Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Έτοιμη να δώσει ώθηση στον τουρισμό η Ευρώπη, με χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών

Έτοιμη να δώσει ώθηση στον τουρισμό η Ευρώπη, με χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών
Αναποτελεσματικά μέτρα οδήγησαν σε συρρίκνωση της επιβατικής κίνησης και έπληξαν την τουριστική κίνηση
Σχετικά Άρθρα

Ταχεία ανάκαμψη στην αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη αναμένει η τουριστική βιομηχανία, μόλις υποχωρήσει η πανδημία και αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, με τους περισσότερους να τοποθετούν την έναρξη την ερχόμενη Άνοιξη.
Οι περιορισμοί και ειδικά όταν λαμβάνονται σχεδόν απροειδοποίητα, έχουν προκαλέσει τριγμούς, αναβολές ταξιδιών και σημαντικές ακυρώσεις, με τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να προειδοποιεί ότι η εφαρμογή τους επιβραδύνει το ρυθμό ανάκαμψης που είναι «άνισος σε όλες τις περιοχές του κόσμου, λόγω διαφορετικών βαθμών περιορισμών κινητικότητας, ποσοστών εμβολιασμού και εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών».
Μάλιστα ο ΠΟΤ επικαλείται πλέον και τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με τη διασπορά της παραλλαγής Omicron, σύμφωνα με τα οποία, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός συνόρων αποδεικνύονται μη αποτελεσματικοί και αντιπαραγωγικοί για τις εθνικές οικονομίες.

Ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη και την Αμερική ταυτόχρονα

Διεθνείς αναλύσεις υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη και την Αμερική ταυτόχρονα με την ευρεία διάδοση των εμβολιασμών και τη σημαντική συντονισμένη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, θα μπορούσε να «απογειώσει» την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και να επιταχύνει σημαντικά την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2022.
Εξάλλου, άρση των περιορισμών που καθίστανται αναποτελεσματικοί, θέλουν και οι άνθρωποι του τουρισμού στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας πως είναι ένας από τους λόγους που καθορίζει τη συμπεριφορά των εν δυνάμει ταξιδιωτών.
«Έχει να κάνει με διστακτικότητα και με last minute ακυρώσεις, όταν επιβάλλεται ξαφνικά καραντίνα κατά την επιστροφή, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου», λένε.
Άλλοι εκτιμούν ότι οι κρατήσεις επηρεάστηκαν στα τέλη του έτους λόγω της εμφάνισης της Omicron «ενεργοποιώντας την ανασφάλεια και το φόβο», αλλά εφόσον αποδείχθηκε ότι «τα συμπτώματα παραμένουν ήπια, κάποιοι αναθάρρησαν και άρχισαν δειλά να κάνουν κρατήσεις για διακοπές.

Ίσως είναι άσκοπο το «κλείσιμο» των συνόρων, όταν μια παραλλαγή είναι διαδεδομένη ήδη στην κοινωνία», υποστηρίζουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ σκέφτηκε να διευκολύνει τα ταξίδια, με συστάσεις προς τα κράτη – μέλη για ένα σύστημα κοινών ταξιδιωτικών κανόνων από την 1η Φεβρουαρίου που να σχετίζεται περισσότερο με την κατάσταση του ταξιδιώτη, παρά με τη χώρα προέλευσης.
Έτσι όσοι ταξιδεύουν με έγκυρο πιστοποιητικό που αναφέρεται σε πλήρη εμβολιασμό, ανάρρωση από τον κορωνοίό ή πρόσφατο αρνητικό τεστ δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς, με τον αστερίσκο εξαιρέσεων να παραμένει για εκείνους που προέχονται από ζώνες ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.
«Η εξάπλωση της Omicron σε όλη την Ευρώπη, φέρνει στο προσκήνιο τη διακοπή των πρόσθετων ταξιδιωτικών μέτρων που έκαναν δυσκίνητες τις μετακινήσεις και επηρέασαν τη ζήτηση, σε συνδυασμό με την αποσαφήνιση όσων ισχύουν εντός ΕΕ, με σκοπό τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού και την ενημέρωσή του, ώστε να αποφεύγει τη σύγχυση», σχολιάζουν επιχειρηματίες από το χώρο του τουρισμού.

Ο αντίκτυπος της covid στα αεροδρόμια

Η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 37% την περασμένη χρονιά, σε σχέση με το 2020, αλλά παρέμεινε στο -59% κάτω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με το ACI Europe.
Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια (1,72 δις επιβάτες το 2020) συνεχίστηκε και το 2021 όπου τα αεροδρόμια της γηραιάς ηπείρου κατέληξαν να χάσουν άλλους 1,4 δις επιβάτες σε σύγκριση με το 2019.
Το πρώτο εξάμηνο έμεινε στάσιμο ουσιαστικά λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», αφού σημειώθηκε πτώση -77,7% σε σύγκριση με το 2019, εξαιτίας των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών και των lockdown που επιβλήθηκαν.
Τα εμβόλια, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και το άνοιγμα υπερατλαντικών ταξιδιών βελτίωσαν τους δείκτες κατά το δεύτερο εξάμηνο (-42,4% σε σχέση με το 2019), ωστόσο ο Δεκέμβριος 2021 διέκοψε την τάση ανάκαμψης λόγω της Omicron.
Η βελτίωση ήταν προοδευτική από τον Ιούνιο και έπειτα, χάρις στην έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου και έφτασε έως και – 35,2% έναντι του 2019 τον περασμένο Νοέμβριο.
Όμως, ο αντίκτυπος της Omicron στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια έφερε πτώση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας της άμεσης αντίδρασης κυβερνήσεων που έσπευσαν να υιοθετήσουν επαυξημένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αντιστρέφοντας τη δυναμική και οδηγώντας σε νέο αρνητικό πισωγύρισμα τον τελευταίο μήνα της χρονιάς, με μείωση της επιβατικής κίνησης της τάξης του – 39,2%.

Πτώση το 2021 που άγγιξε το -64,6%

Στο μεταξύ, εντός ΕΕ, τα αεροδρόμια κατέγραψαν πτώση το 2021 που άγγιξε το -64,6% έναντι του 2019, με την Ελλάδα ωστόσο να σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις (-46,8%) και να ακολουθούν η Ρουμανία (-52,7%), το Λουξεμβούργο (-53,9%), η Κύπρος (-55,6%), η Βουλγαρία (-55,9%), ενώ στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η Ισπανία (-56,4%) και η Πορτογαλία (-57,9%). Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στη Φινλανδία (-80,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-78,1%), την Τσεχία (-74,8%) και την Ιρλανδία (-74,4%).
Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ευρώπης, είδαν την κίνηση να αυξάνεται κατά 59,4% σε σχέση με το 2020 και να μειώνεται η διάφορά από το 2019, στο -34,4%, λόγω των λιγότερο αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν συγκεκριμένα κράτη, ανάμεσά τους και λιγότερα lockdown.
Σε καλύτερη μοίρα βρέθηκαν τα αεροδρόμια της Ρωσίας με πτώση μόλις στο -24,4% σε σχέση με το 2019 και της Αρμενίας, με -29,3%.

Γενικά, στις top θέσεις με τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης βρέθηκαν η Κωνσταντινούπολη, το Sheremetyevo της Μόσχας και το Παρίσι Charles de Gaulle.

Από την εμφάνιση της Omicron και τα όσα ακολούθησαν εξάλλου, πολλές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις πτήσεις και τη χωρητικότητά τους για το πρώτο τρίμηνο του 2022 που είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλή περίοδος και κρατούν στάση αναμονής για την Άνοιξη, ευελπιστώντας πως η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο και τα ταξίδια θα απελευθερωθούν.
Αλλαγή στάσης από τη Βρετανία
Στο μεταξύ, το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, γνωστοποιώντας τις προθέσεις της για κατάργηση των αυστηρών απαιτήσεων που είχε επιβάλει για όσους εισέρχονται στη χώρα, «ακούγοντας» τους κραδασμούς που επέφεραν στην ταξιδιωτική βιομηχανία – είδηση η οποία χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός κ. Boris Johnson αναθεώρησε ότι η χώρα του πρέπει να είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις και τους ταξιδιώτες, επιτρέποντας την είσοδο σε όσους έχουν διπλοεμβολιαστεί, χωρίς την επίδειξη αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό.

Μάλιστα η υποχρέωση αυτή καταργείται από τις 11 Φεβρουαρίου και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κρατήσεων από τον επόμενο μήνα.

Η πίεση από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν τεράστια, ενώ από τα τέλη του προηγούμενου έτους είχε επιβληθεί η απαίτηση για μια σειρά τεστ πριν και μετά το ταξίδι για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Η νέα εξέλιξη σκόρπισε ανακούφιση ενόψει καλοκαιριού με την ευχή «να μην υπάρξουν άλλες σπασμωδικές αντιδράσεις σε περίπτωση εμφάνισης νέων παραλλαγών».
nΜάλιστα τις αλλαγές στη Βρετανία προτίθενται να υιοθετήσουν και οι αποκεντρωμένες κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφού αποδείχθηκε ότι οι αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν «δεν επιβράδυναν ουσιαστικά την εξάπλωση της Omicron».
Η άρση των υποχρεωτικών τεστ για όσους έχουν εμβολιαστεί αναμένεται να οδηγήσει αρκετές οικογένειες στο να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και στο να επανασυνδεθεί έτσι η βρετανική αγορά με τουριστικούς προορισμούς και το αντίστροφο, ώστε να τονωθεί η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι σκληρά χτυπημένη από το πλήγμα στον αεροπορικό κλάδο, ενώ πλέον θα γίνονται αποδεκτά πιστοποιητικά από περισσότερες από 180 χώρες.
Αν και η κόκκινη λίστα χωρών δεν αναμένεται προς το παρόν να εξαφανιστεί, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει ωστόσο την αντικατάσταση της υποχρεωτικής καραντίνας σε ξενοδοχεία με απομόνωση στο σπίτι, αρκεί να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα συμμόρφωσης θα παραμείνουν υψηλά.
Νένα Ουζουνίδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης