Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στο 80% του 2019 η κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Στο 80% του 2019 η κρουαζιέρα στην Ελλάδα
του Χάρη Ντιγριντάκη
Με “έκρηξη” κρατήσεων επιστρέφει ο κλάδος της κρουαζιέρας το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ηγετών της βιομηχανίας. Το δρομολόγιο προς την κανονικότητα για τον κλάδο της κρουαζιέρας έχει σαλπάρει για τα καλά και η Ελλάδα τα διεκδικήσει σημαντικό κομμάτι της ανάκαμψης.
Μέχρι το τέλος του 2021, οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας θα έχουν κατά μέσο όρο το 80% του στόλου τους σε ταξίδια.
Οι εταιρείες κρουαζιέρας βλέπουν ένα εξαιρετικό επίπεδο κρατήσεων για το 2022 με υψηλότερα μεγέθη το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι τουρίστες δεν επιθυμούν απλά να ταξιδέψουν, αλλά να ταξιδέψουν με πολυτέλεια ξοδεύοντας τα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει την περίοδο της πανδημίας.
Παράλληλα οι ταξιδιώτες το 2022 θα έχουν 33 νέα κρουαζιερόπλοια για να επιλέξουν.
Από αυτά τα 13 θα είναι μεγάλα πλοία, εξοπλισμένα με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.
Έξι από αυτά θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, το οποίο εξαλείφει το 100% των εκπομπών οξειδίων του θείου και το 30% του CO2. Η αειφορία και το περιβάλλον είναι στο επίκεντρο της ICS που στοχεύει σε ένα νέο μέλλον για τη βιομηχανία.
Όπως υπογραμμίζει η κα Μαρία Δεληγιάννη, γενική διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας(CLIA) το 2021 η κρουαζιέρα άγγιξε το 50% του 2019 εκτιμώντας ότι το 2022 ενδέχεται να υπερβεί το 80% του 2019.
Η κα Δεληγιάννη σημειώνει ότι το 2023 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα. Και προσθέτει «η σεζόν για το 2022 θα ξεκινήσει τον Μάρτιο δηλαδή όπως γινόταν κάθε άλλη χρονιά πριν το 2019 συμπληρώνοντας ότι ειδικά για το 2022 υπήρξε ενδιαφέρον από 2 εταιρείες να ξεκινήσουν κρουαζιέρες στην Ελλάδα από Ιανουάριο, όμως -όπως επισημαίνει η διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) οι προορισμοί δεν θα άνοιγαν (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ κλπ) με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες των εταιρειών να ανακρούσουν πρύμναν. Η πρόσφατη απόφαση άρσης της απαγόρευσης απόπλου – κατάπλου κρουαζιερόπλοιων ανάμεσα σε τουρκικούς και ελληνικούς λιμένες που ίσχυε μέχρι πρότινος (για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού), συγκεκριμένα για τους λιμένες Γαλατά (Κων/πολη) και Νέας Εφέσου (Kusadasi), σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού, ενίσχυσαν περαιτέρω τις προσδοκίες των στελεχών του κλάδου για τις επιδόσεις της κρουαζιέρας κατά το επόμενο διάστημα και στην Τουρκία.
Εν τω μεταξύ στο επιχειρηματικό πεδίο στον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδας, την παρθενική τους εμφάνιση έκαναν πρόσφατα στο λιμάνι του Πειραιά δύο νεότευκτα κρουαζιερόπλοια.
Πρόκειται για το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο MSC Virtuosa της εταιρείας . ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάιο τις κρουαζιέρες.
Επίσης στον Πειραιά κατέφτασε για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο Spirit of Discovery της Βρετανικής Saga Cruises. Η TUI Cruises ανακοίνωσε νέα δρομολόγια κρουαζιέρας για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023. Ανάμεσα στους προορισμούς άφιξης και αναχώρησης περιλαμβάνεται και το Ηράκλειο Κρήτης.
Το Mein Schiff 5 θα πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερις κρουαζιέρες επτά ημερών από/ προς το Ηράκλειο, με highlight είτε την Κωνσταντινούπολη, είτε το Ισραήλ.
Το καλοκαίρι του 2023, η εταιρία θα αξιοποιήσει τα πλοία Mein Schiff 2 και 5 στη Μεσόγειο. Το πρώτο θα πραγματοποιήσει επτά 10ήμερα δρομολόγια από/προς τη Πάλμα ντε Μαγιόρκα, και το δεύτερο από/προς τη Τριέστη ή τη Βαλέτα.
Τα νέα δρομολόγια του 2023 βρίσκονται από σήμερα στην ιστοσελίδα της TUICruises και οι κρατήσεις θα ανοίξουν σύντομα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.
Τη σεζόν του 2023 η εταιρία θα συνεχίσει να δίνει έμφαση σε παραδοσιακούς προορισμούς κρουαζιέρας του Βορρά, του Ην. Βασιλείου και της Βαλτικής. Στη Β.Ευρώπη θα αξιοποιηθούν τέσσερα πλοία.

Celestyal

Την ίδια ώρα η Celestyal Cruises, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τα προγράμματάτης για την επόμενη χρονιά, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 με τις μοναδικές κρουαζιέρες της τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων και θα συνεχίσει με τις κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων από το Σάββατο 30 Απριλίου.
Αποτελεί μία από τις λίγες εταιρείες κρουαζιέρας, η οποία θα πραγματοποιεί προσεγγίσεις σε εβδομαδιαία βάση στην Αρχαία Έφεσο κατά την επανέναρξη των δρομολογίων της τον Μάρτιο, ενώ θα προσθέσει και τη Θεσσαλονίκη στη δημοφιλή της κρουαζιέρα επτά διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο».
Όλες οι κρουαζιέρες για το 2022 και το 2023 είναι all-inclusive, ξεκινούν από 399 ευρω το άτομο και είναι ήδη διαθέσιμες προς κράτηση.
Εμπλουτίζονται οι προορισμοί για το 2022-23- Ξεχωρίζουν η Θεσσαλονίκη, η Μήλος και η Καβάλα.
Η Celestyal Cruises περιλαμβάνει στα δρομολόγιά της κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όπως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ωστόσο έχει πλέον κερδίσει και τη φήμη του «πρωτοπόρου», δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες της να επισκέπτονται περισσότερα ανεξερεύνητα μέρη της Ελλάδας αλλά και παραμένοντας περισσότερη ώρα σε κάθε λιμάνι, ώστε να υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερη εξερεύνηση των προορισμών, συγκριτικά με άλλες εταιρείες που επισκέπτονται την Ελλάδα.

OCEANIA CRUISES

Η Oceania Cruises πρόσθεσε νέα ταξίδια κρουαζιέρας στην Ευρώπη και την Ταϊτή από την 1η Απριλίου του επόμενου έτους, μεταξύ των οποίων και σε Ελλάδα.
Τα κρουαζιερόπλοια Nautica και η Regatta θα εκτελούν συνολικά 16 επιπλέον δρομολόγια. Ήδη, όλα τα ταξίδια είναι διαθέσιμα για κράτηση.
Οι προορισμοί περιλαμβάνουν τα ελληνικά νησιά, τα Κανάρια Νησιά, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Τέλος τον Απρίλιο του 2022 το κρουαζιερόπλοιο Seabourn Encore εκτός από τα προγραμματισμένα δρομολόγια από τον Πειραιά ξεκινά και ένα νέο για τα ελληνικά νησιά.
Πρόκειται για μία κρουαζιέρα 14 ημερών από Κωνσταντινούπολη σε Μύρινα Λήμνου, Τσεσμέ, Αλικαρνασσό, Ρόδο, Σαντορίνη, Σπέτσες, Πειραιά, Πάτμο, Αγιο Νικόλαο Κρήτης, Έφεσο, Μύκονο, Σκιάθο, Τένεδο.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης