Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Η Βρετανία ξεκαθαρίζει το τοπίο για Κυπριακό: Δεν υποστηρίζουμε λύση συνομοσπονδίας

Η Βρετανία ξεκαθαρίζει το τοπίο για Κυπριακό:  Δεν υποστηρίζουμε λύση συνομοσπονδίας
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Κύπρου που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πρόκειται για μια πολύ θετική τοποθέτηση»
Σχετικά Άρθρα

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκάθαρα στηρίζει την επιλογή της «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολίτικη ισότητα» για την λύση του Κυπριακού, όπως άλλωστε έχει οριστεί και από τα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτό μεταξύ άλλων επεσήμανε χθες το βράδυ η βρετανίδα υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Wendy Morton, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως τόνισε η κ. Morton «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποστηρίζει τη λύση της συνομοσπονδίας για το Κυπριακό».

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Κύπρου που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πρόκειται για μια πολύ θετική τοποθέτηση καθώς εδώ και καιρό παρασκηνιακά διαδιδόταν σενάρια που ήθελαν τη Βρετανία να αποκλίνει από την πάγια θέση των Ηνωμένων Εθνών και να προτείνει μια δική της λύση που παρέκκλινε από τις προτάσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς».
Η κ. Morton διευκρίνισε παρ΄ όλα αυτά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί πως «μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία που μπορεί να προσφέρει και στις δύο κοινότητες τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο δικών τους υποθέσεων εντός όμως ενός κράτους», ίσως να ήταν δυνητικά η καλύτερη λύση.
Η Βρετανίδα υφυπουργός Eξωτερικών αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Βαρωσίων τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει σαφές και στα δύο μέρη ότι θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που πλήττουν τις προοπτικές λύσης.
Η κ. Morton μιλούσε στην εκδήλωση του συνδέσμου «Συντηρητικοί φίλοι της Κύπρου» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης