Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ζαφείρης (ξενοδόχοι Μαγνησίας) στο ΒΝ: Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στην ουσία έχουν γίνει εποχικά

Ζαφείρης (ξενοδόχοι Μαγνησίας) στο ΒΝ: Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στην ουσία έχουν γίνει εποχικά

«Δεν έχει καμία λογική να διαχωρίζονται οι επιχειρήσεις με τον αριθμό των εργαζομένων και να παίζουμε την κολοκυθιά», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας

Σχετικά Άρθρα
Για το μεγάλο «ζόρι που τραβούν» όπως λέει οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας στην επαρχία, μιλά στο BN ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης και εξηγεί τους λόγους που η «χαρά από την επιτυχία της φετινής σεζόν δεν έχει φανεί τόσο πολύ στη Θεσσαλία».
Μεταφέρει δε, την αγωνία των συναδέλφων του για τα συνέδρια, τις εκδηλώσεις, τους γάμους και τις βαπτίσεις που αποτελούν οικονομικά στηρίγματα για τις επιχειρήσεις και για την τοπική κοινωνία και, αναλογιζόμενος τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης πανελλαδικά και ιδιαίτερα στην επαρχία, προτείνει να επιτρέπεται η συμμετοχή σε ορισμένες εκδηλώσεις και με αρνητικό τεστ.

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

Τώρα που ο Σεπτέμβριος φτάνει στο τέλος του και κάνετε σιγά σιγά «ταμείο», είστε ικανοποιημένοι από τη φετινή τουριστική κίνηση, όπως δηλώνουν άλλοι συνάδελφοί σας σε περισσότερο ίσως δημοφιλείς προορισμούς;

Στην περιοχή μας έχει συμβεί σχεδόν ό,τι συνέβη και την προηγούμενη χρονιά, διότι η λειτουργία των ξενοδοχείων με την έννοια των πληροτήτων ήταν από τις αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Κράτησε σε ένα βαθμό και ο Σεπτέμβριος, όμως ήταν τελείως άδεια τα ξενοδοχεία τον Μάιο, αλλά και τον Ιούνιο λειτούργησαν πάρα πολύ λίγο.
Άρα στην ουσία αυτή τη χαρά τη συμμεριζόμαστε μεν, αλλά δεν έχει φανεί τόσο πολύ στη Θεσσαλία, ακόμη και για ένα λόγο: Ta συνεχούς λειτουργίας είτε βρίσκονται στην πόλη του Βόλου, είτε στην Σκιάθο, είτε στην Αγριά, στην Πορταριά και στην Τσαγκαράδα, αυτές οι επιχειρήσεις, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τραβήξαν πάρα πολύ μεγάλο ζόρι.

Δηλαδή, δεν σας βοήθησαν τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων;

Ναι μεν βοήθησαν οι επιστρεπτέες, ναι μεν βοήθησαν οι αναστολές εργασίας του προσωπικού, αλλά αυτά τα ξενοδοχεία δεινοπάθησαν.
Ειδικά τα ξενοδοχεία του Βόλου τα οποία δούλευαν πριν την πανδημία πάρα πολύ καλά και ήταν φουλ, είχαν πρόσθετο προσωπικό και ήταν Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο γεμάτα με συνέδρια και σχολικές εκδρομές.
Τώρα το προσωπικό αυτό δεν τους χρειάζεται πλέον σε μια περίοδο νορμάλ λειτουργίας και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι, ειδικά όσον αφορά στο κομμάτι της διατήρησης θέσεων εργασίας.
Δεν θα είναι δυνατόν να κρατήσουν τα ξενοδοχεία, το προσωπικό που είχαν το Μάρτιο του 2020.

Επειδή αναφερθήκατε στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της επαρχίας, θα καταφέρουν να επιβιώσουν το φετινό χειμώνα;

Τα συνεχούς λειτουργίας στην ουσία έχουν γίνει εποχικά. Δηλαδή, πολλά στον ορεινό όγκο δουλεύουν Χριστούγεννα, το 15νθήμερο του Πάσχα, σε κάποιες γιορτές και το καλοκαίρι.
Αυτό γινόταν και παλιά.
Σήμερα που έχουμε πανδημία, σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία, λειτούργησαν με το ίδιο μοτίβο, δηλαδή ξενοδοχεία λίγο παραπάνω της πόλης ξεκίνησαν νωρίτερα, ας πούμε τον Ιούνιο, τα υπόλοιπα ξενοδοχεία ξεκίνησαν τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.
Άρα λοιπόν με δύο μήνες δουλειά, ακόμη και να πιάσουμε το στόχο των εσόδων του 50% του 2019, θα πρέπει να υπάρξει και μια αναλογία στις πληρωμές που αναμένει το κράτος.

Έχετε κάτι να προτείνετε;

Δεν μας εξυπηρετούν οι 120 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, μόνο σοβαρές ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνονται και για μεγάλο διάστημα και μάλιστα όχι σε μια εποχή που τώρα φθίνει η δουλειά.
Ρυθμίζει δηλαδή κάποιος τέλος Σεπτεμβρίου, τι μπορεί να αναμένει τον Νοέμβριο, ότι θα καταφέρει να πληρώνει δόσεις;
Μπορεί να έχει δυνατότητα να πληρώσει τον Δεκέμβριο, αλλά εάν χάσει τις ρυθμίσεις θα περάσει πάλι τα ίδια.
Χρειάζεται μια μεγάλη, βαθιά τομή.

Καταλαβαίνουμε ότι η ανασφάλεια είναι αυτή που σας δυσκολεύει, επειδή οι συνθήκες σε καιρό πανδημίας είναι απρόβλεπτες. Έχετε βγάλει άκρη πως θα γίνονται γάμοι και συνέδρια σε κλειστούς χώρους;

Σαφώς και δεν μπορεί η ανασφάλεια να μας καθορίζει.
Για αυτό και εμείς ζητήσαμε το κομμάτι των συνεδρίων και των γάμων να ξεκαθαριστεί πλήρως.
Διότι εμείς που ξέρουμε, ένα συνέδριο δεν κλείνεται για αύριο, μπορεί να κλειστεί για μετά από δύο μήνες, τρεις μήνες και παλιότερα μετά από ένα χρόνο.
Άρα λοιπόν, ποια δεδομένα έχουμε αυτή τη στιγμή;
Κάποιος που έχει ένα γάμο εκατό ατόμων έξω στον κήπο, εάν βρέξει τι θα τους κάνει;
Όπως και το μέτρο για τα δύο εστιατόρια στα ξενοδοχεία, το ένα για τους πελάτες και το άλλο για τους εξωτερικούς πελάτες.
Δεν είναι εφαρμόσιμο παντού, ούτε και σε αυτούς που έχουν δύο εστιατόρια.

Θέλετε βελτίωση δηλαδή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι σαν update θα λέγαμε ενόψει χειμώνα;

Εγώ προτείνω να επανέλθουμε στα συνέδρια και γενικά στις συνεστιάσεις με τεστ, όπως γινόταν την προηγούμενη χρονιά, ώστε να μπορεί να προγραμματίσει κάποιος ένα event. Δεν αντιλαμβανόμαστε το ότι δεν μπορεί να πει κάποιος ότι σε δύο μήνες θα κάνει ένα συνέδριο και θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όλοι; Αυτή η λογική αποκλείει πελάτες. Το ίδιο συμβαίνει και στην εστίαση, διότι αν συζητάμε για το μισό πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί, μιλάμε και για τους μισούς πελάτες, αν το πούμε έτσι πολύ χοντρά. Άρα λοιπόν θα πρέπει να βρεθεί μια λύση - σαφώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο, σαφώς αυτά βοήθησαν και η Ελλάδα δεν είχε κρούσματα στα ξενοδοχεία. Όμως, με λίγη παραπάνω δουλειά που θα γίνει από διοργανωτές και ξενοδόχους, θα πρέπει κατά την προσωπική μου άποψη - να επιτραπεί και με αρνητικό τεστ η συμμετοχή σε ορισμένες εκδηλώσεις. Αλλιώς, δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και αστικού τύπου, διότι τα παραπάνω αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων τους καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η περιοχή σας στηρίζεται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις;

Στα δικά μας ξενοδοχεία γίνονται γάμοι, βαπτίσεις, κοπές πίτας, εκδηλώσεις αθλητικών συλλόγων, σωματείων και πάει λέγοντας...
Λειτουργούν έτσι τουλάχιστον τα Παρασκευο – Σαββατοκύριακα και πολλές φορές και μέσα στην εβδομάδα.
Άρα λοιπόν θα πρέπει να βρεθεί μια λύση άμεσα, ώστε να ξέρουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας.
Αυτή τη στιγμή οι ξενοδόχοι αναγκάζονται να μην κλείνουν συνέδρια και να μην κάνουν εκδηλώσεις.

Οι πληρότητες σήμερα που βρίσκονται;

Όσο περνάει ο καιρός χαμηλώνουμε πολύ. Ίσως να έχουμε πέσει και στο 35%. Ειδικά τα ξενοδοχεία στη νότια πλευρά του Πηλίου που είναι παραθαλάσσια, σιγά σιγά κλείνουν. Η βοήθεια του κράτους είναι πολύ σημαντική σε όλα τα επίπεδα, αλλά κρατικοδίαιτοι δεν θέλουμε να είμαστε. Φέρνω ένα παράδειγμα, όταν ανοίξαμε την προηγούμενη χρονιά, φοβόντουσαν πολλοί ξενοδόχοι, ότι δεν θα μπορούν να ξαναβάλουν σε αναστολή τους εργαζόμενους, άρα πολλοί δεν άνοιξαν καν. Όταν βελτιώθηκε αυτό, τα ξενοδοχεία τελικά άνοιξαν, πέρα από το γεγονός ότι δεν έβρισκαν προσωπικό. Και για αυτό είχαμε προειδοποιήσει, ότι σιγά σιγά εργαζόμενοι θα βουν αλλού δουλειά, κάποιοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις και θα υπάρξει πρόβλημα. Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και μαύρη εργασία, βλέπε καμαριέρες.

Ποια είναι τα βασικά προαπαιτούμενα για να διασφαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεών σας;

Στο κομμάτι το εργασιακό και σε ό,τι αφορά την αναστολή και το Συν- εργασία, το πλαίσιο να γίνει πιο ευέλικτο και πιο σαφές.
Για παράδειγμα, έχω πέντε εργαζόμενους, θα μείνω ανοιχτός, άρα μου επιδοτείς τις εισφορές, τέλος.
Όχι ο ένας προσλήφθηκε τότε και ο άλλος τότε κλπ.
Ειδικά τα εποχικά αδικήθηκαν σε πάρα πολλές επιστρεπτέες προκαταβολές.
Πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος χρηματοδότησης και πρέπει να το δεχθούν όλοι ότι πρέπει να υπάρξει και «πάγωμα» οφειλών, δεν μιλάω για «χάρισμα» και σαφώς αυτοί που πληρώνουν δεν είναι κορόιδα.
Αν θέλουμε να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις, τότε, μπορεί να φανεί αστείο αυτό που λέω, αλλά θα μπορούσε να πληρώνει όσες δόσεις θέλει ο καθένας, προκειμένου να μπορεί να εισπράττει και το κράτος.
Οι τράπεζες θα έλεγα ότι έχουν βάλει πολύ νερό στο κρασί τους, όμως το ταμειακό διαθέσιμο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να επιβιώσει κάποιος και η επιμήκυνση παραμένει ζητούμενο.
Πρέπει επιτέλους ο επιχειρηματίας να θεωρηθεί εργαζόμενος, έστω για το ΕΣΠΑ.
Είναι πρώτη φορά που επιχειρήσεις πήραν αποζημιώσεις, δεν είχε συμβεί αυτό ποτέ.
Έκλεινε το μαγαζί σου και πήγαινες χαμένος.
Αυτή η κυβέρνηση έδωσε χρήματα, αν και έκανε λάθη - όχι εσκεμμένα.

Θεωρείτε ότι υπήρξαν ανισότητες; Κάποιοι ωφελήθηκαν ενδεχομένως περισσότερο από κάποιους άλλους;

Πολλές επιχειρήσεις όχι μόνο του τουρισμού, δανείστηκαν και έβαλαν το κεφάλι τους στο ντορβά και άλλες βρέθηκαν εγκλωβισμένες.
Θα πρέπει να λυθεί η ανισότητα, εάν είναι για παράδειγμα να χαριστεί το ήμισυ της επιστρεπτέας να γίνει το ίδιο για όλους, εφόσον τα χρήματα ξοδεύτηκαν για την κάλυψη πραγματικών αναγκών. Δεν έχει καμία λογική να διαχωρίζονται οι επιχειρήσεις με τον αριθμό των εργαζομένων και να παίζουμε την κολοκυθιά.
Επίσης, δεν υπάρχει λογική να ζητάει ο ΕΦΚΑ ή ο ΟΑΕΔ 100 ένσημα από μια επιχείρηση ή από έναν εργαζόμενο που δούλεψε δυόμισι μήνες ή και ενάμιση. Πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία και όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης