Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Από τα «φαβορί» η Ελλάδα για τις διακοπές Βρετανών στη World Travel Market

Από τα «φαβορί» η Ελλάδα για τις διακοπές Βρετανών στη World Travel Market

Να αυξήσει τα μεγέθη του 2019 φιλοδοξεί η χώρα μας, στο ετήσιο ραντεβού του Λονδίνου

Σχετικά Άρθρα
«Δίχτυα» στην καρδιά της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας απλώνει από η Ελλάδα, στο μεγαλύτερο ραντεβού του τουριστικού κλάδου από την έναρξη της πανδημίας, αυτό της World Travel Market – μιας από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις που διεξάγεται στο Λονδίνο (1 – 3 Νοεμβρίου).
Στους χώρους της έκθεσης αναμένεται «πυρετός» συναντήσεων, αφού εκεί πρόκειται να καταφτάσουν χιλιάδες επαγγελματίες από περισσότερες από 140 χώρες, καθώς η συνεχιζόμενη χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες, προκάλεσε αύξηση στις κρατήσεις και στις εγγραφές συμμετεχόντων.

Καλές συμφωνίες

Με τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια να προϊδεάζει για «καλές συμφωνίες για την Ελλάδα στο Λονδίνο» μέσω συνέντευξής του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ελληνικοί προορισμοί επιχειρούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον το 2022 και σε μια μεγάλη αγορά, τη βρετανική, η οποία θεωρείται κομβική για το στοίχημα των εσόδων.
Κορυφαίοι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν την παγκόσμιας εμβέλειας WTM ως πηγή ευκαιριών και ποιοτικών επαφών με στόχο τη σύναψη νέων συμφωνιών μέσα από B2B συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων tour operators, αεροπορικών εταιρειών, κρουαζιέρας κλπ. Άλλωστε, η ενδυνάμωση των σχέσεων φιλοδοξεί να «κλέψει» σημαντικό κομμάτι από την αυξημένη διάθεση της συγκεκριμένης αγοράς για διακοπές εκτός συνόρων, όπως φάνηκε από τα τέλη Ιουλίου και έπειτα, παρόλο που πέρασε από «σαράντα κύματα» λόγω των γνωστών βρετανικών περιορισμών.

Έμφαση σε οικονομικά εύρωστους ταξιδιώτες

Η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού εστιάζει τόσο στην επιμήκυνση της θερινής σεζόν του 2022 για δύο επιπλέον μήνες, από Απρίλιο μέχρι και Νοέμβριο, όσο και στη στήριξη των επιχειρήσεων δωδεκάμηνης λειτουργίας στις πόλεις και την ηπειρωτική χώρα που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.
Η προώθηση του city break και του high end τουρισμού βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα για την προσέλκυση οικονομικά εύρωστων ταξιδιωτών όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά δώδεκα μήνες το χρόνο, μαζί με την προώθηση ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την προβολή λιγότερο γνωστών προορισμών στους ξένους επισκέπτες.
Περισσότερες πτήσεις από τη Βρετανία θα εξεταστούν μέσα από συνεχείς συναντήσεις με tour operators, ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες.

Εμβολιαστική κάλυψη

«Φέτος, αυτό που θα επιχειρήσουμε είναι να προσελκύσουμε περισσότερους Βρετανούς τουρίστες ακόμα και από το 2019.
Μας προβληματίζει σίγουρα η πορεία της πανδημίας και αισιοδοξούμε για πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης.
Ελπίζουμε να καταφέρουμε σε παγκόσμιο επίπεδο να τιθασεύσουμε απρόβλεπτες εξελίξεις για να αποφύγουμε πρόσθετες δυσκολίες, ώστε να φτάσουμε πιο κοντά στην ολική επαναφορά των μεγεθών που είχαμε προ πανδημίας. Η τουριστική έκθεση του Λονδίνου είναι ένα καλός οδικός χάρτης για να διαπιστώσουμε τις τάσεις που αναμένεται να διαμορφωθούν βραχυπρόθεσμα και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, με την επιφύλαξη πάντα για ασφαλείς εκτιμήσεις», τονίζει έμπειρο στέλεχος της αγοράς.

Πόσα δαπάνησαν στην Ελλάδα οι Βρετανοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν αύξηση κατά 75,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 787 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, οι επισκέψεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 37,0% και έφτασαν τις 723.000. Στο οκτάμηνο του 2020 πλησίασαν τις 528.000 ενώ στο ίδιο διάστημα του 2019, τα 2,5 εκατ.
Ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Βρετανία, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο 2016-2019 σημείωσε αύξηση κατά 20,9% (από 2,9 εκατ. το 2016 σε 3,5 εκατ. το 2019), ενώ την περίοδο 2019-2020 οι αφίξεις από τη Βρετανία κατέγραψαν μείωση κατά 69,5% (σε 1,1 εκατ.).
Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) την περίοδο 2016-2019 σημείωσε αύξηση κατά +9,1% (από 671,7 ευρώ το 2016 σε 732,8 ευρώ το 2019) ενώ την περίοδο 2019-2020 μειώθηκε κατά 3,5% (στα 707,3 ευρώ).
Η ΜΚΔ των τουριστών από το Ην. Βασίλειο το 2020 ήταν 21,0% υψηλότερη από αυτή του συνόλου της χώρας (584,4 ευρώ).

Και η κλιματική κρίση στο επίκεντρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και η WTM αναμένεται να υποδεχθούν περισσότερους από 30 υπουργούς Τουρισμού στη Σύνοδο Κορυφής, όπως και ηγέτες του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εστιάσουν στις κύριες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο κλάδος, για να έχει ένα βιώσιμο μέλλον και να προσελκύσει «πράσινες» επενδύσεις. Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνες και ξηρασία που εκδηλώθηκαν μέσα στο 2021 ανέδειξαν την ανάγκη για επείγουσα δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή – πόσο μάλλον σε χώρες, όπως είναι και η Ελλάδα, που βασίζονται στη καλή πορεία του τουρισμού για την οικονομική ευημερία, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.

Βιώσιμος τουρισμός

Η Σύνοδος των UNWTO, WTTC & WTM 2021 θα εξετάσει τη διερεύνηση των καλύτερων τρόπων συνεργασίας για τον βιώσιμο τουρισμό και υπόσχεται ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών που θα φέρουν πιο κοντά την παγκόσμια επανεκκίνηση σε πιο στέρεες βάσεις.
Παράλληλα, εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνες αγοράς παγκόσμιας κλάσης θα βρίσκονται στη WTM για να παρουσιάσουν τις προβλέψεις τους αναφορικά με το μέλλον των ταξιδιών μετά την πανδημία.
Είναι όμως και η 13η χρονιά που ο ΕΟΤ χρηματοδοτεί το Διεθνές Κέντρο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Ως χορηγός του International Media Centre, η χώρα μας επιδιώκει να προβληθεί στον κόσμο μέσα από διεθνή ΜΜΕ και bloggers, ενώ το ελληνικό περίπτερο θα φιλοξενήσει μια μεγάλη αντιπροσωπεία εμπλεκόμενων στην τουριστική αλυσίδα, ώστε να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός ότι η χώρα μας παραμένει ισχυρό φαβορί για να υποδεχτεί μεγάλο αριθμό Βρετανών τουριστών.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης