μέσα του 2022», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές

Την ίδια στιγμή, με τις εισπράξεις από τη Ζώνη του Ευρώ κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2021 να «πιάνουν» το 68% των αντίστοιχων εννέα πρώτων μηνών του 2019, η Ελλάδα αναμένει πολλά από την ευρωστία των ευρωπαϊκών αγορών τόσο φέτος, όσο και του χρόνου.
Άλλωστε η χώρα μας εισέπραξε από τον εισερχόμενο τουρισμό της ευρωζώνης περίπου 7,7 δισ. ευρώ το 2019 (44% του συνόλου).
Συγκεκριμένα, οι τουρίστες από τη Γερμανία, άφησαν περίπου 3 δις ευρώ το 2019, ενώ οι εισπράξεις εννεαμήνου του 2021 ανήλθαν στο 73% των αντίστοιχων μηνών εκείνης της χρονιάς.
Για το 2022 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 3,9% (ΔΝΤ: 4,6%) που θα βασιστεί κατά κύριο λόγο σε αύξηση των επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου κατά 7,2% με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9% (ΙΝΣΕΤΕ).
Εντυπωσιακό είναι το ότι η χώρα μας που εισέπραξε από τη Γαλλία περίπου 1,1 δισ. ευρώ το 2019 (6,2% του συνόλου), και τον Σεπτέμβριο του 2021 κατάφερε να ανακτήσει το 90% των αντίστοιχων εννέα πρώτων μηνών του 2019 (αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ της Γαλλίας κατά 4,3% το 2022 (ΔΝΤ: 3,9%, ΕΕ-Νοέμβριος 2021: 3,8%). Από την Ιταλία, η Ελλάδα εισέπραξε περίπου 1 δισ. ευρώ το 2019 (5,7% του συνόλου) και το 51% αυτών κατά το εννεάμηνο του 2021, ενώ το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1% το 2022 (ΔΝΤ: 4,2%, ΕΕ-Νοέμβριος 2021: 4,3%).

H περίπτωση της Βρετανίας

Αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση που κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι τουριστικές εισπράξεις κατά 18,9% και 32,4% αντίστοιχα το 2019, έναντι του ελαφρά μειωμένου επιπέδου τους το 2018 λόγω του Brexit. Πέρυσι, οι εισπράξεις κατά τους πρώτους εννέα μήνες ανέκτησαν το 51% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, όταν δηλαδή η Ελλάδα είχε βγει κερδισμένη από τον εισερχόμενο βρετανικό τουρισμό, με έσοδα περίπου 2,6 δις.
Η μεγάλη πτώση του ΑΕΠ το 2020 και η διακοπή της ταξιδιωτικής κίνησης κατά το μεγαλύτερο μέρος της ίδιας χρονιάς, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση των αφίξεων και των τουριστικών εισπράξεων από τη μεγάλη αυτή αγορά.
Ωστόσο, η ανάκαμψη της οικονομίας της Βρετανίας από το 2021 και η μερική άρση των εμποδίων στα ταξίδια είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τουριστικές εισπράξεις, αλλά και οι δαπάνες ανά τουρίστα, σε σχέση με την πρώτη χρονιά της πανδημίας.
Για το 2022 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 3,4% (ΔΝΤ: 5%, ΕΕ-Νοέμβριος 2021: 4,8%), με αύξηση των επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου κατά 5,4% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,2%.
Νένα Ουζουνίδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης