Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Αγώνας επιβίωσης» για τους ξενοδόχους - Ελπίζουν σε ανάκαμψη από την άνοιξη του 2022 και ζητούν στοχευμένη στήριξη

«Αγώνας επιβίωσης» για τους ξενοδόχους - Ελπίζουν σε ανάκαμψη από την άνοιξη του 2022 και ζητούν στοχευμένη στήριξη
Ένας Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα «σπασμένα»

Ανάκαμψη του τουρισμού από την ερχόμενη άνοιξη και μετά, βλέπουν οι Έλληνες ξενοδόχοι κάνοντας τον απολογισμό της σεζόν και αναλογιζόμενοι το δύσκολο διάστημα που μεσολαβεί για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, είτε του ορεινού όγκου, είτε των πόλεων.
Την κατάσταση περιέγραψε γλαφυρά ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της ΠΟΞ.
Υποστήριξε, ότι με βάση την πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το 2022, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα μέχρι τον Μάρτιο που «εκ των πραγμάτων» όσα ξενοδοχεία συνεχίζουν τη λειτουργία τους, θα κληθούν να δώσουν «σκληρή μάχη επιβίωσης», διότι είναι αυτά που επλήγησαν περισσότερο από την αρχή της πανδημίας.
«Ένας Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα «σπασμένα».
Μπορεί να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις, αλλά επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν ζουν με εντυπώσεις. Ζουν από το τι μένει τελικά στο ταμείο της επιχείρησης, του μαγαζιού, του ξενοδοχείου.
Αυτή είναι η αλήθεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
oyzoynidoy_1.JPG
«Οι πραγματικές διαστάσεις του success story»

Σταχυολογώντας τους λόγους από τους οποίους προκύπτει ότι «το 2021 δεν είναι 2019», ο επικεφαλής των ξενοδόχων, θέλησε όπως είπε «να βάλει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις», υπογραμμίζοντας τα βασικά σημεία που κατά τον ίδιο, δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για την ολική επαναφορά του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα:
• Οδικός τουρισμός. Μπορεί τον Αύγουστο να καταγράφηκαν πάνω από 1 εκατ. οδικές αφίξεις αλλά σύμφωνα με τη «μεγάλη εικόνα» που αποτυπώνεται στο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021 οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 67,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2019
• Αεροπορικές αφίξεις. Πράγματι τον Αύγουστο έπιασαν το 80% του Αύγουστου του 19. Όμως στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι από αέρος ταξιδιώτες μειώθηκαν κατά 51,2% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019
• Τα μεγέθη της διετίας. Μετά από δυο σεζόν 2020 και 2021, έχουμε μεσοσταθμικά μια μείωση της τάξης του 55 με 60% σε σχέση με το 2019. Όλα τα οικονομικά μοντέλα λένε πως απαιτούνται τρείς με πέντε χρονιές για να φτάσουμε στην πλήρη ανάκαμψη των επιχειρήσεων και θεωρώντας ως δεδομένη την παγκόσμια τουριστική ανάκαμψη
Έτσι, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι το 2021 θα μείνει ως χρονιά επανεκκίνησης, και τοποθετούν την ανάκαμψη για μετά την άνοιξη του 2022 και στο βαθμό που δεν θα υπάρξουν άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις με νέες μεταλλάξεις του ιού και νέους γύρους περιορισμών.

Από κρίση σε κρίση

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρέθηκαν εκτεθειμένες σε δανειακές υποχρεώσεις που προέκυψαν τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και προτού ξεσπάσει η κρίση. Αρκετούς, όπως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες λένε, η πανδημία τους βρήκε «ανοιχτούς» λόγω ανακαινίσεων και επενδύσεων, σε μια εποχή που η χώρα έβγαινε από δεκαετή οικονομική κρίση και την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη μια ανοδική πορεία της τουριστικής κίνησης. «Όταν τίποτε δεν προμήνυε το κακό που θα επακολουθούσε, βρεθήκαμε από κρίση σε κρίση και είμαστε από τους κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την covid, θέλουμε όμως να ελπίζουμε ότι θα είμαστε και από τους κλάδους που θα ανακάμψουν γρήγορα και θα σηκώσουν και πάλι ψηλά την ελληνική οικονομία», δηλώνει στο ΒΝ ξενοδόχος της Κρήτης.
Η γενική συνέλευση των ξενοδόχων, ζήτησε στοχευμένα μέτρα στήριξης, αξιοποιώντας και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των κρατικών ενισχύσεων, λόγω της πανδημίας, ως και την 30η Ιουνίου του 2022, ενώ ο πρόεδρός τους απηύθυνε «πρόσκληση συνεργασίας» προς το τραπεζικό σύστημα.
«Να δούμε από κοινού τους τρόπους που μπορούμε να επιτύχουμε κυρίως δυο στόχους. Πρώτον, την επιμήκυνση ή/και αναδιάρθρωση των μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων.
Και δεύτερον, την επιμήκυνση της εξόφλησης από τα 5 στα 10 έτη για δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας)», είπε ο κ. Τάσιος.

Κικίλιας: «Στρατηγικοί εταίροι οι ξενοδόχοι»

Για μια πολύ μεγάλη μάχη που έδωσε η χώρα μέσα στην πανδημία, μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ώστε να κατορθώσει, όπως είπε, να προφυλάξει το τουριστικό της προϊόν, να ενισχύσει την τουριστική εμπειρία και να αναβαθμίσει υποδομές. Αναφέρθηκε δε, σε δημόσιες επενδύσεις 320 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και εξέφρασε ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, ώστε να ξεπεραστούν θέματα που έρχονται από το παρελθόν, αφού «ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και μαζί θα βρίσκουμε λύσεις σε όποια προβλήματα προκύπτουν».
«Καταλαβαίνουμε ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει πολλές συναρμοδιότητες και με άλλα υπουργεία.
Η δική μας δουλειά είναι, με σωστή στρατηγική να προχωράμε μπροστά με σταθερά και διεκδικητικά βήματα», είπε, δείχνοντας το στίγμα των προθέσεών του.
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχονται από τον τουρισμό.
«Μαζί θα στηρίξουμε πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους στον τουρισμό και όλα τα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από τον τουρισμό. Στρατηγικοί εταίροι και συμπαίκτες μας σε αυτήν την προσπάθεια, είστε εσείς οι ξενοδόχοι», κατέληξε ο υπουργός.

Οι παράγοντες της θερινής επιτυχίας

Σε αρκετούς προορισμούς της χώρας, ηπειρωτικούς και νησιωτικούς, η σεζόν ολοκληρώθηκε, σε άλλους βαίνει προς το τέλος της αυτές τις ημέρες και σε ορισμένους στην Κρήτη κυρίως και το Νότιο Αιγαίο, επεκτείνεται μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η γενική παραδοχή των ξενοδόχων είναι ότι η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος πήγε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν στην αρχή και αναφέρθηκαν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην απρόσμενη επιτυχία που επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού και την ελκυστικότητα του brand «Ελλάδα»:
• H τόλμη, το ρίσκο και ο επαγγελματισμός της ραχοκοκαλιάς της τουριστικής δραστηριότητας που στο επίκεντρό της είναι οι δέκα χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
• Η προβολή της χώρας και των επιμέρους προορισμών
• Η υγειονομική διαχείριση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο
• Οι στρατηγικές συνεργασίες με ισχυρούς εταίρους της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς
• Η τουριστική διπλωματία
Η γενική συνέλευση της ΠΟΞ πραγματοποιήθηκε παρουσία των προέδρων ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου και ΞΕΕ κ. Αλέξανδρου Βασιλικού, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 12 – 14 Νοεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης