Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πληθαίνουν τα Deals στον Τουρισμό

Πληθαίνουν τα Deals στον Τουρισμό
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Ορυμαγδός εξελίξεων συνεχίζει να παρατηρείται στον τουρισμό. Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τόσο στον τομέα των αγοραπωλησιών όσο και στο μέτωπο των πλειστηριασμών όπου πλείστα όσα funds έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους σημαντικά assets όπου ξεχωριστό κομμάτι αφορά σε ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα υπάρχει σειρά greenfield ανάπτυξης όπως για παράδειγμα το 5 αστέρων ξενοδοχείο που ανεγείρει στα Χανιά και ειδικότερα στο Μαράθι ο ισχυρός Χανιώτης επιχειρηματίας του κλάδου της εμπορίας ξυλείας κ. Αντώνης Βασιλάκης.
Σε οικόπεδο 65 στρ. στο Μαράθι δημιουργεί πολυτελές κρητικό χωριό δυναμικότητας 130 βιλών περίπου (405 κλινών).
Σημειώνεται ότι ο κ. Βασιλάκης είναι μέτοχος της Παγκρήτριας Τράπεζας.
Επίσης στα Χανιά λίαν προσφάτως λέγεται ότι εξαγοράστηκε το ξενοδοχείο Kalliston που ανήκε στον επιχειρηματία Χρυσόστομο Μαυριγιαννάκη από την οικογένεια Νικολαϊδη (Atlantica Hotels, που έτσι και αλλιώς είχε τη διαχείριση της μονάδας).
Εντός του Νοεμβρίου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ολοκληρώνονται οι εξαγορές των οικοπέδων στην Κίσσαμο από τον όμιλο SANI/IKOS για την ανάπτυξη του υπερπολυτελούς Ikos Resort και δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανέγερση του, επένδυση που θα αναβαθμίσει σημαντικά την εν αναπτύξει τουριστική περιοχή των δυτικών Χανίων.
Την ίδια ώρα τα ξενοδοχεία της πρόσφατα εξαγορασθείσας Apple Leisure Group (αμερικανικός ταξιδιωτικός και ξενοδοχειακός οργανισμός, με εξειδίκευση στα ταξιδιωτικά πακέτα και σε resort/brand management) στην Κέρκυρα (!) από την HYATT εξέταζαν μέχρι πρόσφατα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού που ελέγχεται από την οικογένεια Πρίτζκερ.
Ακούγεται μάλιστα ότι στελέχη της εταιρείας κοιτάνε και μονάδες Leisure στην Αττική με ιδιαίτερη σπουδή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Όπως προαναφέρθηκε ισχυροί παίκτες της παγκόσμιας ξενοδοχειακής κονίστρας αλλά και διεθνών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των ακινήτων-φιλέτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Όπως φαίνεται η αρμόδια Υπηρεσία προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην ωρίμανση των assets, προκειμένου να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμούς για την αξιοποίησή τους, με στόχο να τονωθούν τα δημόσια ταμεία.
Ειδικότερα το πρώην Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου (ΚΛΑΠ) Μεθάνων, το οικόπεδο στην Πέρδικα Αίγινας και ένα νεοκλασικό στην καρδιά της Αθήνας έχουν κεντρίσει την προσοχή των επενδυτών, τα σχέδια των οποίων προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών.

Το νεοκλασικό της Ακαδημίας

Διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος που δραστηριοποιείται ήδη στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας έχει επιδείξει, μεταξύ άλλων, έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του νεοκλασικού κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας στον αριθμό 31, με στόχο την ανάπτυξη ενός boutique ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών.
Το συγκεκριμένο ακίνητο, χάρη στην προνομιακή θέση του στην καρδιά της Αθήνας έχει προσελκύσει παράλληλα το ενδιαφέρον και άλλων δυνάμει επενδυτών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν επισκεφθεί το κτίριο.
Ο ηλεκτρονικός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση του εξαώροφου ακινήτου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου με την τιμή εκκίνησης να έχει οριστεί στο ποσό των 402.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (δηλαδή 33.500 ευρώ μηνιαίως).
Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου, επιφάνειας 2.518 τ.μ., ορίζεται σε 35 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 15.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η προκήρυξη του διαγωνισμού, λόγω των αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από τον μισθωτή για την ανακατασκευή-αναμόρφωση του ενοικίου, προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίησή του για εμπορική/επαγγελματική χρήση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να καταβάλλει το 50% του μισθώματος για το πρώτο έτος και το 70% του μισθώματος για το δεύτερο έτος.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του πρώην Κέντρου Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου (ΚΛΑΠ) Μεθάνων, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας. Και μπορεί η τελευταία διαγωνιστική διαδικασία να μην ευοδώθηκε, ωστόσο, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει ζωηρό, με τους Τσέχους που είχαν εκφράσει και παλαιότερα την πρόθεσή τους να εκμεταλλευτούν το ιστορικό ακίνητο να παραμένουν ενεργοί στη διεκδίκηση του «φιλέτου» των Μεθάνων και να στοχεύουν στη μετατροπή του σε λουτρόπολη, αντίστοιχου βεληνεκούς με την παγκοσμίως φημισμένη λουτρόπολη στη δυτική Τσεχία, Κάρλοβι Βάρι.
Κατά πληροφορίες, οι Τσέχοι, οι οποίοι έχουν εμπειρία ετών στον χώρο του ιατρικού τουρισμού, καθώς ηγούνται μίας από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον τομέα της αποκατάστασης και της αποθεραπείας, προκρίνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου κέντρου λουτροθεραπείας -με την εκμετάλλευση των θερμών πηγών της περιοχής- και την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών με «γερά» πορτοφόλια που θα τονώσουν οικονομικά τα Μέθανα.
Άλλωστε, οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων είναι φημισμένες από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε ρευματικά και δερματικά προβλήματα.

Το διαμάντι της Πέρδικας

Την ίδια στιγμή, ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος «φλερτάρει» με τη μίσθωση ενός ακόμη χακί «διαμαντιού», αυτή τη φορά στην Αίγινα.
Ο διαγωνισμός για το οικόπεδο που βρίσκεται στο χωριό Πέρδικα και είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα (τώρα διαμορφώνονται οι τελικοί όροι βάσει των οποίων θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, οι οποίοι στη συνέχεια θα περάσουν από το Συμβούλιο Αμυνας για έγκριση), με την ΥΠΑΑΠΕΔ να στοχεύει στην εκμετάλλευση της έκτασης των 350 στρεμμάτων και στην τουριστική αξιοποίησή της σε συνδυασμό με τη δημιουργία θεματικού πάρκου και πολιτιστικού κέντρου.
Το συγκεκριμένο οικόπεδο πληροί τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο μεγάλης κλίμακας, αποτελούμενο από θεματικά πάρκα, ιδιωτικές κατοικίες, ακόμη και πολυτελές κάμπινγκ (glamping).

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης