Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ανηφορικός ο δρόμος για τα ξενοδοχεία πόλης στην επαρχία

Ανηφορικός ο δρόμος για τα ξενοδοχεία πόλης στην επαρχία
Ποιοι «παραδοσιακοί» επισκέπτες χάνονται και σε τι ελπίζουν οι επιχειρηματίες

Ένα δεύτερο δύσκολο χειμώνα βλέπουν μπροστά τους τα ξενοδοχεία πόλης στην επαρχία, όσο τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να «κοκκινίζουν» και όσο τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν στο... ναδίρ.
Παρά τις ενδόμυχες προσδοκίες τους ότι ο τουρισμός θα καταφέρει να ανακτήσει δυνάμεις, οι περισσότεροι επιχειρηματίες θεωρούν ότι θα είναι μια ακόμη «χρονιά επιβίωσης» για τα δωδεκάμηνης λειτουργίας που καλούνται να «χτίσουν αντοχές» και κρατούν «μικρό καλάθι» όσο η πανδημία επιμένει.
Μάλιστα όσο οι λεγόμενοι «παραδοσιακοί» πελάτες απουσιάζουν, κάνουν λόγο για «έναν δεύτερο βαρύ χειμώνα, χωρίς τα μέτρα στήριξης αυτή τη φορά».

«Θα μαζευτεί ο κόσμος μέχρι το Πάσχα»

Στις Σέρρες, τα ξενοδοχεία ανέκτησαν πέρυσι το 49% του τζίρου του 2019, με αύξηση όμως +30% τους πρώτους δύο μήνες.
Φέτος, οι επιχειρηματίες δεν ευελπιστούν να δουν θεαματικές αλλαγές και εκτιμούν ότι ο τζίρος σε σχέση με το 2019, θα είναι κατά τι καλύτερος από αυτόν του 2020 – ίσως ανέλθει στο 54% του 2019.
Τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας, η τουριστική κίνηση στην περιοχή, με εξαίρεση το διάστημα που λειτουργεί το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, έχει μειωθεί σημαντικά.
Οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι και αυτές «συγκρατημένες», γεγονός που συνεπάγεται και «συγκρατημένες τουριστικές ροές».
«Οι εμπορικοί επισκέπτες αυτή την εποχή είναι λιγότεροι.
Αν και υπάρχουν προκρατήσεις από τουριστικά πρακτορεία, θεωρούμε ότι το τέλος του 2021 θα είναι δύσκολο, λόγω πανδημίας και χωρίς κρατικές ενισχύσεις.
Ο κόσμος – και συγκεκριμένα οι πελάτες μας που είναι σε ποσοστό 90% Έλληνες, είναι φοβισμένος και εκτιμώ ότι θα «μαζευτεί» μέχρι το Πάσχα.
Επιπλέον, ο συνταξιούχος που άφηνε χρήματα στην επαρχία τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί», τονίζει στο ΒΝ ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σερρών κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης και προσθέτει ότι ο τόπος του έχει ανάγκη από το να «τρέξουν» οι υποδομές του που έχουν ήδη προγραμματιστεί, για να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν.

«Μέτρια» η κίνηση στην Κεντρική Ελλάδα

Επειδή όπως λένε οι επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού στην περιοχή της Λαμίας έχουν ζήσει «και χειρότερα λόγω γενικευμένου lockdown», φέτος παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι λόγω «κινητικότητας» που έχει κάνει δειλά την εμφάνισή της.
Η πόλη που συγκέντρωσε τα φώτα του μηχανοκίνητου αθλητισμού εξαιτίας του ράλι Ακρόπολις, μετά από έναν καλό Σεπτέμβριο, έχει αρχίσει να αισθάνεται την τάση του κόσμου να ταξιδέψει, έστω και διστακτικά και αυτό, αναπτερώνει τις ελπίδες τους.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», δηλώνει στο ΒΝ η πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Παναγιώτα Σαμαρά, ο οποία εκτιμά ότι οι επόμενοι μήνες θα κινηθούν όπως λέει «διστακτικά καλύτερα».
«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και δυστυχώς, υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.
Αν δεν έχουμε αναβολή εκδηλώσεων (έστω μικρών) λόγω covid, πιστεύουμε ότι θα πάμε καλύτερα, διότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο προσπαθούμε να «σηκώσουμε» τον τουρισμό μας που για πολλά χρόνια είχε παρακμάσει.
Ο κόσμος πια έχει την τάση να ξεφύγει λίγο.
Εκείνο που μας προβληματίζει είναι η έλλειψη ρευστότητας και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα δούμε μια κάποια προοπτική στήριξης, γιατί η περιοχή μας έχει και αυτή τις δικές της ιδιαιτερότητες», προσθέτει.

«Έκρηξη» κλινών στα Τρίκαλα λόγω airbnb

Τα θετικά και τα αρνητικά που συγκεντρώνει η περιοχή τους ενόψει χειμώνα, καταγράφουν οι επιχειρηματίες στα Τρίκαλα και καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα «μάλλον το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για τις τουριστικές επιχειρήσεις μετά τον Οκτώβριο».
Όπως λένε, σημαντικό ρόλο στην περιοχή τους έχει διαδραματίσει η «έκρηξη» διαθέσιμων κλινών, σε πλήρη αντίθεση με τις «συρρικνωμένες τουριστικές ροές».

Έτσι, οι όποιοι υπολογισμοί γίνονται αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν με μια ρευστή κατάσταση που υπολογίζει τα εξής δεδομένα:

  • υποτονικός ο επαγγελματικός τουρισμός
  • δεν γίνονται σχολικές εκδρομές
  • δεν ταξιδεύουν οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας με λεωφορεία
  • δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως για παράδειγμα συλλογή μανιταριών, τρούφας κλπ

«Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες στην περιοχή μας. Ελπίζουμε πολύ στην επανεκκίνηση του Μύλου των Ξωτικών που θα λειτουργήσει με υγειονομικά πρωτόκολλα. Ανησυχούμε ωστόσο για το εάν οι πελάτες μας που στην πλειοψηφία τους είναι Έλληνες, θα έχουν διαθέσιμο εισόδημα για να πραγματοποιήσουν εκδρομές.
Μεγάλη ζημιά έχει κάνει στην περιοχή μας η «έκρηξη» της βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχει ανεβάσει κατακόρυφα τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη τουριστική κίνηση, ενώ η ξενοδοχία έχει χάσει πελάτες από τις οργανωμένες εκδρομές», εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γιάννης Κουρούπας.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης