Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ο δύσκολος μήνας της Θεσσαλονίκης και η ευφορία στον τουρισμό του Νοτίου Αιγαίου

Ο δύσκολος μήνας της Θεσσαλονίκης και η ευφορία στον τουρισμό του Νοτίου Αιγαίου

Με αυξημένα κρούσματα στο Βορρά και ικανοποιητικές πληρότητες στο Νότο, κάνει “ποδαρικό” ο Οκτώβριος

Απ΄το βορρά μέχρι το νότο… το σκηνικό αλλάζει άρδην όσον αφορά τις κρατήσεις και την ικανοποίηση της τουριστικής αγοράς, αναφορικά με το «ποδαρικό» του Οκτώβρη – σημαντικού μήνα για τα έσοδα του 2021.

Με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο... μικροσκόπιο των ειδικών, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της Μακεδονίας και της Θράκης, η όποια αισιοδοξία των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας για «καλύτερες μέρες», μοιάζει να «πάγωσε» προσωρινά, μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σε σχέση με τη ροή της πανδημίας.
Αν και οι περισσότεροι επιχειρηματίες της συμπρωτεύουσας χαρακτηρίζουν «αναμενόμενη» την εξέλιξη που είχε διαφανεί εδώ και μέρες, ανησυχούν για τη διάρκεια που θα έχουν τα προληπτικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα και για το εάν αυτά πρόκειται να αυξηθούν στην πορεία ή όχι.
Το σίγουρο είναι, όπως λένε οι άνθρωποι του τουρισμού ότι «ο Σεπτέμβριος μας αποχαιρετά με ικανοποιητικές πληρότητες μετά από αρκετό καιρό λόγω ΔΕΘ, αυτό όμως αμφιβάλλουμε ότι θα συνεχιστεί και τον Οκτώβριο που παραδοσιακά είναι «μήνας» της Θεσσαλονίκης».

«Ρετσινιά» για το city break

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης προβληματίζουν τους επιχειρηματίες που βλέπουν ότι η τοπική οικονομία βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με έναν... χειμωνιάτικο Γολγοθά.
Η προηγούμενη εμπειρία άλλωστε του σκληρού lockdown άφησε έντονο «αποτύπωμα» στα ταμεία τους, κάτι που θέλουν να ξεχάσουν και να φανούν αισιόδοξοι.
Το «κοκκίνισμα» όμως του χάρτη, δεν τους αφήνει...
«Υπάρχει ανησυχία» δηλώνει στο ΒΝ ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Τορνιβούκας – γνωστής οικογένειας στο χώρο της φιλοξενίας που επενδύει σχεδόν έναν αιώνα σε ξενοδοχεία πολυτελούς διαμονής τόσο στην πόλη, όσο και στη γειτονική Χαλκιδική, η οποία επίσης τέθηκε υπό αυστηρή επιτήρηση.
Όπως λέει, «όταν μια περιοχή έχει αυξημένα κρούσματα και μπαίνει στο «κόκκινο» σταματούν τα τηλέφωνα και δεν δέχεται νέες κρατήσεις.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία πόλης, τα οποία δεν ακολουθούν την τάση των resorts».
«Το «κοκκίνισμα» είναι «ρετσινιά» για το city break.
Οποιαδήποτε μέτρα προληπτικού χαρακτήρα, έρχονται στη χειρότερη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, αφού οι μήνες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, παραδοσιακά είναι οι καλύτεροι τουριστικά, για την πόλη. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο λιγότεροι θα έρθουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.
Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση το πλήγμα θα είναι μεγάλο», προσθέτει.
Ταυτόχρονα, παρομοίως δύσκολη είναι η κατάσταση και στη γειτονική Χαλκιδική που και αυτή μπήκε στο «κόκκινο».
Σύμφωνα με τοπικό επιχειρηματία «οι τουρίστες για την ώρα δεν έχουν καταλάβει το μίνι lockdown, όμως αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα.
Δεν είναι θετικό που «κοκκινίσαμε» από την ώρα που έχουμε ακόμα τουρίστες στον προορισμό μας και είμαστε ανοιχτά», εξηγεί.

Κοντά στις επιδόσεις του 2019 η Σαντορίνη

Μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και μάλιστα ευφορίας, βιώνει η Σαντορίνη όπου εκεί, το «φιλί ζωής» των Αμερικανών δείχνει ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει μέσω των απευθείας πτήσεων προς Αθήνα, όλο τον Οκτώβριο. Ειδικά η Καλντέρα, η οποία τον περασμένο Αύγουστο έζησε καλύτερες στιγμές εισπρακτικά ακόμη και από εκείνες της «χρυσής» εποχής του 2019, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει κερδίσει σημαντικό κομμάτι της μεγάλης και «ανοιχτοχέρας» καρδιάς των τουριστών από τις ΗΠΑ.
«Το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου οι πληρότητα στη Σαντορίνη αγγίζει το 80%, ενώ το δεύτερο, το 65%.
Στην Οία και την Καλντέρα οι επισκέψεις των Αμερικανών συνεχίζονται όπως και τον Σεπτέμβριο που πήγε πολύ καλά», σημειώνει στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Αντώνης Ηλιόπουλος. Μάλιστα, τα περισσότερα ξενοδοχεία προγραμματίζουν να... κλέψουν μέρες του Νοεμβρίου εφόσον έχουν κρατήσεις και να επιμηκύνουν τη σεζόν, η οποία πέρυσι έληξε άδοξα στις 30 Σεπτεμβρίου.
«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε επίπεδο πανδημίας, εκτιμώ ότι θα έχουμε καταφέρει να ανακτήσουμε στη Σαντορίνη, το 65% των εισπράξεων του 2019 και άρα να είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο», τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

Μύκονος: Στο 65% η μέση πληρότητα τον Οκτώβριο

Για έναν «δυνατό Οκτώβριο» που πάει «ανέλπιστα καλά» κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι της Μυκόνου που βλέπουν τα περισσότερα ανοιχτά καταλύματα να είναι γεμάτα το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα.
«Ανέλπιστα», γιατί όπως εξηγεί στο ΒΝ η πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μαρία Κουσαθανά, «παρά τους αρχικούς φόβους, οι χώρες προσέλευσης τουριστών δεν «έκλεισαν» - σε αντίθεση με πέρυσι - εφόσον ο κόσμος έδειξε ότι είχε πολύ μεγάλη ανάγκη να ταξιδέψει».
«Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η πληρότητα στα ξενοδοχεία πλησιάζει στο 80%, ενώ εκτιμώ ότι όλο το μήνα, η πληρότητα θα διαμορφωθεί γύρω στο 65%» τονίζει.
Σύμφωνα με επιχειρηματίες του «νησιού των Ανέμων», το φετινό φθινόπωρο θυμίζει μέρες του 2019, ενώ εκτιμούν πως ο παράγοντας last minute, εάν δεν υπάρξει κάποιο «πισωγύρισμα», θα μπορούσε να ανεβάσει τις τουριστικές ροές κατά το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου μέχρι και τον Νοέμβριο.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης