Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

IATA: Ακολουθήστε τη συμβουλή του ΠΟΥ για κατάργηση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων

IATA: Ακολουθήστε τη συμβουλή του ΠΟΥ για κατάργηση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων
Οργανισμοί δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, έχουν συμβουλεύσει να μην περιοριστούν τα ταξίδια λόγω της Omicron
Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) κάλεσε τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Και να ακυρώσουν αμέσως τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που θεσπίστηκαν ως απάντηση στην παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron.
Οργανισμοί δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, έχουν συμβουλεύσει να μην περιοριστούν τα ταξίδια λόγω της Omicron.
Η συμβουλή του ΠΟΥ για διεθνή κυκλοφορία σε σχέση με την παραλλαγή Omicron αναφέρει ότι:
«Οι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θα αποτρέψουν τη διεθνή εξάπλωση. Επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης.
Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την υγεία κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, αποτρέποντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται επιδημιολογικά δεδομένα και δεδομένα αλληλουχίας.
Όλες οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα επανεξετάζονται και ενημερώνονται τακτικά όταν διατίθενται νέα στοιχεία σχετικά με τα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά της Omicron, Καθώς και οποιονδήποτε άλλων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία».

Χρονικά περιορισμένα μέτρα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ταξιδιωτών

Ο ΠΟΥ επισημαίνει επίσης ότι τα κράτη που εφαρμόζουν μέτρα όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος ή η καραντίνα «πρέπει να καθοριστούν μετά από μια διεξοδική διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου.
Αυτή θα ενημερωθεί από την τοπική επιδημιολογία στις χώρες αναχώρησης και προορισμού. Καθώς και από το σύστημα υγείας και τις δυνατότητες δημόσιας υγείας στις χώρες αναχώρησης, διέλευση και άφιξη.
Όλα τα μέτρα θα πρέπει να είναι ανάλογα με τον κίνδυνο. Να είναι χρονικά περιορισμένα και να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ταξιδιωτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως περιγράφεται στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας».
«Μετά από σχεδόν δύο χρόνια με τον COVID-19 γνωρίζουμε πολλά για τον ιό και την αδυναμία των ταξιδιωτικών περιορισμών να ελέγξουν την εξάπλωση του, δήλωσε ο Willie Walsh Γενικός Διευθυντής της IATA.
Όμως, η ανακάλυψη της παραλλαγής Omicron προκάλεσε άμεση αμνησία σε κυβερνήσεις που εφάρμοσαν περιορισμούς για το γόνατο σε πλήρη παράβαση των συμβουλών του ΠΟΥ – του παγκόσμιου εμπειρογνώμονα».

Η IATA προτρέπει τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν όλα τα μέτρα της Omicron

«Ο στόχος είναι να απομακρυνθούμε από το ασυντόνιστο, απουσία αποδεικτικών στοιχείων, μη αξιολογημένο από κινδύνους χάος που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες, είπε ο επικεφαλής της IATA.
Όπως συμφώνησαν οι κυβερνήσεις και σύμφωνα με τις συμβουλές του ΠΟΥ, όλα τα μέτρα θα πρέπει να δεσμεύονται χρονικά και να επανεξετάζονται τακτικά.
Είναι απαράδεκτο οι βιαστικές αποφάσεις να έχουν δημιουργήσει φόβο και αβεβαιότητα στους ταξιδιώτες».
Η ζήτηση του κλάδου ζητά από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μέσω του ICAO:
«Δεσμευόμαστε επίσης για μια πολυεπίπεδη στρατηγική διαχείρισης κινδύνου για τη διεθνή πολιτική αεροπορία, η οποία είναι προσαρμόσιμη, αναλογική, δεν εισάγει διακρίσεις και καθοδηγείται από επιστημονικά στοιχεία σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τον τομέα της δημόσιας υγείας, με συμφωνημένες πρακτικές εναρμονισμένες στο μέγιστο δυνατό βαθμό. για σκοπούς αεροπορικών ταξιδιών, χρησιμοποιώντας κοινά αποδεκτά επιδημιολογικά κριτήρια, απαιτήσεις δοκιμών και εμβολιασμό, και υποστηρίζονται από τακτική επανεξέταση, παρακολούθηση και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών».
«Παρά αυτή τη σαφή δέσμευση, πολύ λίγες κυβερνήσεις έχουν απευθύνει πρώιμες υπερβολικές αντιδράσεις στην Omicron, δήλωσε ο Willie Walsh.
Καθώς το Ευρωπαϊκό CDC σηματοδοτεί ήδη ότι πιθανότατα θα χρειαστεί αποκλιμάκωση των μέτρων τις επόμενες εβδομάδες, οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να λάβουν μέτρα πίσω από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο ICAO».
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία ενημέρωση του Threat Assessment Brief σχετικά με τις επιπτώσεις του Omicron στην Ευρώπη σημειώνει ότι «δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων και ομάδων στην ΕΕ/ΕΟΧ χωρίς ιστορικό ταξιδιού ή επαφή με ταξίδια -σχετικές περιπτώσεις, είναι πιθανό εντός των επόμενων εβδομάδων η αποτελεσματικότητα των μέτρων που σχετίζονται με τα ταξίδια να μειωθεί σημαντικά και οι χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια ταχεία και μετρημένη αποκλιμάκωση τέτοιων μέτρων».
«Από τη στιγμή που τίθεται σε εφαρμογή ένα μέτρο, είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης του, πόσο μάλλον να το αφαιρέσουν, ακόμη και όταν υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε ο Willie Walsh.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να δεσμευτούν για περίοδο αναθεώρησης όταν εισάγεται οποιοδήποτε νέο μέτρο.
Εάν υπάρξει υπερβολική αντίδραση – όπως πιστεύουμε ότι συμβαίνει με την Omicron – πρέπει να έχουμε έναν τρόπο να περιορίσουμε τη ζημιά και να επιστρέψουμε στον σωστό δρόμο.
Και ακόμη και σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατανόηση μας για την ασθένεια μπορεί να αυξηθεί εκθετικά ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οποιαδήποτε μέτρα υπάρχουν πρέπει να δικαιολογούνται συνεχώς έναντι της πιο πρόσφατης και ακριβέστερης επιστημονικής γνώσης».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης