Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι προτείνει ο ΣΕΤΕ για να μην επιβαρυνθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους

Τι προτείνει ο ΣΕΤΕ για να μην επιβαρυνθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους
Ο ΣΕΤΕ στην επιστολή καταγράφει τις προτάσεις που προφορικά διατύπωσε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα στις 29 Νοεμβρίου

“Η επιβάρυνση που η αύξηση του ενεργειακού κόστους προκαλεί στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι τεράστια, πλήττοντας οριζόντια τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού”, επισημαίνει σε επιστολή του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο ΣΕΤΕ.
Όπως υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος “το συγκεκριμένο πρόβλημα καλούνται να το αντιμετωπίσουν σε όλη την έντασή του οι συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αστικά κέντρα, στην επαρχία και σε ορεινές περιοχές, οι οποίες επί της ουσίας τώρα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της εκ νέου επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, επιχειρούν να ξεκινήσουν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020”.
Επίσης, κρίνεται αναγκαία η επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους.
Ο ΣΕΤΕ στην επιστολή καταγράφει τις προτάσεις που προφορικά διατύπωσε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα στις 29 Νοεμβρίου και παρακαλεί τους υπουργούς για τις ενέργειες σχετικά:

  • Μετάθεση του χρόνου καταβολής των αναδρομικών χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ – Επέκταση του δικαιώματος υπαγωγής σε καθεστώς μειωμένου χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ και στις επιχειρήσεις που έχουν ενεργή σύνδεση μετά τις 30/6/2014.
  • Επιδότηση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης των τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300 μ. και πάνω. Όπως θα διαπιστώσετε από την επισυναπτόμενη κατάσταση με τον αριθμό, την κατηγορία και την δυναμικότητα των ξενοδοχείων που πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο το συγκεκριμένο μέτρο έχει μικρό δημοσιονομικό κόστος.
  • Επέκταση της επιδότησης που θα ισχύσει για τη χαμηλή τάση και στους καταναλωτές με παροχές που συνδέονται στη μέση τάση.
  • Διασφάλιση μέγιστων τιμών χρεώσεων, π.χ. 100 Euro/Mwh και επιδότηση της διαφοράς.
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για όσο διάστημα διαρκέσει η πληθωριστική κρίση, ή επιστροφή μέρους αυτού μέσω συμψηφισμού του με ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.

Η επιστροφή του ΕΦΚ μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαδικασία ανάλογη της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές μονάδες, όπου προβλέπεται επιστροφή συγκεκριμένου ποσού ανά χιλιόλιτρο.

  • Επίσπευση της διαδικασία καταβολής στις ακτοπλοϊκές εταιρείες των οφειλόμενων για την εκτέλεση δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας (υπερβαίνουν τα 60 εκατ. ευρώ) –προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των παραπάνω επιχειρήσεων.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης