Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ταξίδια στο εξωτερικό, ο μεγάλος ασθενής της Omicron

Ταξίδια στο εξωτερικό, ο μεγάλος ασθενής της Omicron
Αντιδράσεις και φόβους για απόλυτο χάος στην Ευρώπη, φέρνουν οι νέοι περιορισμοί
Σχετικά Άρθρα
Τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται οι περιορισμοί εισόδου στις χώρες της Ευρώπης.
Η Omicron τρομάζει για νέο «χειρόφρενο» στα διασυνοριακά ταξίδια και ήδη έχει σημάνει συναγερμός για ενδεχόμενο κύμα ακυρώσεων μετακινήσεων που είχαν προγραμματίσει στο εξωτερικό πλήρως εμβολιασμένοι, είτε για χριστουγεννιάτικες διακοπές, είτε για να συναντηθούν με συγγενείς και φίλους.
Τουριστικοί πράκτορες και tour operators μιλούν ήδη για οικονομική δυσμένεια που πλήττει τον τομέα τους για άλλη μια φορά, στη δεύτερη πιο επικερδή χρονική περίοδο της χρονιάς, μετά το καλοκαίρι.

Ένα στα τρία ταξίδια ακυρώνεται

Τα πάνω κάτω στις μετακινήσεις εκτός συνόρων φέρνουν οι τροποποιήσεις προς το αυστηρότερο των ταξιδιωτικών περιορισμών, το αλλεπάλληλο testing, οι απαγορεύσεις, οι ακυρώσεις εκδηλώσεων και τα lockdown.
Το εν δυνάμει επιβατικό κοινό μιλά για αιφνιδιασμό που δεν αφήνει πολλά περιθώρια ρίσκου, την ώρα που ο τρόμος για ραγδαία διασπορά της Omicron φέρνει αβίαστα δεύτερες σκέψεις και αναβολές προγραμματισμένων μετακινήσεων στο εξωτερικό.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι ακυρώσεις αυτές αγγίζουν το 30%, ενώ με βάση και τις εκτιμήσεις τους η κίνηση φέτος υπολογίζεται να έχει πιάσει μόνο το 20 – 25% της αντίστοιχης του 2019.
Την ίδια στιγμή, ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας αναφέρουν ακυρώσεις εισερχόμενων κρατήσεων από τα Βαλκάνια σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη κ.α. κατά την εορταστική περίοδο.
Λόγω των αργιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πολλές υπηρεσίες στο εξωτερικό παραμένουν κλειστές με αποτέλεσμα η διενέργεια pcr ή rapid test που απαιτείται κατά την επιστροφή από άλλους προορισμούς, να συνεπάγεται οπωσδήποτε ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό που θα πρέπει να κλείσει ραντεβού σε ανοιχτό διαθέσιμο εργαστήριο, να αποφύγει τις ατελείωτες ουρές, αλλά και να επωμιστεί ξαφνικά ένα επιπλέον κόστος για την τσέπη του που τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό.
«Ο φόβος του να χρειαστεί καραντίνα σε ξένη χώρα εάν κάποιος βρεθεί θετικός και να πληρώσει ο ίδιος τα έξοδα διαμονής ή νοσηλείας του είναι αποτρεπτικός παράγοντας ακόμη και για τους πιο τολμηρούς», τονίζει άνθρωπος της αγοράς και μιλά για «άσχημο ρυθμό στις κρατήσεις», αφού όπως λέει «για ένα ταξίδι στο Λονδίνο, μια οικογένεια ενδέχεται να επιβαρυνθεί ακόμα και με 700 λίρες για τεστ».

Είδος πολυτελείας τα ταξίδια εξωτερικού;

Οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί φορείς της Ευρώπης (ανάμεσά τους και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων - ΗΑΤΤΑ) αντέδρασαν έντονα στην εκ νέου εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από πολλά κράτη - μέλη ως απάντηση στη νέα παραλλαγή Omicron, λέγοντας πως αυτή η εξέλιξη «γκρεμίζει τα σχέδια για αμέτρητες χιλιάδες πολιτών που ελπίζουν να περάσουν τα σύνορα μέσα στις γιορτές» και αποδυναμώνει σε πολύ σύντομο διάστημα την ταξιδιωτική εμπιστοσύνη, υπονομεύοντας όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για να επανεκκινήσει η αγορά, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού της ΕΕ. «Τα ευρωπαϊκά ταξίδια βρίσκονται και πάλι σε αναμονή λόγω των άτακτων και απερίσκεπτων αποφάσεων, αφού οι κυβερνήσεις επαναφέρουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες παρά τις επιστημονικές αποδείξεις ότι δεν έχουν καμία επίδραση στην εξάπλωση της παραλλαγής Omicron στην Ευρώπη» σημειώνει η ECTAA (European Travel Agents & Tour Operators Association).
Προέτρεψαν δε, τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου και «να συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις εξελίξεις που βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία».
Αναφέρονται σε ανακοίνωση του ECDC που υποδεικνύει ότι η παραλλαγή Omicron είναι πλέον παρούσα σε όλη την Ευρώπη και ότι οι λοιμώξεις οφείλονται κυρίως σε μεταδόσεις στην κοινότητα και όχι σε περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξίδια.
Το ECDC, λένε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, συνιστά την ενίσχυση των Μη Φαρμακευτικών Παρεμβάσεων (ΜΦΠ), όπως και την αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, την ενθάρρυνση της χρήσης μάσκας, την τηλεργασία κ.λπ, ενώ δεν υπάρχει σύσταση για επαναφορά ταξιδιωτικών περιορισμών.
«Αυτό συμφωνεί με την προηγούμενη εκτίμηση ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι αναποτελεσματικοί στη μείωση της μετάδοσης του ιού, των νοσηλειών ή των θανάτων», τονίζουν μεταξύ άλλων.

Νένα Ουζουνίδου

www.bankinngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης