Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Να «σωθούν» τα τουριστικά έσοδα του πρώτου διμήνου της σεζόν, το μεγάλο «στοίχημα» του 2022

Να «σωθούν» τα τουριστικά έσοδα του πρώτου διμήνου της σεζόν, το μεγάλο «στοίχημα» του 2022
Στον Απρίλιο ποντάρουν οι προορισμοί, με απρόσμενο «σύμμαχο» τις νέες συστάσεις του ΠΟΥ για τα ταξίδια
Σχετικά Άρθρα

«Όσο πιο κοντά, τόσο το καλύτερο», λένε οι άνθρωποι του τουρισμού για την έναρξη της σεζόν του 2022, καθώς πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Η επανεκκίνηση της θερινής τουριστικής περιόδου πλησιάζει, με τον Απρίλιο να φαντάζει ως ο πιο πιθανός μήνας του reopening εποχικών τουριστικών επιχειρήσεων σε ώριμους κυρίως προορισμούς, όπως είναι για παράδειγμα δημοφιλή ελληνικά νησιά που βρίσκονται «ψηλά» στη λίστα των προτιμήσεων και έχουν ήδη δρομολογηθεί συμφωνίες με τουριστικά πακέτα.
Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες είναι να εξελιχθούνόλα ομαλά στο μέτωπο της πανδημίας, να μην υπάρχει πισωγύρισμα και να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που δυσκολεύουν τις μετακινήσεις και τον προγραμματισμό διακοπών, προκαλώντας σύγχυση και εμπόδια.
Οι επιχειρηματίες της τουριστικής αλυσίδας έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις αντιδράσεις από τις βασικές αγορές του εξωτερικού και κυρίως πως αυτές θα αποτυπωθούν στα συστήματα κρατήσεων, όταν από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Ισπανία ετοιμάζονται για ολική επιστροφή και η Τουρκία μειώνει τις τιμές, εκμεταλλευόμενη την υποτίμηση του νομίσματος. Η μεγάλη ζήτηση για τη χώρα μας δεν έχει επηρεαστεί και αναμένονται φέτος περισσότεροι τουρίστες, σύμφωνα με τους tour operators που καταστρώνουν τα πλάνα τους πάνω στην ανθεκτικότητα, ασφάλεια και αξιοπιστία του ελληνικού τουρισμού.
Το μεγάλο στοίχημα για φέτος πλέον είναι ο τουρισμός να «σώσει» τα έσοδα του πρώτου διμήνου (Μάιος – Ιούνιος) ώστε η σεζόν να μην διαρκέσει μόνο τέσσερις μήνες όπως πέρυσι, αλλά να επανέλθει τουλάχιστον σε κανονική διάρκεια και να επεκταθεί ει δυνατόν, μέχρι τα τέλη του έτους.
«Δεν χρειάζεται ένας μεγάλος tour operator, όπως η TUI, για να γεμίσει η Ρόδος τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θέλουμε να σχεδιάσουμε μαζί τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και μετά Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο», τόνισε χθες από τη Ρόδο ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.

ΠΟΥ: Να αρθούν ή να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Λίγο πριν ξεκινήσουν και επίσημα οι προετοιμασίες, αναποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου έσπευσε να χαρακτηρίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τα μέτρα που ελήφθησαν για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron και αναφέρεται στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Συμβουλεύει δε, περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μάσκες, τεστ, καραντίνες και εμβολιασμούς να βασίζονται σε εκτιμήσεις κινδύνου, ώστε να αποφεύγεται η οικονομική επιβάρυνση στους διεθνείς ταξιδιώτες.
Οι προσωρινές συστάσεις του ΠΟΥ κατά την τελευταία έκτακτη συνεδρίασή του, έγιναν σε μια στιγμή που τα κρούσματα Covid-19 σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 20% σε μια εβδομάδα, φτάνοντας τα 18 εκατομμύρια και την ώρα που η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία προετοιμάζεται για τη σεζόν του 2022:
• Άρση ή χαλάρωση των διεθνών απαγορεύσεων κυκλοφορίας καθώς «δεν παρέχουν προστιθέμενη αξία και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική πίεση που αντιμετωπίζουν τα κράτη».
• Να μην απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ως η μόνη οδός η προϋπόθεση που επιτρέπει τα διεθνή ταξίδια, δεδομένης της περιορισμένης παγκόσμιας πρόσβασης και της άνισης διανομής των εμβολίων. Τα κράτη θα πρέπει να εξετάσουν μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο για τη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών με άρση ή τροποποίηση μέτρων.
• Να αναγνωριστούν όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης και όλοι οι συνδυασμοί εμβολίων σύμφωνα με τις συστάσεις.

ΤτΕ: 10,47 δις τουριστικά έσοδα στο 11μηνο

Κατά 1,4 δισ. ευρώ περιορίστηκε στο μεταξύ, το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της Ελλάδας στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021, εξέλιξη που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οφείλεται στην αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος, δείχνοντας επί της ουσίας την «ευεργετική» συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 8,9 δισ. ευρώ, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 10,47 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 96,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 144,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το 47% και το 59% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.
Τον Νοέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 2,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 219,3% και 308,2% αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στο 60% και το 91% εκείνων του Νοεμβρίου του 2019 αντίστοιχα.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος των θαλάσσιων μεταφορών.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης