Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Κερδισμένα τα resorts το τρίτο τρίμηνο του 2021 - Στο 88% του 2019 οι διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο

Κερδισμένα τα resorts το τρίτο τρίμηνο του 2021 - Στο 88% του 2019 οι διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο
«Χτυπά καμπανάκι» στην κυβέρνηση σε σχέση με το σε ποιες περιοχές και καταλύματα θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Ένα νόμισμα με δύο όψεις θυμίζει η κινητικότητα που καταγράφουν τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2021, με την εποχικότητα και το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» να οδηγούν την κούρσα της ανάκαμψης.
Σύμφωνα με στοιχεία της GBR Consulting, συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι διανυκτερεύσεις στα resorts διαμορφώθηκαν στο 57% των επιπέδων προ πανδημίας (ανάκαμψη μετά τον Μάιο – Ιούνιο που ήταν ανοιχτά), ενώ στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το ποσοστό πέφτει στο χαμηλό 39% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Τα resorts ήταν από τα κερδισμένα της high season, αφού σημείωσαν έναν πολύ καλό Αύγουστο, αλλά και έναν εξίσου καλό Σεπτέμβριο και μάλιστα με ικανοποιητικά έσοδα όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, αφού οι πελάτες τους είχαν περισσότερες «οικονομίες» στην άκρη λόγω πανδημίας, και διάθεση να τις ξοδέψουν στις διακοπές τους.
Η μελέτη ωστόσο «χτυπά καμπανάκι» στην κυβέρνηση, σε σχέση με το σε ποιες περιοχές και καταλύματα θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη προσφορά κλινών μαζί με τη βραχυχρόνια μίσθωση και αύξηση του ενεργειακού κόστους.
“Τα resorts στη βάση δεδομένων μας, καλύπτουν κυρίως ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, τα οποία παρουσίασαν καλές επιδόσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο φτάνοντας το 89% και το 86% αντίστοιχα, σε διανυκτερεύσεις δωματίων σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2019, ενώ τα έσοδα ανά κατειλημμένο δωμάτιο σημείωσαν σημαντική αύξηση.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο ρυθμός ανάκαμψης είναι πιο αργός.
Όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις δωματίων, οι δύο πόλεις μαζί έφτασαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα 68% και 69% αντίστοιχα σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2019”, δήλωσε στο NB o Managing Consultant της GBR κ. Stefan Merkenhof.

Καλύτερα από Ισπανία, χειρότερα από Τουρκία

Σύμφωνα με την BGR, η Ελλάδα ξεπέρασε την Ισπανία φέτος σε ρυθμό ανάκαμψης του τουρισμού σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, αφού σημείωσε καλύτερες επιδόσεις ιδιαίτερα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου η χώρα μας δέχτηκε 8,6 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό, 61% λιγότερους δηλαδή από το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ η τουριστική υπερδύναμη στη Μεσόγειο, η Ισπανία υποδέχθηκε 15 εκατ. τουρίστες, που σημαίνει 74% λιγότερους έναντι του συγκεκριμένου διαστήματος του 2019 που αντιστοιχούσαν σε 58,1 εκατ.
Η ανταγωνιστική Τουρκία δε, συνολικά στο οκτάμηνο είχε 55% μείωση στις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το 2019, δηλαδή 14,1 εκατ., ενώ πριν δύο χρόνια, την είχαν επισκεφτεί 31 εκατ. τουρίστες κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, όπου εκεί η ανάκαμψη ήταν εντονότερη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, με βάση τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2021 της Tourism Economics, η ελληνική τουριστική αγορά αναμένεται να ανακάμψει πλήρως το 2023 - σημειώνοντας ωστόσο δυναμική ανάκαμψη το 2022, αλλά τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων δεν προβλέπεται να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019, νωρίτερα από το 2024.

Έβδομη η Ελλάδα σε εμβολιαστική κάλυψη

Στις 25 Οκτωβρίου, η Ελλάδα βρισκόταν στην έβδομη θέση με ποσοστό 61% πλήρως εμβολιασμένων ατόμων στο συνολικό της πληθυσμό.
Στην Πορτογαλία και την Ισπανία το 87% και το 80% αντίστοιχα των κατοίκων είχαν ήδη εμβολιαστεί – από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ιταλία με το 71% να έχει κάνει το εμβόλιο και ακολούθησαν η Γαλλία με 68%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 67% και η Γερμανία με 66%.
Τα διεθνή ταξίδια εξακολουθούν πάντως, να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες της πανδημίας με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς παγκοσμίως να παραμένουν αυστηροί παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον εμβολιασμό, επισημαίνει η GBR.
Μια πρόοδος ωστόσο, η οποία διαφέρει ανά περιοχή και ανά κράτος, με τις χώρες υψηλού εισοδήματος να εμφανίζουν και τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος μένουν πίσω.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γειτονική Βουλγαρία η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει μόλις το 21%, στη Ρουμανία το 31%, ενώ στην Τουρκία το 57%.
Ειδικά όσον αφορά τις δύο πρώτες χώρες που βρίσκονται και τελευταίες στη σχετική λίστα εμβολιαστικής κάλυψης, τα ποσοστά αποκτούν σημασία, αφού θεωρούνται «δεξαμενές» εισερχόμενου τουρισμού.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης