Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σαντορίνη: Στόχος η 8μηνη σεζόν από το 2022

Σαντορίνη: Στόχος η 8μηνη σεζόν από το 2022
Στο 70% του 2019 οι φετινές επιδόσεις του νησιού που θέλει να γίνει παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης
Σχετικά Άρθρα

Το… καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του στη σαγηνευτική Σαντορίνη όπου σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο νησί, η σεζόν αναμένεται να λήξει και τυπικά στις 14 Νοεμβρίου, μόλις δηλαδή ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και οι τελευταίοι Αμερικανοί (κυρίως) τουρίστες.
Οι άνθρωποι του τουρισμού δηλώνουν ευχαριστημένοι από τα «καλά χαρτιά» που έκρυβε τελικά το 2021 από τον Ιούλιο και έπειτα, αφού τόσο οι ποιοτικοί δείκτες βελτιώθηκαν, όσο και οι διεθνείς απευθείας αφίξεις ξεπέρασαν ακόμη και εκείνες της συγκρίσιμης «χρυσής εποχής» του 2019:

  • Ιούλιος: Από 114.836 διεθνείς αφίξεις το 2019, ο αριθμός ανέβηκε στις 119.769 το 2021
  • Αύγουστος: 107.874 αφίξεις το 2019, 136.523 το 2021
  • Σεπτέμβριος: 79.854 το 2019, 96.620 το 2021
  • Οκτώβριος: 38.035 το 2019, υπολογίζεται ότι οι αφίξεις του 2021 θα πλησιάσουν τις 55.000

Οι ξενοδόχοι κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς με βάση τα παραπάνω στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, στα οποία φυσικά δεν υπολογίζονται οι αφίξεις στη Σαντορίνη μέσω άλλων αεροδρομίων (λείπουν οι Αμερικανοί μέσω «Ελ. Βενιζέλος») και τα στοιχεία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Ωστόσο, η δαπάνη ανά πελάτη όπως μαρτυρούν ανέβηκε στα 600 ευρώ αλλά και οι μέρες διαμονής και παραμονής στο νησί αυξήθηκαν από τις 3,2 κατά μέσο όρο, σε πάνω από 4 μέρες.

Γερμανοί και Γάλλοι αγάπησαν περισσότερο το νησί

Ανάμεσα στα 1,75 εκατ. τουρίστες που υπολογίζεται ότι επισκέφτηκαν φέτος τη Σαντορίνη, μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει τη «δυνατή τριάδα» χωρών εν μέσω πανδημίας.
Η... επίσημη αγαπημένη, δηλαδή οι ΗΠΑ, έκανε δυναμικό come bank στην καλντέρα και ακολούθησαν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αφού άλλες αγορές παρέμειναν κλειστές, ενώ οι Βρετανοί ήταν φέτος λιγότεροι.
Ήδη η Σαντορίνη καταγράφει 30% περισσότερες προκρατήσεις σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, γεγονός που φέρνει το προσκήνιο τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.
«Πιστεύουμε ότι του χρόνου θα πιάσουμε άνετα τα νούμερα του 2019 και είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε 2,5 εκατ. τουρίστες.
Η σεζόν ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και είμαστε ικανοποιημένοι που κατορθώνουμε μέσα στις δυσκολίες να ανακτήσουμε το 70% εκείνης της χρονιάς, αν και πιστεύουμε ότι το 2023 ίσως φτάσουμε να μετράμε έως και 3 εκατ. επισκέψεις.
Στόχος μας είναι του χρόνου να ξεκινήσουμε τη θερινή περίοδο τον Απρίλιο και την ολοκληρώσουμε τον Νοέμβριο, να επιμηκύνουμε δηλαδή τη συνήθη διάρκειά της κατά 1,5 μήνα και να καθιερώσουμε από το 2022 8μηνη σεζόν στο νησί», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Αντώνης Ηλιόπουλος.

Η «υπόθεση» υπερτουρισμός

Για τους επαγγελματίες που καταστρώνουν ήδη τα πλάνα τους για του χρόνου, η «υπόθεση» υπερτουρισμός που αναδείχθηκε φέτος και στη χώρα μας, ελπίζει να βρει τη λύση της σε μια σειρά από σχεδιασμούς που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Για τους ίδιους «η Σαντορίνη αντέχει και 2,5 και 3 εκατομμύρια τουρίστες και δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα» και άρα του χρόνου ίσως να είναι μια κομβική στιγμή που θα ζυγίσει τις πραγματικές αντοχές του νησιού.
Όλοι εστιάζουν στο κομμάτι των υποδομών που «πάει πακέτο» όμως, με την διαχρονική παθογένεια των συναρμοδιοτήτων υπουργείων που εμπλέκονται γύρω από τον τουρισμό και υπολογίζουν πολύ στο 2023 για να “συμπλεύσουν” τρεις βασικοί πυλώνες:

  • H μελέτη του Δήμου Θήρας με την καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας
  • Η μελέτη του νέου χωροταξικού σχεδίου
  • O στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού που θα καταστήσει τη Σαντορίνη παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Να δημιουργήσουμε απαραίτητες υποδομές

Θα χρειαστούν μια σειρά από δράσεις, ανάμεσά τους η ψηφιακή μετάβαση, η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, λύσεις για το μεγάλο πρόβλημα της στάθμευσης, ανακατασκευή δρόμων, πράσινη διαχείριση φυσικών πόρων κ.α. σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, ώστε θωρακιστεί το νησί απέναντι στην απειλή του υπερτουρισμού.
Υπολογίζουν ότι καθημερινά, πέραν των 15 χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων, η Σαντορίνη δέχεται διαμένοντες τουρίστες ή επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια που αγγίζουν τις 100 χιλιάδες.
«Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές που μας λείπουν.
Δηλαδή, χρειαζόμαστε ένα δεύτερο τελεφερίκ και ένα δεύτερο λιμάνι, αλλά μεγάλη μας αγωνία παραμένει η υπόγεια ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης από το 2023», εξηγεί ο κ. Ηλιόπουλος, συμπληρώνοντας τον «καμβά» για να ολοκληρωθεί ο «επανασχεδιασμός» του νησιού.
Άλλωστε και για την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, είναι σημαντική και απαραίτητη η μελετημένη εκτίμηση των ορίων αντοχής της Σαντορίνης αναφορικά με τις επιβαρύνσεις που δέχεται, έτσι ώστε να κατορθώσει να γίνει βιώσιμο τουριστικό πρότυπο ανάπτυξης καθώς πρόκειται για έναν παγκόσμιας εμβέλειας προορισμό με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης