Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Θεσσαλονίκη: Δειλές προκρατήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - Μόλις στο 15% η πληρότητα τον Δεκέμβριο

Θεσσαλονίκη: Δειλές προκρατήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - Μόλις στο 15% η πληρότητα τον Δεκέμβριο
Αναβρασμός στην πόλη για τη χαμηλή τουριστική κίνηση – Να σταματήσει η αρνητική προβολή ζητούν οι ξενοδόχοι
Σχετικά Άρθρα

Τον χειρότερό της Δεκέμβριο σε επίπεδο πληροτήτων διανύει η Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Ενώ ο Νοέμβριος ξεκίνησε καλά, στην πορεία του έκανε μεταστροφή και η τουριστική κίνηση μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να ακολουθήσει και ένας υποτονικός Δεκέμβριος που «δεν τραβάει» και που για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων κινείται σε βαρομετρικό χαμηλό.
Μόλις λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ήχησαν «καμπανάκια» κινδύνου στον προορισμό που θέλει να τρέξει να προλάβει μήπως και ξαναβρεί τον γνώριμο ρυθμό του γιορτινού μήνα που παραδοσιακά αποτελούσε έναν από τους πιο δυνατούς της χρονιάς, με επισκέπτες από την Αθήνα, τα Βαλκάνια και όλες τις περιοχές της Ελλάδας να κατακλύζουν το κέντρο της πόλης στην προ – κορωνοϊού εποχή.

Οι λόγοι της πτώσης, στο επίκεντρο του προβληματισμού

Τις τελευταίες μέρες στην τουριστική «πιάτσα» της Θεσσαλονίκης επικρατεί αναβρασμός.
Η κίνηση βρίσκεται σε πρωτόγνωρα για την εποχή επίπεδα και συνάμα θλιβερά, με τους επιχειρηματίες να τονίζουν ότι εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα στην εικόνα του προορισμού, θα πρόκειται για καταστροφή.
Ο κ. Τζίμης Μουσιάδης, γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης - ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου PARK στο κέντρο της πόλης, εκτιμά ότι η πληρότητα Δεκεμβρίου όχι μόνο στην επιχείρησή του, αλλά και σε άλλες, δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να ξεπεράσει το 20% - 25%, όταν ο αντίστοιχος μήνας του 2019 έφτανε σε τριπλάσια ποσοστά ή και παραπάνω, άγγιζε δηλαδή το 65% - 70%.
Οι λόγοι που οδηγούν τις πληρότητες στα τάρταρα μπαίνουν καθημερινά στο τραπέζι του προβληματισμού και η ανησυχία στον κλάδο εντείνεται μέρα με την ημέρα.

ΕΞΘ: Να σταματήσει η αρνητική προβολή

Επιχειρηματίες του χώρου δείχνουν να ενοχλούνται ακόμα και από τα ρεπορτάζ που αναφέρονται στην περιοχή λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών και της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί γενικότερα στην πόλη, με τις διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία να βρίσκονται στο ναδίρ.
Υποστηρίζουν ότι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των εν δυνάμει τουριστών και πως ενώ υπάρχει διάθεση του κόσμου να επισκεφτεί την πόλη μέσα στις γιορτές, οι περισσότεροι εμφανίζονται διστακτικοί και δεν προχωρούν σε κρατήσεις, επειδή φοβούνται. «Με την ιδιαίτερη προβολή που παρέχουν στη Θεσσαλονίκη τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ΜΜΕ εδώ και ένα μήνα μέσα από τα δελτία τους για τον κορωνοϊό, έχουν καταφέρει η πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης μας να καταβαραθρωθεί από το 60% στο 15%, με τάση για ακόμα πιο χαμηλά», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σε αιχμηρή ανακοίνωσή της, η οποία καταλήγει: «Τόσες ώρες ρεπορτάζ για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, δε βρέθηκε ΕΝΑΣ να αναζητήσει πόσες είναι οι κλίνες ΜΕΘ στην πόλη μας που υποδέχεται όλα τα σοβαρά κρούσματα της Βόρειας Ελλάδας και εάν η αναλογία κλίνες ανά πληθυσμό είναι η ανάλογη με το λεκανοπέδιο της Αττικής. Μάλλον καίει αυτό το θέμα...»

Απουσιάζουν Σέρβοι και Βούλγαροι από τις κρατήσεις

Την ίδια ώρα, ταξιδιωτικά γραφεία του Βελιγραδίου προχωρούν σε ακυρώσεις προκρατημένων δωματίων σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της υποχρέωσης αρνητικού rapid test στις οικογένειες Σέρβων που είχαν προγραμματίσει να επισκεφτούν την Ελλάδα για τις γιορτές.
«Το επιπλέον κόστος επιβαρύνει σημαντικά μια τετραμελή οικογένεια που είχε υπολογίσει διαφορετικά τον προϋπολογισμό του ταξιδιού» τονίζει ο κ. Μουσιάδης, με αποτέλεσμα όπως λέει να αναθεωρήσουν τελικά τα σχέδιά τους και να στραφούν σε άλλες χώρες που δεν θέτουν περιορισμούς.
Σέρβοι και Βούλγαροι κατείχαν άλλωστε τις πρώτες θέσεις στις λίστες ξένων επισκεπτών την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και φέτος το ενδιαφέρον και από τις δύο εθνικότητες παραμένει υποτονικό.

Το last minute δεν γεμίζει την πόλη

Πολλοί θεωρούν ότι βρίσκονται σε κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, γιατί δεν ξέρουν τι τους περιμένει.
Ενώ χτυπάει το τηλέφωνο και υπάρχει ζήτηση, αυτή η επιθυμία δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις.
«Επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια στο εν δυνάμει ταξιδιωτικό κοινό για τα μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν από την ερχόμενη εβδομάδα.
Αυτή τη στιγμή, οι καλύτερες πληρότητες έχουν κολλήσει στο 25% και όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Μόνο που υπάρχει μεγάλη προσφορά κλινών μαζί με τα καινούργια ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει και τη βραχυχρόνια μίσθωση, που το last minute δεν μπορεί να γεμίσει όλη την πόλη», σημειώνει ο ιδιοκτήτης και διευθυντής του Grand Hotel Palace κ. Γιάννης Ασλάνης. Αθηναϊκά ταξιδιωτικά γραφεία πάντως προχωρούν δειλά δειλά σε προγράμματα για τη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να «κλειδώνουν» τις κρατήσεις.
Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας αφού όλα τα ξενοδοχεία τηρούν και εφαρμόζουν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, παίρνοντας ακόμη και το «ρίσκο» να σχεδιάσουν πολυδάπανα ρεβεγιόν ακόμη και αν δεν έχουν όλα τα δεδομένα στα χέρια τους για το πως θα διαμορφωθεί τελικά η τουριστική κίνηση.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης