Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Δεν χάνει το «στοίχημα» του τουρισμού η Κρήτη, παρά την «επίσκεψη» του εγκέλαδου

Δεν χάνει το «στοίχημα» του τουρισμού η Κρήτη, παρά την «επίσκεψη» του εγκέλαδου
Μέχρι τον Νοέμβριο στην κορυφή των αφίξεων του φθινοπώρου η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού
Σχετικά Άρθρα

«Αλώβητος» βγαίνει για δεύτερη φορά (μετά την «περιπέτεια» με τα μίνι lockdowns που είχαν επιβληθεί μεσούσης της σεζόν) ο τουρισμός στην Κρήτη.
Από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 ρίχτερ δεν αναφέρθηκαν ζημιές τόσο στα καταλύματα της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου όπου εντοπίζεται το επίκεντρο, όσο και στις μονάδες που λειτουργούν σε όλο το νησί, ενώ δεν κινδύνευσαν επισκέπτες, οι οποίοι συνεχίζουν τις διακοπές τους και, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν υπήρξε αναστάτωση στους τουρίστες.
Είναι ενδεικτικό, ότι παρ΄ ό,τι ακολούθησε αισθητή μετασεισμική δραστηριότητα, περιοχές όπως είναι η σχεδόν γειτονική Παλαιόχωρα Χανίων, εμφανίζουν πληρότητες που αγγίζουν το 100% και μάλιστα, όπως διαπιστώνουν οι επιχειρηματίες «είναι δύσκολο να βρει κανείς κατάλυμα αυτή την εποχή στην περιοχή μέσω booking.com, ενώ η όποια «απώλεια» αντικαθίσταται αμέσως με νέα κράτηση ακόμη και σήμερα».
«Δεν έχουν υποστεί ζημιές τα ξενοδοχεία και δεν παρατηρούνται προβλήματα στις υποδομές που αποδείχτηκαν ανθεκτικές.
Ζήτημα εντοπίζεται μόνο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και αυτό σε παλιές κυρίως κατοικίες, ενώ είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την Περιφέρεια, προκειμένου να βρούμε δωμάτια για όσους τα σπίτια τους, έχουν υποστεί ζημιές και δεν μπορούν να διαμείνουν σε αυτά», δηλώνει στο ΒΝ ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.
Μάλιστα, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, καθώς και τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για άμεση διαθεσιμότητα 90 δωματίων σε πρώτη φάση, για τις ανάγκες των πληγέντων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατεθούν περισσότερα.
«Ο σεισμός έγινε την ώρα του πρωινού και επειδή τα εστιατόρια λειτουργούν ακόμη σε εξωτερικούς χώρους, δεν ήταν ιδιαιτέρως αισθητός στους πελάτες», σημειώνει ξενοδόχος.
«Οι μηχανισμοί προστασίας στις μονάδες λειτούργησαν άμεσα και όπου χρειάστηκε, το εκπαιδευμένο προσωπικό εκκένωσε κτίρια και οδήγησε τουρίστες σε ανοιχτούς χώρους, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι από μετασεισμούς», προσθέτει.
Ωστόσο, ο εγκέλαδος επισκέφτηκε το Αρκαλοχώρι, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του Ημιμαραθωνίου που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή 3 Οκτωβρίου.
Εκεί, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ τόσο από την ανθρώπινη απώλεια και τους τραυματισμούς, όσο και από τις σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί κατοικίες.
Οι άνθρωποι εκεί, όπως είναι φυσικό ζουν με το φόβο ενός ισχυρότερου σεισμού.

Μπαίνουν κρατήσεις και για Νοέμβριο

Την ίδια στιγμή, για έναν Σεπτέμβριο που θυμίζει... Αύγουστο κάνουν λόγο αρκετοί επιχειρηματίες στην Κρήτη.
Μολονότι κάποιοι νομοί κινούνται λίγο καλύτερα τουριστικά από κάποιους άλλους - όπως για παράδειγμα το Ηράκλειο και τα Χανιά - το καλοκαίρι της Κρήτης αναμένεται να πιάσει... Νοέμβριο, αφού αρκετοί tour operators κρατούν ανοιχτές θέσεις, με τους Γερμανούς να είναι η πρώτη εθνικότητα στις φθινοπωρινές αφίξεις και να ακολουθούν Πολωνοί, Αυστριακοί, Δανοί, Γάλλοι κ.α.
«Σήμερα υπάρχει η τάση να μπαίνουν κρατήσεις για τον Οκτώβριο, αλλά και για τον Νοέμβριο.
Παρατηρούμε ότι συνεχίζεται η δυναμική του Σεπτεμβρίου.
Οι διαθέσιμες κλίνες μας είναι περίπου 3.000 και περιλαμβάνουν όλων των ειδών τα καταλύματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και airbnb όπου οι πληρότητες διατηρούνται πολύ υψηλές», εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων Παλαιόχωρας κ. Αριστείδης Λιατάκης.
«Όσο καλός και να είναι ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος, οι τιμές δεν είναι ίδιες με την υψηλή τουριστική περίοδο.
Αν είχαμε και ένα καλύτερο πρώτο δεκαπενθήμερο που επηρεάστηκε από τα απόνερα του «βαθύ κόκκινου» λόγω πανδημίας και της γερμανικής νόταμ για καραντίνα, οι κρατήσεις μας δεν θα είχαν φρενάρει εκείνη τη χρονική στιγμή και θα μπορούσαμε να πιάσουμε τις διανυκτερεύσεις του Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο», επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης.
Μάλιστα εκτιμά ότι θα χρειαστούν ακόμη λίγα χρόνια για να φτάσει, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα τα νούμερα του 2019: «Αυτό θα συμβεί στην καλύτερη περίπτωση το 2023 και στη χειρότερη το 2025, ενώ για το 2022 προβλέπω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε το 75%, ίσως και το 80% του 2019».

«Βασίλισσες» η Κρήτη και η Ρόδος στα προγράμματα των t.o΄s

Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, η Κρήτη κάλυψε απρόσμενα με άλλες εθνικότητες, το κενό που άφησε η ισχνή παρουσία της άλλοτε δεύτερης αγοράς, της βρετανικής, η οποία άργησε σημαντικά να ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να καταγράψει πτώση σχεδόν 50% σε σχέση με το 2019 – όπως και της ρωσικής που είναι «σχεδόν ανύπαρκτη».
Παρ΄ όλα αυτά, ανταγωνιστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο που ήταν κλειστοί, αλλά και προορισμοί υψηλού ρίσκου λόγω covid αποκλείστηκαν αυτόματα από μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία προτίμησαν να κρατήσουν για το φθινόπωρο την Κρήτη και τη Ρόδο, «ως τις πιο σίγουρες επιλογές στα προγράμματά τους ώστε να μην πέσουν έξω», αναφέρει τουριστικός πράκτορας.
Ήδη, η τουριστική βιομηχανία προετοιμάζεται για το 2022 και στρέφει το βλέμμα της στην επόμενη μέρα.
«Τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον, είναι τεράστιες», τονίζει στο μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος.
«Τα χρόνια που οι αφίξεις ήταν ο μόνος δείκτης επιτυχίας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Για να διατηρηθεί το brand του ελληνικού τουρισμού ισχυρό και η ανταγωνιστικότητά του ψηλά, θα πρέπει ο επισκέπτης να γυρίζει στην πατρίδα του ικανοποιημένος», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
«Με συλλογικότητα και σκληρή δουλειά καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την τουριστική μας βιομηχανία μέσα στην κρίση», διαπιστώνει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης καθώς «επιτυγχάνουμε μία σεζόν πολύ καλύτερη από την περυσινή τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης